-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Palaiminimai“ paskelbs Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro 26-ojo sezono pabaigą

Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras ir jo meno vadovas bei vyriausias dirigentas Gintaras Rinkevičius ruošiasi didingam sezono pabaigos koncertui, kuriame skambės vienas iškiliausių muzikos kūrinių, prancūzų kompozitoriaus Cesaro Franko Opus magnum – oratorija “Palaiminimai”.
Orkestras Electromagnetico
Orkestras Electromagnetico / LVSO

Césaras Franckas (1822-1890) – netipiškas romantizmo epochos kūrėjas. Jam labai svarbu buvo kurti dvasingą, virš žemiškų aistrų ir konkurencijos maksimaliai pakylėtą  muziką. Franco kūryba atspindi jo asmenybę – vidinę ramybę, religingumą ir idealizmą.

Tai reikšmingiausias Francko religinis opusas, atspindintis gilų kompozitoriaus dvasingumą ir pamaldumą. Šiame kūrinyje Franckas peržengė oratorijos žanro rėmus, čia beveik nėra dramatizmo, jis užleidžia vietą romiam pamaldumui, harmonijai ir dieviškam nušvitimui.

Oratoriją „Palaiminimai“ (Les Béatitudes) aštuoniems solistams, chorui ir orkestrui kompozitorius kūrė dešimtmetį, daugiausia vasaromis, kai sumažėdavo darbų. Kūrinys grįstas Kalno pamokslu iš „Evangelijos pagal Matą“. Tai reikšmingiausias Francko religinis opusas, atspindintis gilų kompozitoriaus dvasingumą ir pamaldumą. Šiame kūrinyje Franckas peržengė oratorijos žanro rėmus, čia beveik nėra dramatizmo, jis užleidžia vietą romiam pamaldumui, harmonijai ir dieviškam nušvitimui. Viešai „Palaiminimai“ pirmąsyk buvo atlikti 1893 metais Paryžiaus Kolonų salėje su didžiuliu pasisekimu. Tačiau kompozitorius savo kūrinio triumfo nebeišvydo, jis jau buvo miręs prieš trejetą metų.

Dešimtį metų kurtos oratorijos turinys paremtas Evangelijos pagal Matą tekstu. Tai – muzika perteikti Kristaus palaiminimai. Kūrinyje gausu alegorinių ir antgamtinių veikėjų, simbolinių figūrų, dangiškojo ir žemiškojo chorų. Kompozitorius sugebėjo gilias religines mintis perteikti aukščiausiomis meno priemonėmis, pakildamas iki bendražmogiškų vertybių, tad kiekvienas palaiminimas byloja kiekvienam iš mūsų ir apie mus.

Sezono pabaigos koncertas - gegužės 21 d., ketvirtadienį, 19 val. Vilniaus Kongresų rūmuose. Su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru scenoje pasirodys Kauno valstybinis choras (vad. P. Bingelis) bei solistai: J. Gedmintaitė, J. Vaškevičiūtė, L. Jonutytė, T. Pavilionis, R. Karpis, L. Pautienius, T. Girininkas ir L. Mikalauskas. Diriguos LVSO meno vadovas ir vyriausias dirigentas G. Rinkevičius.

Šiuo koncertu orkestras užbaigs savo 26-ąjį sezoną, bet birželio mėnesį kvies į jau vilniečių ir Vilniaus svečių itin pamėgtą ir tradicija tapusį festivalį Vilniaus paveikslų galerijos kieme.

Šiuo koncertu orkestras užbaigs savo 26-ąjį sezoną, bet birželio mėnesį kvies į jau vilniečių ir Vilniaus svečių itin pamėgtą ir tradicija tapusį festivalį Vilniaus paveikslų galerijos kieme, kur diriguojant maestro G. Rinkevičiui birželio 4-ąją skambės “J. Štrauso valsų ir polkų fejerverkai”. Birželio 12-ąją bus atliekama „Genesis Suite” - jokių tiesioginių dainų citatų, jokių solistų su mikrofonais, besistengiančių pamėgdžioti Peterį Gabrielį ar Phillą Collinsą. Kompozitoriui  Tolga Kashifui meistriškai suderinus progresyvų roką su klasika gavosi itin skanus kokteilis “Genesis suite”, suplaktas iš devynių legendinės grupės dainų. O pabaigai, birželio 18-ąją, naujas orkestro ir rokerių projektas „Roko baladės 4“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius