Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paberžė vėl prisipildys Tėvo Stanislovo šviesos

Dešimt metų be Tėvo Stanislovo Paberžėje praėjo kaip viena diena. Išeidamas Amžinybėn Tėvas Stanislovas, kapucinų vienuolis Algirdas Mykolas Dobrovolskis, prašė tik vieno – neapleisti Paberžės gyvasties, tad labdaros ir paramos fondas „Viltis–Vikonda“ kartu su 1863 metų sukilimo muziejumi ir Kauno arkivyskupijos Kėdainių dekanatu kviečia vėl visus susirinkti Paberžėn ir pajusti Tėvo Stanislovo šviesą šiais metais minint jo 10-ąsias mirties metines.
Tėvas Stanislovas
Tėvas Stanislovas / Archyvo nuotr.

Kaip praneša organizatoriai, Tėvo Stanislovo atminimui skirti renginiai, kurių globėjas yra Kėdainių dekanas kunigas Gintaras Pūras, prasidės jau kitą sekmadienį – gegužės 17-ąją.

Renginys prasidės 15 val. Paberžės Švč. Mergelės Marijos bažnyčioje šv. Mišiomis. Jas aukos Kauno kunigų seminarijos prefektas, Kauno arkivyskupijos Jaunimo centro kapelionas, Nuolatinių diakonų ugdymo centro vadovas, Kauno Palaimintojo Jurgio Matulaičio parapijos sielovados pagalbininkas kunigas Kęstutis Genys.

Po šv. Mišių, 16 val., mažutės medinės bažnytėlės skliautus pripildys žinomos operos solistės Irenos Milkevičiūtės (sopranas) bei vargonininkės Jurgitos Kazakvičiūtės atliekami projekto „Muziejų naktis“ koncerto „Ave Maria“ kūriniai.

Atlikėjos – pelniusios tarptautinį pripažinimą

Irena Milkevičiūtė – Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos bei daugybės kitų apdovanojimų laureatė yra sulaukusi tarptautinio pripažinimo. Ši lyrinio ir dramatinio soprano pagrindinių partijų atlikėja yra Lietuvos  nacionalinio operos ir baleto teatro solistė, sukūrusi įspūdingus vaidmenis bei atlikusi solo partijas ne tik šiame, bet ir žymiojo  Milano „La Scala“ teatre bei kituose garsiuose pasaulio teatruose.

LVSO nuotr./Irena Milkevičiūtė
LVSO nuotr./Irena Milkevičiūtė

I. Milkevičiūtė dėsto Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, yra šios aukštosios mokyklos profesorė. 2012 m. pelnė garbingiausią Kultūros ministerijos apdovanojimą – garbės ženklą „Nešk savo šviesą ir tikėk“.

Jurgita Kazakevičiūtė kaip solistė ir su įvairiais ansambliais vargonavo Lietuvos, Austrijos, Italijos, Vokietijos, Šveicarijos, Ispanijos, Prancūzijos bažnyčiose, dalyvavo šiose šalyse rengiamuose vargonininkų festivaliuose ir konkursuose. Ji – tarptautinio M. K. Čiurlionio vargonininkų konkurso I premijos laimėtoja.

J. Kazakevičiūtė dirbo vargonininke Zalcburgo (Austrija) Šv. Vitalio bažnyčioje, Vilniaus palaimintojo J. Matulaičio bažnyčioje, Vilniaus Šv. Jonų bažnyčioje, yra M. K. Čiurlionio menų mokyklos dėstytoja.

Nacionalinės filharmonijos archyvo, Dimitrijaus Matvejevo nuotr./Jurgita Kazakevičiūtė
Nacionalinės filharmonijos archyvo, Dimitrijaus Matvejevo nuotr./Jurgita Kazakevičiūtė

Puoselėjama muziejininko atmintis

Simboliška, kad pirmasis Tėvo Stanislovo atminimui skirtas renginys siejamas su Tarptautine muziejų naktimi, nes šis iškilusis dvasininkas buvo ne tik sielų, bet ir senų daiktų gelbėtojas.

„Tėvas Stanislovas nebuvo tikras kolekcininkas, jį vedė noras išgelbėti nuo sunykimo meniškus, nebenaudojamus daiktus. Todėl rinko, stengėsi kur nors pritaikyti visas jau niekam nebereikalingas senienas, kaimiečių buities rakandus, liaudies dailės kūrinius. Susižavėjęs jų pirmapradžiu grožiu, visaip stengėsi, kad tą senųjų dirbinių natūralumą ir paprastumą suprastų ir įvertintų kiti.

Lietuvos bažnyčiose nebenaudojamus ir jų palėpėse dūlančius liturginius rūbus rinko ir vežė  į Paberžę, kur juos restauravo. Jo sukauptose ekspozicijose saugomi keli šimtai XVII–XX amžiaus arnotų, kapų, dalmatikų, kitų liturginių siuvinių: stulų, bursų, palių, manipulių ir kitų apdarų“, – pasakoja Tėvo Stanislovo sukauptomis vertybėmis besirūpinanti ir tikrąją Paberžės dvasią sauganti bei puoselėjanti muziejininkė Regina Galvanauskienė.

R.Paulauskaitės nuotr./Tėvo Stanislovo kambarys (Paberžė)
R.Paulauskaitės nuotr./Tėvo Stanislovo kambarys (Paberžė)

Minės mirties ir gimimo datas

Kiti Tėvo Stanislovo atminimui skirti renginiai bus susieti su jo mirties bei gimimo metinėmis.

Birželio 27-ąją, šeštadienį, minint Tėvo Stanislovo mirties 10-ąją sukaktį, 15val. šv. Mišias aukos kunigas Darius Vasiliauskas, o po jų, 16 val. Liudas Mikalauskas (bosas) ir Audronė Juozauskaitė (fortepijonas) surengs koncertą „Karolio Voitylos paslaptis. Keliaujant su Šv. Jonu Pauliumi II“.

Trečioji šventė Paberžėje bus rengiama minint Tėvo Stanislovo gimtadienį, rugsėjo 27-ąją. Tądien 15 val. Šv. Mišias aukos kunigas dr. Gediminas Jankūnas, o po jų, 16 val. koncertas „Sielos giesmė“. Gražiausius kūrinius atliks Čiurlionio kvartetas, o ištraukas iš Šventojo Rašto, K. Džibrano, R. Tagorės ir kitų poetų eiles skaitys aktorė Dalia Michelevičiūtė. 

Koncertai nemokami.

Tėvo Stanislovo atminimui skirti renginiai Paberžėje jau tapo tradicija: pernai tokie renginiai Paberžėje vyko pirmą kartą, o ateityje, viliasi organizatoriai, šis renginių ciklas išaugs į Paberžės festivalį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius