-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Radvilų rūmuose atidaroma Aniceto Jonučio paroda „Saulėtos vizijos“

Lietuvos dailės muziejus gruodžio 15 d., ketvirtadienį, 16 val. kviečia į Radvilų rūmuose (Vilniaus g. 24) atidaromą Aniceto Jonučio tekstilės, akvarelės ir piešinių parodą „Saulėtos vizijos“ (veiks iki 2012 m. sausio 29 d.).
„Poilsis“
„Poilsis“ / Aniceto Jonučio kūrinys

Išplatintame pranešime spaudai teigiama, kad renginyje dalyvaus dailininkas A.Jonutis, dailininkė Liucija Jūratė Kryževičienė, Vilniaus žemaičių kultūros draugijos pirmininkė Dalia Juodkaitė-Dirgėlienė, Lietuvos dailės muziejaus direktoriaus pavaduotoja mokslui Laima Bialopetravičienė, parodos kuratorė Nijolė Žilinskienė.

„Ruošiantis tryliktajai personalinei A.Jonučio parodai, pirmajai Lietuvos dailės muziejuje, stengtasi kuo išsamiau pristatyti menininko penkių dešimtmečių darbą – parodyti ne tik pačius kilimus, bet ir jų projektus, eskizus, akvareles, piešinius“, – pasakoja kuratorė N.Žilinskienė. Parodoje eksponuojama beveik 100 dailininko sukurtų darbų: 20 tekstilės kūrinių, 60 akvarelių ir mišria technika atliktų darbų, 15 piešinių. Didesnioji eksponuojamų kūrinių dalis atsivežta iš muziejaus saugyklų ir dailininko dirbtuvės, gobeleną „Saulė“ (1979) paskolino parodai Gerontologijos ir reabilitacijos centras, gobeleną „Šviesa“ (1986) – Vilniaus kolegija, keliolika akvarelių ir piešinių patikėjo parodos rengėjams privatūs asmenys. Dalies kilimų, pritaikytų įvairių įstaigų interjerams ar esančių muziejuose (Maskva), privačiose kolekcijose Italijoje, Izraelyje, Jungtinėse Valstijose, parodyti, deja, neįmanoma.

A.Jonutis gimė 1935 m. Telšių apskr., Varnių vlsč., Kuršų kaime. Augo gausioje, sunkiai besiverčiančioje šeimoje. Nuo mažumės labai mėgo piešti, tekstilininko genus paveldėjo iš motinos, darbščios audėjos, o kokie reikalavimai keliami profesionaliajai tekstilei, sužinojo iš tuometinių Telšių taikomosios dailės vidurinės mokyklos (dabar – VDA Dailės fakultetas) dėstytojų. Po to buvo studijos Lietuvos valstybiniame dailės institute. Daug gero ir naudingo jame išmokta iš J.Balčikonio, S.Daujoto.

1961 m. jaunas dailininkas pradėjo dirbti Lentvario kilimų fabrike. Tai buvo palyginti laisva vieta formuoti lietuvišką kilimų mokyklą, grįstą estetiniais kriterijais. A.Jonutis su keliomis kolegėmis tada daug dirbo „masiniam vartotojui“, dirbo nuoširdžiai, stengėsi, kad kilimų piešiniai ir spalvų dermės nesuvienodėtų, kad fabriko produkcija nykių daugiabučių kambarėliams suteiktų šilumos ir jaukumo. Savito meninio vaizdo Lentvario kilimus gerai vertino sąjunginė meno taryba, juos pastebėjo užsienio spauda. Per 23 darbo fabrike metus A.Jonutis sukūrė 155 kilimų projektus, penkiasdešimčiai jų buvo suteikti autoriniai liudijimai.

Nuo 1959 m. dailininkas dalyvauja bendrose parodose Lietuvoje ir užsienyje.

Jonutis žinomas ir kaip pedagogas: 1971–2000 m. dirbo Nacionalinėje Mikalojaus Konstantino Čiurlionio menų mokykloje, 1984–1988 m. dėstė Vilniaus dailės akademijos Tekstilės katedroje, docentas (1987). Nusipelnęs meno veikėjas (1974), meno tarybų (1968–1989) narys. Beveik penkiolika metų dainavo Vilniaus Mokytojų namų žemaičių folkloro ansamblyje „Tyklė“, o nuo 2009-ųjų, perėjęs į Vilniaus senosios muzikos ir šokio teatrą „Puelli Vilnensis“, šoka renesansinius šokius. Jau keletą dešimtmečių rimtai fotografuoja ir filmuoja. Apie įžymius Lietuvos žmones yra sukaupęs nemažą kino archyvą, kuriuo ne kartą naudojosi Lietuvos kino studija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius