Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 08 31 /19:51

Dviejų menininkių bučinys prie Seimo slepia dvigubą žinutę

Antradienį prie Seimo rūmų surengtas neįprastas performansas – šiuolaikinio šokio organizacija „Be kompanijos“ kartu su menininkėmis Agniete Lisičkinaite ir Greta Grinevičiūte pusvalandį trukusiu bučiniu siekė atkreipti dėmesį į Lietuvoje neužtikrinamas lygias LGBTQ+ bendruomenės teises. G.Grinevičiūtės teigimu, bučinys – tai sąjungos simbolis, kuriuo dažniausiai užtvirtinamos santuokos: „Partnerystė taip pat gali būti užtvirtinama bučiniu, taip išreiškiant meilę, palaikymą. Taip pat tai suspaustų lūpų simbolis, kuomet žmogus neturi teisės išsisakyti arba nėra išgirstas.“

Meninės akcijos metu surinktos lėšos bus skiriamos „Kaunas Pride 2021“ iniciatyvai, rugsėjo 4 dieną vyksiančiai Kaune.

Anksčiau šiuolaikinio šokio organizacija „Be kompanijos“ paaiškino, kad šie meniniai veiksmai yra savotiškas įrankis, padedantis kalbėti apie svarbius dalykus, o šiuo atveju – LBGTQ+ bendruomenės teises.

Ši meninė akcija sudaryta iš dviejų dalių. Pirmoji – simbolinis bučinys prie Seimo, po kurio Menų spaustuvės kavinėje „Shinzo“ menininkės atliks „pirmąjį jaunavedžių šokį“.

Choreografių duetas kartu jau dirba daugiau nei 12 metų. Dar 2016-aisiais jos buvo nominuotos Nacionaliniam teatro apdovanojimui „Auksinis scenos kryžius“ už geriausią metų šokio spektaklį. Tą kartą jos buvo pastebėtos su šokio spektakliu „B ir B Dialogas“.

Neilgai trukus, 2018 metais, kūrybinio dueto narė Greta buvo apdovanota Šiuolaikinio šokio asociacijos įsteigtu apdovanojimu už įsimintiniausią metų kūrybinę veiklą.

Tuo tarpu Agnietė 2020 metais įgavo sulaukė stipraus šokio bendruomenės pasitikėjimo ir tapo šiuolaikinio šokio asociacijos pirmininke.

Menininkės savo kūrybines veiklas kartu ir atskirai vysto bei pristato tokiose rezidencijose kaip „Mash“ Izraelyje, „Black Canvas“ Airijoje, „Performance lab“ Jungtinėse Amerikos Valstijose.

Agnietė dėsto Lietuvos ir muzikos teatro akademijoje bei rengia įvairius seminarus. Greta vaidmenis kuria ne tik šokio, bet ir teatro bei kino pasauliuose. Jos kartu – intensyvus, viena kitą papildantis kūrybinis duetas.

Tikslas – taikiai atkreipti dėmesį

„Šiandien norėtume atkreipti dėmesį, kad gyvename demokratinėje respublikoje, kurioje lygios teisės turėtų būti užtikrintos visiems, tačiau taip nėra. Todėl mums gaila ir liūdna“, – pradėjo G.Grinevičiūte.

Pasak A.Lisičkinaitės, šia menine akcija išreiškiamas palaikymas LGBTQ+ bendruomenei. „Norime atkreipti Seimo narių dėmesį prieš būsimą partnerystės įstatymo svarstymą“, – patikslino ji.

TV3 žurnalistei pasiteiravus, ar bučinys buvo repetuotas, G.Grinevičiūtė teigė, kad tai yra ne fizinis, bet psichologinis išbandymas. Jos yra profesionalės, todėl išbūti vienoje pozicijoje nėra sudėtinga. „Kolegė gali išlaikyti rankas iškėlusi ilgiau negu valandą“, – pridūrė.

„Mes žinome, ką darome“, – sakė ji.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gediminas Rimeika
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gediminas Rimeika

Į akciją atvyko ir kiti meno bendruomenės nariai

Aktorius Gediminas Rimeika savo pavadino antrosios meninės akcijos dalies „vestuvių muzikantu“.

„Tradiciškai vestuvėse būna nuotakos ir jaunikio šokis, o čia nuotakos ir nuotakos. Turbūt [antroji dalis] kažkiek tai atspindės“, – 15min sakė jis.

Aktorius Denisas Kolomyckis teigė esąs „šio performanso, šių vestuvių, šio pusvalandžio liudininkas“.

„Lietuvoje per 10 metų nebuvo priimtas nei vienas įstatymas, kuris palengvintų LGBT žmonių sąlygas Lietuvoje. Bet atvirkščiai – Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymas padarė neigiamą įtaką.

Šiame etape, kai mes žinome, kad Seimas ne šioje, bet pavasario sesijose svarstys partnerystės įstatymą dar kartą, prošvaisčių į geresnę pusę nesimato. Turiu omeny, kad prezidentas bet kada gali jį vetuoti“, – pasakojo jis.

Jo požiūriu, deklaratyvus viešas pareiškimas ir paaiškinimas, kad LGBT teisės yra universalios žmogaus teisės, yra reikalingas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Denisas Kolomyckis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Denisas Kolomyckis

Akciją vykdžiusioms menininkėms palaikymą išreiškė ir aktorė Elžbieta Latėnaitė:

„Lietuvoje LGBT bendruomenei tikrai nėra lengva, – teigė ji. – Kai žmonės sako, kam reikalingos „Kaunas Pride“ eitynės, mat yra svarbesnių reikalų, aš atsakau, kad tai esminių teisių, kurias mes visi turime, neužtikrinimas. Pavyzdžiui, jeigu vaikas susirgo, į ligoninę jį turi nuvežti tik toji, kuri jį ir pagimdė“, – pasakojo ji.

„Labai lengva sakyti ko jie čia demonstruojasi, bet kitaip nei daugumoje Europos šalių, LGBT Lietuvoje neturi pelnytų žmogaus teisių.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius