-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pekino opera sugrįžta į Lietuvą Kinų kultūros savaitės renginiuose

Po 15 metų į Lietuvą grįžta originalioji Pekino opera – labai savitas ir geriausiai pasaulyje žinomas kinų scenos menas.
Pekino opera
Pekino opera

Pekino opera susiformavo imperatoriaus rūmuose Čing dinastijos laikais 19 amžiaus viduryje, o 20-ojo pradžioje suklestėjo bei tapo vyraujančiu operos stiliumi Kinijoje, įgijusiu nacionalinės operos statusą, rašoma pranešime žinisklaidai.

Įtraukta į UNESCO

Priskaičiuojama apie 1300 tradicinių operos kūrinių, iš kurių 400 dažnai atliekami iki šių dienų. 2010 metais Pekino opera buvo įtraukta į UNESCO Reprezentatyviojo žmonijos nematerialaus kultūros paveldo sąrašą. 

Pekino operos menui būdingas dainavimas, deklamavimas, vaidyba ir akrobatiniais triukais praturtintos kovos.

Egzistuoja keturios pagrindinės vaidmenų grupės – sheng (vyro), dan (moters), jing (vyro su išpiešta kauke ant veido) ir chou (komiškas vyro arba moters vaidmuo).

Personažai skirstomi į ištikimus ir išdavikiškus, gražius ir bjaurius, gerus ir blogus. Kiekvieno iš jų charakterio bruožus, dorybes, silpnybes ar likimus perteikia grimas – jo spalvos ir ornamentai. Pavyzdžiui, raudonos spalvos veidas, būdingas didvyriams, yra siejamas su ištikimybe ir drąsa. Balta spalva – niekšų ir išdavikų simbolis. Juoda spalva sufleruoja, jog herojus sąžiningas, tvirtas ir ūmaus būdo. Kiekvienam personažui būdingi spalvingi kostiumai bei kanonizuoti judesiai, o taip pat ir savitas dainavimo būdas, atsižvelgiant į personažo lytį, amžių, statusą bei charakterį. Operos spektakliuose atskleidžiami svarbūs Kinijos istorijos, politikos ir visuomenės gyvenimo įvykiai. Išaukštinami kilnūs karo vadai, smerkiami išdavikai, dažnai paliečiama meilės tema.

Šįkart unikalią galimybę iš arčiau susipažinti su Pekino operos menu dovanoja Vilniaus universiteto Konfucijaus institutas. Jo rengiamos kasmetinės Kinų kultūros savaitės svečiai – trys jauni, bet jau gerai žinomi solistai iš Kinijos. Yang Yang, Huang Xinyang ir Liu Zhen, kartu su operos meno ekspertu Xu Zhaoqun visus besidominčius kviečia į pasirodymus Kaune bei Vilniuje.

Renginiai:

Lapkričio 24 d., 15.30 val. Lietuvos sporto universiteto 215 aud. Sporto g. 6, Kaune vyks vieša paskaita, kurios metu bus supažindinama su Pekino operos meno subtilybėmis.

Lapkričio 25 d., 18.00 val. Vytauto Didžiojo universiteto Didžiojoje salėje (S. Daukanto g. 28) vyks pasirodymas, kurio metu žiūrovai išvys ištraukas iš dviejų garsių operos spektaklių – „Yang giminės moterys karvedės“ ir „Sudie, mano sugulove“.

Lapkričio 27 d. 14.00 val. su Pekino operos menu – personažais, kostiumais bei grimo simbolinėmis reikšmėmis susipažins M. Daukšos vidurinės mokyklos, kurioje atidaryta VU Konfucijaus klasė, mokiniai. Į atvirą paskaitą yra kviečiami visi norintys. Adresas Antakalnio g. 120, Vilnius.

Lapkričio 28 d. 18.00 val. Vilniaus universiteto Teatro salėje (Centriniai rūmai, Universiteto g. 3) vyks baigiamasis Kinų kultūros savaitės renginys – Pekino operos atlikėjų pasirodymas. Solistai atliks ištraukas iš operų „Yang giminės moterys karvedės“, „Raudonoji uola“ ir „Sudie, mano sugulove“ .

Visi renginiai nemokami.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius