-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nidoje – vaikų animacinio filmo „Kuršių sakmės“ premjera

Nidoje įvyko vaikų sukurto animacinis filmo „Kuršių sakmės“ premjera.
Animacijos mokyklėlės akimirka
Animacijos mokyklėlės akimirka / „Baltijos bangos“ nuotr.

Jo kūrėjai – Animacijos mokyklos dalyviai, kurių kūrybos procesui šiemet vadovavo žinomi Lietuvos ir Latvijos animacinio kino kūrėjai Jūratė Leikaitė-Aškinienė, Valentas Aškinis, Ilja Bereznickas ir Nilsas Skapans. Ši mokykla – trečius metus Nidoje vykstančio kino festivalio ,,Baltijos banga“ dalis.
Į premjerą Nidos turimo ir kultūros informacijos centre „Agila“ jaunuosius animacinio filmo kūrėjus atlydėjo jų šeimos nariai. Apžiūrėję piešinių parodą, visi susirinko į kino salę. Pasibaigus filmui, vaikai, kaip ir dera tikroje premjeroje, užlipo ant scenos nusilenkti žiūrovams. Kiekvienas iš kūrėjų gavo kompaktinę animacinio filmo „Kuršių sakmės“ plokštelę ir Animacijos mokyklos diplomą, pasirašytą vadovų.

Rugpjūčio 23–26 dienomis veikusioje Animacijos mokykloje susirinko daugiau nei trisdešimt vaikų. Kai kurie iš jų – čia jau ne pirmi metai. O ir tėvai, pažiūrėję kaip jų atžalos dirba, patys labai norėjo dalyvauti joje.

„Tęsiant tradiciją, filmo tema vėl pasirinkta jūra. Scenarijų parašėme pagal grupės ,,Giedružė“ kompaktinėje plokštelėje „Iš trijų rytų vėjužis pūtė“ papasakotas sakmes ir dainas. Lietuvių liaudies sakmių veikėjus – Bangpūtį, Vėjopūtį ir kitus – filme piešėme pagal Raganų kalne esančias medines skulptūras, įvairių tautodailininkų darbus. Tačiau kūrybos proceso metu scenarijus buvo iš dalies keičiamas, vaikams siūlant savo kūrybines idėjas. Rezultatas – 13 minučių trukmės filmas „Kuršių sakmės“, turtingas animacijos išraiškos formų: nuo pieštinių iki lėlinių personažų. O fone skambančios „Giedružė“ dainos ir net viena latviška dainelė puikiai dera su žaismingais ir nevienalyčiais filmuko personažais. Ne vienam sunku patikėti, kad šis animacinis kūrinys gimė taip greitai“, – sako vienas iš festivalio „Baltijos banga“ organizatorių Valentas Aškinis.

Šiemet vaikai kūrė dvejose erdvėse. Galerijoje-menų studijoje, įsikūrusioje viešbutyje „Jūratė“, su mažaisiais animatoriais piešė Ilja Bereznickas, legendinio animacinio filmo „Baubas“ kūrėjas. Neringos meno mokykloje vyresni vaikai dirbo su vadovais Jūrate ir Valentu Aškiniais. Jūratė Leikaitė-Aškinienė – Lietuvos etninės kultūros puoselėtoja, „Sidabrinės gervės“ laimėtoja už naujausią animacinį filmą Kaip Laima lėmė“. Valentas Aškinis – animacinių filmų festivalio „Tindirindis“ įkūrėjas ir vadovas.

Iš Latvijos atvykęs lėlių animacijos atstovas, dailininkas ir režisierius Nilsas Skapans supažindino vaikus su lėlinės animacijos kūrimo būdu, technika, technologija. Kaip pasakojo V. Aškinis: „Tai – ne įprastas muzikinis-animacinis klipas, o filmas su savo siužetu, todėl teko nupiešti daug veikėjų, kurie pasakoja istoriją. Vaikai sunaudojo visus turimus pieštukus ir dažus, tad reikėjo panaudoti visą savo išradingumą, kad pabaigtų sugalvotus personažus – jūreivius, undinę ir net ešeriuką raudonsparnį“.

 

VIDEO: KURŠIŲ SAKMĖS / CURONIAN TALES

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius