-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Petras, Julius ir Lukas Geniušai pristato dedikacijas Rimo Geniušo 100-mečiui

Penktadienį, gegužės 14 d. 19 val. LNOBT „Facebook“ paskyroje ir „YouTube“ kanale muzikos mylėtojų laukia videofilmo „Rimą Geniušą prisimenant“ premjera. O gegužės 15 d. 19 val. ten pat galėsite išklausyti buvusio LNOBT vyriausiojo dirigento R.Geniušo (1920–2012) šimtmečiui dedikuotą LNOBT simfoninio orkestro koncertą, kuriame tėvo bei senelio atminimą drauge muzikuodami pagerbė dirigentas Julius Geniušas bei pianistai Petras ir Lukas Geniušai, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Rimas Geniušas
Rimas Geniušas / Geniušų šeimos archyvas

Videofilmas „Rimą Geniušą prisimenant“ žiūrovus pakvies į menininkų Geniušų šeimos rezidenciją Vilniuje, M.K.Čiurlionio gatvėje. Kalbinami nuo vaikystės šiuose svetinguose namuose besilankiusio kompozitoriaus Šarūno Nako, dirigentą, pianistą ir pedagogą Rimą Geniušą prisimena jo našlė, grafikė Irena Žemaitytė-Geniušienė, sūnūs Petras ir Julius Geniušai bei anūkas Lukas Geniušas.

„Tėvas buvo amžinas mokinys. Daug medžiagos įsisavino labai vėlyvame amžiuje, pavyzdžiui, mokėsi kalbų. Paskutiniaisiais savo gyvenimo metais pradėjo mokytis senovės graikų kalbos. Lotynų mokėjo dar iš tų laikų, kai trumpam buvo metęs muziką ir studijavo teisę pas Mykolą Romerį. Bet tam, kad užpildytų Europos kultūros pažinimo spragas, jam trūko senovės graikų kalbos“, – prisimena pianistas Petras Geniušas.

Organizatorių nuotr./Petras Geniušas
Organizatorių nuotr./Petras Geniušas

„Jis visą gyvenimą be galo žavėjosi Richardu Wagneriu. Bet taip susiklostė, kad nė vienos jo operos teatre nepadirigavo. Užtat baigęs dirigento karjerą, pradėjo nuosekliai studijuoti R.Wagnerio partitūras: „Tristaną ir Izoldą“, „Nibelungo žiedą“... Visus leitmotyvus galėdavo atmintinai pagroti ir padainuoti, netgi nuo vidurio, ir atsiminė visus tuos mitologinius personažus, kurių ten labai daug“, – pasakoja dirigentas Julius Geniušas.

„Mano atmintyje senelio asmenybė išlikusi labiau per šeimyniškus aspektus. Kilnumas, santūrumas, nesusireikšminimas, filosofiškas požiūris į gyvenimą, humoras – visa tai atspindi jo personaliją. Man jis visada išliks svarbiausiu vyriškumo pavyzdžiu šeimoje. Tai žmogus, kuris įgyvendino šeimos idealą, užauginęs du jo darbus perėmusius sūnus ir padalinęs jiems abi pagrindines savo veiklos sritis: fortepijoną ir dirigavimą“, – pabrėžia pianistas Lukas Geniušas.

Tai žmogus, kuris įgyvendino šeimos idealą.

Videofilme išgirsite, kodėl Rimas Geniušas nemėgdavo po spektaklių lankstytis publikai teatro scenoje ir kieno kūrinius pianinu savo malonumui jis dažniausiai skambindavo namuose. O svarbiausia – pabuvosite ypatingame R. Geniušo kambaryje, kurį namiškiai iki šiol vadina „Varpų kambariu“. Vaikai į jį galėdavo užsukti tik išgirdę juos kviečiantį varpelį...

Gegužės 15 d. 19 val. LNOBT „Facebook“ svetainėje ir „YouTube“ kanale kviečiame klausytis koncerto „Dedikacija Rimui Geniušui“. LNOBT simfoninis orkestras, diriguojamas Juliaus Geniušo, pristatys Giuseppe‘s Verdi, Alfredo Schnittke‘s, Wolfgango A.Mozarto ir Franzo Schuberto kūrinių programą. Fortepijono partijas atliks pianistai Petras ir Lukas Geniušai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius