-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Paskutinį vasaros savaitgalį „Mėnuo Juodaragis“ kviečia palydėti linksmai ir prasmingai

Įsibėgėjo paskutinė vasaros savaitė, kurią užbaigs dvyliktasis šiuolaikinės baltų kultūros festivalis „Mėnuo Juodaragis“, rugpjūčio 28-30 d. kviečiantis žiūrovus apsilankyti Zaraso ežero saloje.
Grupė „Skylė“ šiemet festivaliui „Mėnuo Juodaragis“ ruošia visiškai naujas dainas, skirtasLietuvos partizaninėms laisvės kovoms atminti.
Grupė „Skylė“ šiemet festivaliui „Mėnuo Juodaragis“ ruošia visiškai naujas dainas, skirtasLietuvos partizaninėms laisvės kovoms atminti. / Organizatorių nuotr.

Pranešime spaudai teigiama, kad visą savaitgalį – nuo penktadienio popietės iki sekmadienio vakaro festivalio renginiai vyks beveik be sustojimo, šalia muzikinių koncertų lankytojus stebins daug naujų dalykų – jodinėjimas ir meno projektai su arkliais, pirmosios parodomosios lietuviško ritinio varžybos, bus pristatytas specialus kompaktinis albumas, naujos vyksmų erdvės ir įvairi „užklasinė“ veikla.

Pirmiesiems žiūrovams festivalis, galima sakyti, jau prasidėjo – iš Klaipėdos jau mina tolimiausių dviratininkų grupė, o šiandien (trečiadienį) pajudėjo ir ekologiško žygio „Minam Juodaragin 2009“ keleiviai iš Vilniaus – iš viso užsiregistravo per 100 dviratininkų iš visos Lietuvos, tačiau neabejojama, kad savo jėgomis jų atvyks dar daugiau. Zaraso saloje jau statomas „Amatų kiemas“, o netrukus išdygs keletas scenų, lauko kavinės, paviljonai bei pirmosios „Mėnuo Juodaragis“ lankytojų palapinės.

„Šių metų jubiliejinį renginį ruošėme visus metus ir, nepaisant ekonominio sunkmečio, pavyko sukurti kaip niekad plačią ir solidžią programą – prisipažįsta festivalio organizatorius Ugnius Liogė. – Dėmesys senajai baltų tradicijai, jos dabarčiai ir įdomiausių šiuolaikinių kūrėjų pasirodymai – visa tai traukia ne tik lietuvius, – festivalio bilietus aktyviai pirko latviai, gudai, suomiai, lenkai, Karaliaučiaus gyventojai bei žmonės iš kitų Europos kraštų. Renginys bus žavus ne tik oficialia programa bei pasakiška salos aplinka, bet ir įdomiais lankytojais, kurių turėtume sulaukti kuo įvairiausių – nuo šeimų su mažyliais iki indėnų, karių, hipių, įvairių subkultūrų atstovų ir pavienių asmenybių."

Penktadienis

Pirmoji festivalio diena prasidės paskaitomis ir kino seansais. Pagrindinė „Mėnuo Juodaragis“ tema šiemet – žirgai, tad dauguma solidžių paskaitininkų pasakos apie jų simbolikos svarbą tradicinėje kultūroje, mitologijoje, istorijoje – paskaitas skaitys mokslo daktarai V.Tumėnas, D.Razauskas, A.Nakienė, V.Tyla, daugeliui puikiai žinoma G.Kadžytė, dailininkas V.Kašinskas, lektoriai iš Latvijos, Gudijos ir kt. Kino programoje laukia unikali proga išvysti tris retus lietuviškus filmus apie žirgus – „Su užspausta žirgo žyme“ (2009), „Žemaitukai“ (2008) ir „Ar nuneši mane jauną?...“ (rež. R.Šilinis, 1975).

Renginio atidarymo apeigas tradiciškai atliks grupė „Kūlgrinda“.

Renginio atidarymo apeigas tradiciškai atliks grupė „Kūlgrinda“. Po jų pagrindinėje scenoje koncertuos neo-folk projektas „Donis" su dainininke Rasa Serra, meistriška ir nuotaikinga estų folkroko kapela „Virre+“, tolimieji australai „Dandelion Wine“, žymusis danas Kimas Larsenas su grupe „Of The Wand And The Moon“, Lietuvos atlikėjai, o speciali naktinė elektroninės avangardinės muzikos scena įsikurs po ąžuolų laja ir pristatys lietuvių projektus „Oorchach“, „d.n.s.“, „Shnaresys“ ir „Girnų Giesmės“.

Penktadienio vakarą dar labiau paryškins ugnies ir šokio studijos „Čiutyta“ atliekama folklorinė misterija „Gabijos burtai“ – iš amžių glūdumos atėjusi sakmė, kurią seka liepsna, judesys ir garsas. O naktibaldų laukia tradiciniai šokiai-pokiai, kuriems vadovaus jungtinė DJ komanda, tad ryto laukimas neturėtų prailgti.

Šeštadienis

Nuo pat šeštadienio ryto žiūrovus kvies kino ir paskaitų palapinė, bei intensyvi amatininkų programa. Pasitiks išaugęs amatų ir mokomųjų būrelių kiemas, šįkart pilnas ne tik darbų dūzgesio, bet ir dainų, šokių, žaidimų. Čia įsikurs ir folkloro scena, kurioje Lietuvos kolektyvai atliks autentiškas lietuvių liaudies dainas.

Įvairiose salos vietose bei ežere festivalio dalyviai atras intriguojančių, paslaptingų, šmaikščių meninių objektų, pasižyminčių aplinkai draugiška baltiška pasaulėžiūra, paprastumu, taupumu ir konceptualumu. Taip bus pirmą kartą įgyvendintas EkoMenio projektas „Bendraautoris : Gamta“, vadovaujamas architekto Audriaus Karaliaus. Pasak kuratoriaus, EkoMenio projekte dalyvauja daugiau nei 20 jaunų ir pripažintų menininkų, bandančių kūrybos procese „įdarbinti“ gamtą. Vienas įdomiausių šio projekto sumanymų – bandymas legendinės veislės žemaituku „išjodinėti“ senojo Vyties ženklo kontūrą salos kraštovaizdyje.

Mažieji festivalio dalyviai šiemet galės pasidžiaugti žaisminga režisierės, dailininkės ir aktorės Saulės Degutytės kuriama „Stalo teatro“ programa. Tai aktorių trupė, kurianti istorijas iš paprasčiausių daiktų ir greit įtraukianti į spektaklį fantazijos nestokojančius mažus ir didelius žiūrovus. Mažiesiems lankytojams taip pat skirti animacijos ir kino filmai, vėjo aitvarų dirbtuvės.

O dvejose didžiosiose „Mėnuo Juodaragis“ muzikos scenose šeštadienį su ypatingomis programomis pasirodys energingieji „Sadūnai“, „Goštauta“, latvių „Trokšnu iela“, choras „Liepaitės“, dūdmaišininkai „Tylos Labanoro“ su Veronika Povilioniene, Aistė Smilgevičiūtė ir grupė „Skylė“, žymiausia "pagoniško roko" grupė „Unkubus Sukkubus“ iš Anglijos, italai „Roma Amor“, siautulingi Gudijos folk-metal linksmuoliai „Litvintroll“ ir daugybė kitų grupių, kurių festivalyje koncertuos per 40. Simboliška tai, kad dvyliktajame festivalyje scenose gros muzikantai iš 12 užsienio šalių!

Įvairiose salos vietose bei ežere festivalio dalyviai atras intriguojančių, paslaptingų, šmaikščių meninių objektų, pasižyminčių aplinkai draugiška baltiška pasaulėžiūra, paprastumu, taupumu ir konceptualumu.

Sekmadienis

Rengėjai pažymi, jog šiemet „Mėnuo Juodaragis“ pristato kaip niekad ilgą programą, - sekmadienį žiūrovai kviečiami pasilikti kuo ilgiau ir iki galo pasidžiaugti paskutine laisva vasaros diena. Įdienojus laukia smagi pažintis su unikaliu lietuvių tautiniu sporto žaidimu – ritiniu, populiariai iš seno vadinamu ripka. Sekmadienio programoje įvyks parodomasis mačas, kuriame ripkos gudrybes atskleis Lietuvos ritinio čempionai – Vilkaviškio klubas „Žiedas“.

Muzikos sceną nuo vidudienio užims folkloro kolektyvai, taip pat nuostabi Latvijos post-folk grupė „Baobabs“, o koncertinę dalį užbaigs viena pagrindinių ir įdomiausių festivalio grupių – bulgarai „Irfan“. Persmelkiantis jų muzikos skambesys primins geriausias muzikos tradicijas ir paslaptingą senovės Viduržemio kultūrų pasaulį. Pabaigai žiūrovų laukia smagūs „MJR“ uždarymo šokiai – kad vasara neskubėtų išvykti.

Ištikimiems lankytojams – muzikos rinktinė!

Šventės proga žiūrovus pasieks ir pirmasis renginio muzikinis leidinys – dvigubas CD rinkinys, pavadintas tiesiog „Mėnuo Juodaragis. RINKTINĖ“. Digipack formatu išleistas albumas pristato daugiausiai naujus, specialiai įrašytus ir dar nepublikuotus kūrinius, kuriuos „Rinktinei“ pateikė 30 įvairiais metais festivalyje koncertavusių Lietuvos ir užsienio kolektyvų. Pasak organizatorių, tai savotiška duoklė renginio istorijai, jame sutiktiems puikiems žmonėms ir kasmetiniams lankytojams. „Pastebėjome, jog daug žiūrovų iki šiol nešioja pernai metų „Mėnuo Juodaragis“ apyrankę, tad jiems dvyliktajame festivalyje šis dvigubas CD kainuos tik simbolinius 12 Lt", - patikino festivalį rengianti baltiškos muzikos leidykla „Dangus“.

Pilna festivalio programa ir gausa papildomos informacijos publikuojama festivalio svetainėje www.mjr.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius