Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pirmą kartą Lietuvoje – gruzinų šešėlių teatras

Gruzinų „Budrugana Gagra“ šešėlių teatras – vienintelis toks teatras pasaulyje. Profesionaliausi pasaulio teatro kritikai šiuos spektaklius yra įvertinę apdovanojimais, o skurdžiausių Gruzijos kaimų vaikai – ašaromis ir prašymais sugrįžti.
Gruzijos šešėlių teatras
Gruzijos šešėlių teatras / Teatro nuotr.

Legendinis Gruzijos aktorius ir režisierius prof. Gela Kandelakis su ypatingos istorijos trupe pirmą kartą atvyksta į Lietuvą. Jau vasario 28 d. Vilniaus „Keistuolių teatre“ bus parodyti keturi spektakliai vaikams „nuo 6 iki 106 metų“.

„Kito tokio teatro pasaulyje nėra. Ne tik todėl, kad visi vaidinami personažai šešėliai – Gela Kandelakio sugalvoti ir sukurti bei ypač talentingai perteikiami vien tik aktorių rankomis, bet ir todėl, kad jame vaidinančių aktorių trupė susideda iš Valstybinės Tbilisio Šoto Rustavelio kino ir teatro akademijos studentų, po Rusijos-Gruzijos konflikto pabėgusių iš Abchazijos ir apsigyvenusių Tbilisyje. Prieš 15 metų prof. Gela Kandelakis šiuos jaunus benamius studentus subūrė į eksperimentinę teatro trupę, savotišką teatro bendruomenę, „gyvenančią“ ir dirbančią kartu: repetuojančią po 12 valandų per dieną be išeiginių kiaurus metus. Spektaklius jie rodo beveik vien tik sunkiai prieinamuose Gruzijos regionuose, į kuriuos dėl sudėtingų politinių manevrų keliauti nesiryžta joks kitas teatras, – pasakojo gastrolių iniciatorė, LR kultūros atašė Gruzijoje dr. Gabrielė Žaidytė. – Spektakliai taip pat labai dažnai vyksta vaikų namuose, itin neturtinguose kaimuose ir dažniausiai tiems, kurie teatrą mato galbūt pirmą ir paskutinų kartą.“

Dr. Gabrielės Žaidytės teigimu, kartu su spektakliais į tokias atokiausias ir sudėtingas teatro „gastroles“, paiimami ir prof. Gelos Kandelakio sukurti filmai bei labdaros keliu surinktos knygos. Visa tai išdalinama tiems, kurių kitaip šie turtai niekaip nepasiektų.

Teatro vadovas prof. Gela Kandelakis kino mylėtojams gerai žinomas kaip vienas pagrindinių garsaus gruzinų režisieriaus Otaro Joseliani filmų aktorių. Lietuvoje jis rodys rankomis kuriamus šešėlių spektaklius „Meškiukas Lazaras“ („The bear-cub Lazare“), „Atsikvėpk valandėlę“ („Take Five“ pagal Dave’o Brubeck’o džiazo pjesę), „Papagena ir Papagenas“ (pagal Papagenos ir Papageno duetą iš V.A.Mocarto operos „Užburtoji fleita“) ir „Garsiai Mambo!“ („The Speak Up Mambo“ pagal kūrinį „Cuéntame“).

Gruzijos šešėlių teatras yra pastatęs per 60 spektaklių, dalyvavęs tarptautiniuose festivaliuose Vokietijoje, Prancūzijoje, Turkijoje ir JAV. Tačiau, nepaisant įvairiausių kvietimų, Gruziją šis teatras palieka labai retai, nes, kaip pabrėžia Gela Kandelakis, „teatro misija – spektaklius rodyti visų pirma tiems vaikams, kurie teatro niekuomet nėra matę ir galbūt niekuomet daugiau nepamatys – kad jie bent jau žinotų, kas yra teatras“.

„Budrugana Gagra“ gruzinų šešėlių teatro spektakliai vyks vasario 28 d., šeštadienį, 15 val. Vilniaus „Keistuolių“ teatre.

Prof. Gelos Kandelakio filmų vakaras ir susitikimas vyks kovo 2 d., pirmadienį, 18.30 val. Vilniaus „Skalvijos“ kino centre.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius