-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kava tapytais piešiniais prasidėjo „Afrikos dienos 2011“

Saulėtu, tarsi užsakytu oru, energingais muzikos ritmais bei viliojančiu kavos aromatu trečiadienio pavakarę Vilniuje, Gedimino prospekto skverelyje prasidėjo pirmasis Lietuvoje Juodosios Afrikos kultūros festivalis „Afrikos dienos 2011“.
Renginio akimirka
Renginio akimirka / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Norime su jumis pasidalinti tuo džiaugsmu, kurį teikia Afrikos kultūra“ – sveikinimo kalbą pradėjo festivalio organizatorė. Pagrindiniu penkias dienas vyksiančios šventės tikslu buvo įvardintas noras pasidalinti tuo, kas jau žinoma bei atrasti ir publikai pristatyti dar nežinomų įdomybių apie Afriką. Norėdama perteikti kuo daugiau autentiškumo, prie renginio organizatorių komandos prisijungė ir Lietuvos afrikiečių bendruomenė.Pagrindiniu penkias dienas vyksiančios šventės tikslu buvo įvardintas noras pasidalinti tuo, kas jau žinoma bei atrasti ir publikai pristatyti dar nežinomų įdomybių apie Afriką.

„Afrikos dienos 2011“ atidarymo vinimi tapo pirmoji Lietuvoje kavos tapybos sesija. Vietoje dažų ant drobės buvo tapoma tikra kava iš Etiopijos ir Kenijos – paprasta bei penkis kartus koncentruota espreso. Prieš paimdamas į rankas teptuką, tapybos kava meistras Tomas Tamkvaitis papasakojo šios idėjos priešistorę: „Kava kilusi iš Afrikos – Etiopijos, turime jai padėkoti kiekvieną rytą. Manau, jog netyčia piešę su kava esame kiekvienas – brūkštelėję servetėle tirščius ar net būręsi iš jos. O pirmasis pamėginęs tapyti kava buvo dailininkas iš Azijos, neturėjęs pinigų dažams, tačiau turėjęs tik kavos, su kuria ir pradėjo piešti“.

T.Tamkvaitis publikai taip pat papasakojo bei pademonstravo trejus savo tapymo kava būdus: laisvais potėpiais tapomas atvirukas – akvarelė, poetinis būdas, kuriame svarbiausia yra simbolių kalba bei būrimas kava, kuomet ant drobės kava yra tiesiog išliejama. Tačiau ši kūryba tikrai neapsiriboja vien pristatytais būdais, yra begalė galimybių piešti, nes svarbiausia lieka interpretacijos laisvė. Būtent tai ir darė susirinkę įvairių sričių menininkai – interpretavo Afrikos temą ir mėgino drobėje išreikšti, ką jiems reiškia šis egzotiškas kontinentas.

Kavos tapybos sesiją užbaigė šokio reformatoriaus Deniso Kolomyckio modernaus šokio spektaklis „Afrika“, kurio pasirodymas, prasidėjęs „Fluxus ministerijoje“, tęsėsi Gedimino prospektu ir baigėsi jo skverelyje.

Festivalis „Afrikos dienos 2011“ žada įspūdingą renginių įvairovę – nuo parodų, kino seansų, iki triukšmingų koncertų bei vakarėlių. Visą festivalio programą galite rasti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius