-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Parodoje – Lietuvą ir Tasmaniją jungiantis ryšys su medžiais

Liepos 16 d. 17.30 val. Užupio meno inkubatoriaus galerijoje „Galera“ atidaroma Tasmanijos saloje gyvenančio medijų menininko Phillipo Englando instaliacija „Didis medis. Šventas medis“, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Gojaus miško ąžuolas
Gojaus miško ąžuolas / Phillipo Englando nuotr.

Australijos Tasmanijos sala (pirmųjų Tasmanijos gyventojų palawa kalba vadinama Lutruwita) yra beveik tokio pat dydžio ir geografinės formos kaip Lietuva. Šios žemės yra priešingose pasaulio pusėse, tačiau be panašios formos jas taip pat jungia ir giliai įsišaknijęs vietinių gyventojų ryšys su dideliais medžiais.

Phillipo Englando nuotr./Alkūnų ąžuolas
Phillipo Englando nuotr./Alkūnų ąžuolas

Per juos palaikomas ryšys su žeme, o jam abejose žemėse nuolat gresia pavojus. Lietuvoje daug senovinių miškų ir šventųjų ąžuolų buvo išnaikinti kryžiuočių peršamos bažnyčios pastangomis, taip siekiant sunaikinti pagoniško tikėjimo ryšį su gamta. Tasmanijoje didelių medžių naikinimas prasidėjo nuo Anglijos kolonizacijos laikų ir vyksta iki šiol. Jis simbolizuoja Vakarų industrinės civilizacijos jėgą, kuriai visai nesvarbu eilinių žmonių noras išsaugoti paskutines sengires ir medžius milžinus.

Meno projektu „Lietuva–Lutruwita. Didis medis. Šventas medis“ autorius lygina stebėtinai panašius Lietuvos ir Tasmanijos žemėlapius. Lietuvos žemėlapyje jis pažymėjo vietas, kuriose dar auga milžiniški Tasmanijos eukaliptai (jų aukštis dažnai siekia virš 80 metrų). Tuomet jis aplankė daugelį tokių vietų Lietuvoje, nepriklausomai nuo to, ar jos buvo miškuose, ar laukuose. Šiose vietose, simboliškai pagerbdamas tiek Tasmanijos didžiuosius medžius, tiek išnaikintus Lietuvos šventuosius milžinus, Phillipas pasodino ąžuoliukų ir sukūrė simbolinę meno instaliaciją. Taip pat jis aplankė dar išlikusius Lietuvos šventuosius ąžuolus. Dauguma jų – virš 300 metų amžiaus.

Phillipo Englando nuotr./Glitiškių ąžuolas
Phillipo Englando nuotr./Glitiškių ąžuolas

Simboliniai meno projekto žingsniai yra pristatomi parodoje naudojant analoginę ir skaitmeninę fotografiją bei vaizdo įrašus. Kūrybinis projektas siekia atkreipti dėmesį į sengirių ir didžiųjų medžių išnykimą Europoje. Tai yra svarbi pamoka Australijai ir kitoms šalims, kur laukinės vietos ir senoviniai miškai dar nėra visiškai sunaikinti. Visgi sengirių kirtimas Tasmanijoje vyksta iki šiol.

„Šiuo projektu, gimusiu iš gilios meilės ir pagarbos sengirėms ir medžiams milžinams, aš siekiu parodyti ir pabrėžti jų svarbą ir reikšmę visose senovinėse žmonijos tradicijose. Taip pat atkreipti dėmesį į mums visiems tenkančią pareigą ir atsakomybę išsaugoti tai, kas liko“, – sako projekto autorius Phillipas Englandas.

Paroda veiks iki rugpjūčio 14 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius