Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pakruojo dvare atgaivinta naktigonės tradicija

Pakruojo dvaras, lankytojams siūlantis patirti dvariško gyvenimo subtilybes ir malonumus, žirgų mylėtojams – pabendrauti ir pajodinėti legendiniais žemaitukais, rudenį ragina pasitikti gamtoje, atgaivinant seną lietuvių liaudies tradiciją – naktigonę.
Pakruojo dvare atgimė naktogonė
Pakruojo dvare atgimė naktogonė / Organizatorių nuotr.

Naktigonė apibrėžiama kaip arklių ir jaučių ganymas naktį, kuris prasidėdavo vos pievoms pradžiūvus ir tęsdavosi iki vėlyvo rudens. Pakruojo dvaras, kviesdamas lankytojus pajodinėti garsiaisiais žemaitukais, gėrusiais vandenį iš Juodosios jūros, nori žirgų mylėtojus paraginti būtent su jais praleisti daugiau laiko, sudalyvaujant jų naktigonėje. Kaip teigia naktigonės gaivintojas Pakruojo dvare, jo valdytojas Giedrius Klimkevičius, „žirgų mylėtojui nėra nieko gražiau ir romantiškiau, kaip žirgo, rupšnojančio žolę naktyje, garsas. Buvimas su žirgu, jo ganiava leidžia jį geriau pažinti, pajusti stipresnį tarpusavio ryšį“.

Naktigonė nėra vien tik sėdėjimas su žirgais pievoje. Tai seniau būdavo tarsi pirmoji bendruomeninio gyvenimo mokykla, kurioje jaunimas pirmą kartą išgirsdavo apie tai, kas namuose būdavo nutylima, slepiama. Taip pat jos metu būdavo pasakojamos pasakos ir baisūs atsitikimai, menamos mįslės, žaidžiami žaidimai, kartais rengiami šokiai, pinami ir drožinėjami smulkūs namų apyvokos daiktai. 

Pakruojo dvare organizuojamoje naktigonėje galėsite pasijusti tarsi ką tik minėtoje tradicinėje ganiavoje, kur galima ne tik pajodinėti ir pabūti su žirgais, tačiau ir pasėdėti prie laužo, ragaujant lietuviškus užkandžius ir tradicinius pakruojietiškus gėrimus, paserviruotus ant iš šieno kitkų padaryto stalo, pabendrauti su senais ir naujais draugais, pasidalinti įdomiomis istorijomis. Sėdint prie liepsnojančio laužo galima grožėtis ne tik nakties gamta ir  garsais, tačiau ir laiko patikrintomis melodijomis pravirkusio akordeono muzika, o pailsus, atsipūsti galima šalia esančiame jaukiame dvaro viešbutyje. 

Pakruojo dvaras – didžiausia Lietuvoje išlikusi dvaro sodyba. Sodybos centre – puošnūs dviaukščiai rūmai, netoli jų yra įsikūręs jaukus viešbutis Stadala, aukštaitiškus patiekalus ruošiantis restoranas Traktierius, akį traukia vienintelis toks Lietuvoje arkinis tiltas, vėjo ir vandens malūnai, kalvė, ilgaamžis parkas, Meilės sala ir kt. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius