Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pianistas Alexanderis Paley Lietuvos publikai atliks legendinę G.Gershwino „Žydrąją rapsodiją“

Savo unikalia charizma, ugningu temperamentu ir išskirtine technika garsiausiose pasaulio koncertų salėse publiką užburiantis fortepijono virtuozas Alexanderis Paley grįžta į Lietuvą.
Alexanderis Paley
Alexanderis Paley / LVSO nuotr.

Bilietai į jo koncertą „Alexander Paley groja G.Gershwiną“ graibstomi jau dabar. To priežastis – gruodžio 16 d. Vilniaus kongresų rūmuose pianistas ne tik koncertuos su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru, diriguojamu maestro Gintaro Rinkevičiaus, bet ir atliks legendinį garsiojo amerikiečių kompozitoriaus Geogeʼo Gershwino kūrinį „Žydroji rapsodija“.

„Dievinu maestro G.Rinkevičių. Per savo karjerą esu grojęs su gausybe įvairių dirigentų ir orkestrų, tačiau turiu pripažinti, kad taip gerai, kaip groti, diriguojant maestro, nebuvo niekur“, – sakė garsusis pianistas. Publikos numylėtinis, kasmet čia sutraukiantis pilnas sales klausytojų, ir Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras šį sykį savo klausytojams pateiks ypatingą programą – žymiausių XX a. pradžios amerikiečių kompozitorių G.Gershwino ir Leonardo Bernsteino garsiausius kūrinius.

L.Bernsteino (1918–1990) „Simfoniniai šokiai“ – tai kūrinys iš legendinio miuziklo „Vestsaido istorija“ (angl. „West Side Story“). W. Shakeaspeareʼo „Romeo ir Džiuljetos“ įkvėptas pasakojimas perkelia veiksmą į XX a. 6 deš. Niurjorką, kuriame vyksta etnine neapykanta paremtas dviejų gatvės gaujų karas. Tonis, geriausias Džetsų gaujos vado draugas, įsimyli Mariją – Šarksų gaujos vado seserį. Ryškios muzikinės temos, rafinuota muzika, išvystytos šokio scenos ir dėmesys socialinėms problemoms pavertė šį L.Bernsteino kūrinį lūžio tašku Amerikos muzikinio teatro istorijoje.

Ne ką mažesnės svarbos buvo ir G.Gershwino (1898-1937) koncerto fortepijonui ir orkestrui „Žydroji rapsodija“ gimimas. Nuo tada, kai 1924-ųjų vasario popietę „Aeolian Hall“ koncertų salėje pasigirdo pirmieji G. Gershwino fortepijono garsai, lydimi klarneto glissando, Amerikos muzikos istorija pasikeitė visiems laikams. Klasikinę muziką ir džiazo elementus apjungiantis kūrinys ne tik kompozitoriui atvėrė duris į pasaulio muzikos elitą, bet ir tapo vienu iš populiariausių visų laikų amerikiečių koncertinių kūrinių. Vien per pirmuosius trejus metus nuo kūrinio premjeros „Žydroji rapsodija“ buvo atlikta 84 kartus, o jos įrašai parduoti 1 mln. kopijų tiražu.

Antrojoje koncerto dalyje skambėsianti siuita „Porgis ir Besė: simfoninis paveikslas“, aražuota gero G.Gershwino draugo ir asistento Roberto Russello Bennetto, apima visas žymiausias G.Gershwino operos „Porgis ir Besė“ (angl. „Porgy And Bess“) melodijas („Summertime“ ir kt.). Kūrinio siužetas vyksta 1912-aisias, juodaodžių žvejų kaimelyje Pietų Karolinoje. Besė – prastą reputaciją turinti moteris, bandanti pabėgti nuo savo žiauraus mylimojo, įtariamo žmogžudyste. Vienintelis žmogus, norintis suteikti jai pastogę, – luošys Porgis. Operos muzikiniame audinyje girdėti Niujorko džiazo muzikos atspalvių, tačiau gausu ir kitų elementų – juodaodžių liaudies dainų, bliuzo, spiričiuelio motyvų.

Su šia įspūdinga programa pianistas A.Paley bei Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras, diriguojamas G.Rinkevičiaus, taip pat lankysis Kaune ir Klaipėdoje.

Simfoninis koncertas „Alexander Paley groja G.Gershwiną“ įvyks gruodžio 16 d. 19 val. Vilniaus kongresų rūmuose, gruodžio 15 d. Kauno valstybinėje filharmonijoje ir gruodžio 19 d. Klaipėdos koncertų salėje.

VIDEO: George Gershwin - Rhapsody in Blue

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius