-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 06 19

Nidoje bus švenčiamas tarptautinis folkloro festivalis

Paskutinįjį birželio savaitgalį (25–27 dienomis) į Nidą visus suburs ir užburs jau tradiciniu tapęs tarptautinis folkloro festivalis „Tek saulužė ant maračių“. Kaip ir kasmet festivalis atidarys didelę skrynią folkloro tradicijų ir negailėdamas saujomis žers liaudies išmintį, burtus, užburiančias legendas, dainas, šokius ir daug kitų įdomybių.
Bardų skverelis
Bardų skverelis / J.Andriejauskaitės nuotr.

Šių metų programos tema – kosmogoninio mito atspindžiai liaudies kūryboje. Šiandien, kai kiekvienas iš mūsų yra įsuktas į kasdienių darbų ir rūpesčių verpetą, tai puiki proga sustoti, įsijausti, įsiklausyti ir įsižiūrėti į tai, ką byloja šimtmečius išlikę kultūros klodai apie mūsų margąjį pasaulį ir jo sukūrimą. Juk kiekvienas mūsų turi bent menką kūrybinę gyslelę ir visais net mažiausiais savo kūrybiniais darbais prisideda prie pasaulio kūrimo. Kosmogoniniais mitais apipintas šių metų festivalis siūlo atvykti ir visiems kartų pasisemti įkvėpimo iš liaudies išminties lobyno.

Tradiciškai atvykusieji į festivalį turės galimybę pamatyti ir išmokti įvairių liaudies šokių ir dainų, paragauti gardžiausių kulinarinio paveldo patiekalų, o galbūt ir sužinoti slapčiausių senovinių receptų, įsigyti unikalių tautodailės dirbinių bei susipažinti su jų kūrimo technologijomis, pasigrožėti kitų šalių liaudies kūryba, pakelti ūpą bei pakilnoti kojas smagiose vakaronėse.

Praėjusių metų festivalio simbolis – vėjas – atpūtė ir naujovių, taigi programą papildys naujausios Lietuvos Dailės akademijos studentų kurtos etninio kostiumo kolekcijos, pasirodys gausus būrys jaunųjų folkloro grupių ir atlikėjų, savo gerus norus kiekvienas galės įprasminti aukodamas gintarą ir besiklausydamas Žemaitijos Romuvos žynio Kęstučio Juškio legendos apie Kuršių neriją. Lietuvos etnoastronomas, fizikas, muziejininkas Jonas Vaškūnas skaitys paskaitą „Saulės vadavimo mito atspindžiai liaudies kūryboje".

Visai sutemus nuo linksmybių ir triukšmingo šventės chaoso visų žvilgsnius atkreips nuostabus, giedras Nidos dangus, kur su astronomų pagalba visi norintys ir iš anksto užsiregistravusieji galės stebėti ryškiąsias vasaros žvaigždes.

Festivalis šį kartą ypač gausus dalyvių, jų jau suskaičiuota apie keturis šimtus. Be Lietuvos folkloro ansamblių būrio pasirodys ir svečiai iš Baskijos, Rusijos (Kaliningrado), Moldavijos (Čišnau), Latvijos ir Lenkijos.

Organizatoriai nekantriai laukia ir maloniai kviečia birželio 25 – 27 dienomis atvykti į Nidą ir galbūt margaspalviuose etninio kostiumo raštuose, galbūt ryškiame vasaros nakties danguje ar aukuro liepsnoje suradus savąjį įkvėpimą kartu sukurti naują pasaulio atsiradimo legendą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius