Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Parką papuoš „Vienybės medis“

Lietuvos valstybės dieną sostinės Vingio parke bus iškilmingai atidengta Tūkstantmečiui sukurta Tado Gutausko skulptūra „Vienybės medis“. 8,5 m aukščio verpstėje, išpuoštoje etniniais ornamentais, įrašyta 100 iškiliausių Lietuvos žmonių pavardžių.
Pirmadienį Vingio parke bus atidengtas Tado Gutausko sukurtas "Vienybės medis".
Pirmadienį Vingio parke bus atidengtas Tado Gutausko sukurtas „Vienybės medis“. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

T.Gutauskas pasakojo, kad nuo idėjos atsiradimo iki skulptūros pastatymo praėjo 2 metai.
„2007 metų liepą man gimė mintis, kad reikia kažką sukurti Lietuvos tūkstantmečiui. Užtruko ir sugeneruoti idėją, ją pristatyti visuomenei, vietos ieškojimas, leidimų gavimas ir, žinoma, pats darbas“, – pasakojo skulptorius. Anot jo, iš pradžių buvo svarstomos kelios vietos, kur galėtų išdygti „Vienybės medis“: Kalnų, Sereikiškių, Vingio parkuose. „Pasirinkome Vingio parką, nes jis atitinka vienybės idėją. Čia buvo Sąjūdžio mitingų pagrindinė vieta, didžiausių grandiozinių Dainų švenčių, kurios yra lietuvybės apraiška, vieta. Ir mano pasirinkti etnologiniai motyvai tinka prie Dainų šventės. Pasirinkta vieta neabejoju nė kiek“, – užtikrintai kalbėjo T.Gutauskas.

Manau, jie turėtų pagalvoti ir apie praeitį bei ateitį ir susimąstyti, kad mes išlikome dėl savo vienybės.
Skulptūra bus atidengta liepos 6 d. prieš „Dainų dienos“ renginio pradžią – 16.15 val. „Džiaugiuosi, kad atidarymas yra Dainų šventės dalis, nes labai daug tautos ateis. Tikiuosi, jie pamatę 100 iškiliausių pavardžių susimąstys, kad ne vien pinigai, krizės ir ekonomika yra svarbu, yra ir kitokių vertybių. Manau, jie turėtų pagalvoti ir apie praeitį bei ateitį ir susimąstyti, kad mes išlikome dėl savo vienybės. Lemiamais momentais žmonės vis tiek susieina į vieną būrį“, – sakė T.Gutauskas.
 

Sunkumų neišvengė

Pasak kūrėjo, dveji metai įgyvendinant savo idėją, nebuvo sunkūs. „Manau kiekvienas menininkas tiki tuo, ką daro ir išgrynina savo idėją, ją ištobulina. Sunkiausia, turbūt, buvo nepavargti ir nesustoti. Tai tikrai ilgas kelias – buvo, kas kišo pagalius į ratus ir bandė sutrukdyti, tačiau visas tas kliūtis teko nugalėti ir įveikti visą kelią“, – pasakojo T.Gutauskas.

Anot jo, nelengva buvo rasti ir rėmėjų. „Kuo toliau, tuo sunkiau viskas buvo. Su kuo spėjau susitarti iki sunkmečio, tai džiaugiuosi, o vėliau buvo vis sunkiau“, – pasakojo kūrėjas. Per 750 tūkst. kainavusi skulptūra iš dalies buvo finansuojama iš privačių fondų. Rėmė Kazickų šeimos fondas, Valdemaro ir Ritos Vaičekauskų šeimos fondas, Vilniaus miesto ir apskrities verslininkų darbdavių konfederacija, Vingio parke statybos darbus atlikusi bendrovė „Lio“, Vilniaus verslo kolegija ir Socialinių mokslų kolegija. 200 tūkst. Lt skyrė Vyriausybė. „Apie 20 proc. visų gautų pinigų buvo skirti komunikacijos išlaidoms: pristatymams, reklamai, vaizdo ir garso klipų kūrimui. Taip pat į minimą sumą įtrauktos ir projektų, įvairių leidimų išlaidos“, – sakė T.Gutauskas.

Ornamentus kalė, pavardes įrėžė 

 „Vienybės medis“ sudarytas iš didžiulių paties tvirčiausio pilko smulkiagrūdžio granito luitų, atvežtų iš Kinijos. Vienas didžiausias luitas svėrė net 26 tonas. Visi luitai buvo maunami ant nerūdijančio plieno strypų ir klijuojami. Visi ornamentai verpstėje iškalti kaltuvais ir rankomis, tačiau 100 žmonių pavardės, įrašytos skulptūroje, buvo įrėžtos, naudojantis specialia technika.

„Pagal specialius trafaretus smėlio srove buvo išpūstos raidės. Tokia technika reljefą išpučia stačiu kampu, ne kaip kaltuvu kalama – iš šono. Tai raidėms suteikia ryškumo, jos lengviau skaitomos“, – pasakojo T.Gutauskas. Anot kūrėjo, pastatyta skulptūra nupūsta itališka priemone, kuri apsaugo akmenį nuo vandens, dulkių, smėlio, todėl ji turėtų būti atspari laikui ir oro sąlygoms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius