-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žiauri Bangladešo realybė – nuotraukose įamžintos išpuolių rūgštimi aukos

3 tūkstančiai – tiek žmonių Bangladeše per pastaruosius dešimt metų nukentėjo nuo išpuolių rūgštimi. Šalyje, kurioje gyvena 156 mln. žmonių, rūgšties išpuolio fenomenas klesti. 80 proc. aukų yra moterys, nemaža dalis jų jaunesnės nei 18 metų. Rūgštis subjauroja veidą ir pažeidžia regėjimą – su tokia didžiule negalia jos privalo tęsti gyvenimą.
Per pastaruosius dešimt metų nuo išpuolių rūgštimi Bangladeše nukentėjo 3 tūkst. žmonių
Per pastaruosius dešimt metų nuo išpuolių rūgštimi Bangladeše nukentėjo 3 tūkst. žmonių

Žiaurią savo gimtosios šalies realybę fotografijų knygoje „Palik mane ramybėje“ pasakoja fotografas Khaledas Hasanas. Gimęs 1981 metais Dakoje, Bangladeše, 2001-aisiais jis pradėjo dirbti fotografu. Dar jaunystėje fotografiją jis priėmė kaip dalį savo tapatybės – kaip galią, kuri leidžia galvoti, jausti ir suprasti žmones bei jų gyvenimo sąlygas. K.Hasano dokumentinių pasakojimų centre – istorijos apie šio krašto žmones ir jų ryšį su gamta, jų išlikimą sunkiais laikais, vargą dėl kasdienės duonos bei kovą prieš neteisybę.

Serija „Palik mane ramybėje“ tapo festivalio KAUNAS PHOTO STAR 2012 nuotolinių portfolio peržiūrų nugalėtoja. Šiose folioPORT.org platformoje rengiamose peržiūrose dalyvavo maždaug 100 fotografų, o jų darbus vertino 48 fotografijos ekspertai iš penkių kontinentų. Pagrindinis konkurso prizas – pristatomas monografinis leidinys – knyga.

22×22 cm formato 64 puslapių knygoje, 35 nespalvotos fotografijos su jas lydinčiomis istorijomis ir autoriaus autoportretas. Įžangoje – autoriaus tekstas, aprašantis rūgšties atakų fenomeną. Knygą susumuoja centro „Moters Pagalba Moteriai“ direktorės Ernestos Butkuvienės ir Latvijos fotografijos muziejaus direktorės Mairos Dudarevos tekstai.

Pasak E.Butkuvienės, nors Bangladešas ir jo moterų problemos mums atrodo labai toli, mes net nesuvokiame, kokį artimą ryšį su šiuo vargingu kraštu turime: „Pirkdami madingose parduotuvėse, negalvojame, kad mūsų kūnus rengia rūbai, kuriuos dažnu atveju pasiuvo būtent Bangladešo moterų rankos“.

Knygos viršelyje pademonstruota, kaip rūgštis subjauroja popierių.
Knygos viršelyje pademonstruota, kaip rūgštis subjauroja popierių.

Siekdamas pabrėžti knygoje apžvelgiamos problemos aštrumą ir aktualumą, knygos sudarytojas ir dailininkas Mindaugas Kavaliauskas ryžosi viršelyje ir priešlapiuose pateikti ne K.Hasano fotografijas. Knygos išorėje – drastiški rūgšties poveikio popieriaus lapams vaizdai: priekiniame viršelyje – azoto rūgšties, galiniame – sieros rūgšties išgraužti „langai“.

Knygos viršelio atvarte ir pirmajame priešlapyje – pavadinimo užrašas „Leave Me Alone“, kurį ant medžiagos gabalėlio išsiuvinėjo fotografo mama Anwara Begum. Galiniame priešlapyje – vienos kauniečių šeimos garderobo radiniai – Europoje ar JAV pirkti drabužiai, pasiūti Bangladeše.

Knygos pristatymas rengiamas gruodžio 17 d., 17.30 val., Kauno fotografijos galerijoje (Vilniaus g. 2, Kaunas). Renginys nemokamas. Jo metu bus galima įsigyti leidinį už specialią kainą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius