Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Panevėžio Gabrielės Petkevičaitės-Bitės bibliotekoje – šimtai kardelių

Panevėžio Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje surengta tarptautinė kardelių paroda, kurioje gėlininkai iš Lietuvos, Latvijos ir Baltarusijos pristato savo auginamas kardelių rūšis. Tradiniame renginyje šiemet pristatoma apie 200 kardelių rūšių, taip pat čia galima išvysti jurginų ir raganių žiedus.
Kardelių paroda
Kardelių paroda / Tomo Markelevičiaus nuotr.

Tokia paroda Panevėžyje surengta jau septynioliktą kartą, o pastaruosius šešerius metus ji vyksta Gabrielės Petkevičaitės-Bitės bibliotekoje. Pristatyti savo išpuoselėtus augalus į Panevėžį atvyko ne tik Lietuvos kardelių augintojai, bet ir selekcininkai iš Latvijos bei Baltarusijos.

„Mes atvežėme apie 25 rūšis. Tai mano ir mano kolegos Raimondo kolekcija. Jis gėles renka ir daugina. Yra ne tik mūsų, bet ir rusiškų veislių. Pas mus Latvijoje vyksta dar viena paroda, todėl teko rinktis, ką vežti čia. Aišku, stengiamės vežti pačias gražiausias gėles.

Mūsų šalyje pagrindinė paroda rengiama Rygoje, vėliau važiuojame į Liepoją, Kuldigą. Turime keturias, penkias parodas per sezoną. Kardeliai populiariausi rytų Europoje. Vakarų rinka užpildyta gėlėmis iš Olandijos. Aišku, yra kas domisi, bet tai tik pavieniai asmenys“, – teigė Latvijos kardelių ir irisų draugijos atstovas Laimonis Zakis.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Kardelių paroda
Tomo Markelevičiaus nuotr./Kardelių paroda

„Pristačiau naujausias savo gėlių rūšis ir jų hibridus, augintus botanikos sode. Kardeliai yra tokie skirtingi, kad išskirti kažkokią ypatingą rūšį yra labai sunku. Kiek žmonių, tiek nuomonių. Kardeliai patenkina bet kokį skonį. Galima surasti mažus ir grakščius, didelius ir gofruotus, tamsius ar šviesius. Kardeliai turi maždaug vienuolika spalvų tipų. Baltarusijoje tai viena populiariausių gėlių rūšių“, – pasakojo Alesia Kručionak iš Baltarusijos.

Vos atidaryta paroda sulaukė gausaus lankytojų būrio. Kai kurie smalsuoliai atvyko ne tik pasigrožėti įvairiausių spalvų žiedais, bet ir pasisemti patirties kardelių auginimo srityje.

„Nežinau kas gražiau, ar gėlės, ar moterys. Tikrai yra ką pasižiūrėti“, – tvirtino vienas iš parodos lankytojų.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Kardelių paroda
Tomo Markelevičiaus nuotr./Kardelių paroda

Parodos iniciatorius Alfonsas Žobakas tvirtina, kad parodoje gausu retų ir įdomių lietuviškų bei latviškų egzempliorių. Gėlininkas atskleidė, kad šiemet dėl netinkamo klimato kiek prasčiau derėjo rusiški ir amerikietiški kardeliai.

„Jei būtų arbitrai, tikrai pastatytų ant prizininkų pakylos keletą kardelių. Vienas iš kandidatų į nugalėtojo titulą – ukrainiečių kardelis pavadinimu „Viešnia iš ateities“. Šiuo metu skleidžiasi tryliktas žiedas. Pirmam žiedui nenuvytus, gėlė išsiskleidžia iki pat viršūnės.

Žmonėms labai patinka tos gėlės, kurių spalva nenusakoma. Lyg rusva, lyg pilkšva. Negažių kardelių nėra“, – pasakoja parodos iniciatorius, kardelių augintojas Alfonsas Žobakas.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Kardelių paroda
Tomo Markelevičiaus nuotr./Kardelių parodos iniciatorius Alfonsas Žobakas

Pirmą kartą Lietuvoje kardelių paroda buvo surengta 1969-aisiais Kaune. Tuomet savo augalus pristatė penki selekcinininkai. Nuo 1975-ųjų metų šalyje kasmet vykdavo net po kelias parodas skirtinguose Lietuvos miestuose. Dabar kardelių paroda, vykstanti Panevėžyje, vienintelė visoje šalyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius