-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Raudonės pilyje – netradicinis žvilgsnis į Senosios Lietuvos istoriją

Rugsėjo 22 dieną, pirmadienį, 17.00 val. vienoje gražiausių Panemunės vietų – Raudonės pilyje duris atveria lietuviško komikso istorine tematika vizualizacijų paroda „Leičiai“. Po Lietuvą keliaujanti paroda siekia Senosios Lietuvos istoriją pristatyti nauju – komikso žanru.
Lietuva iš oro: Raudonės pilis
Lietuva iš oro: Raudonės pilis / Roberto Tamulevičiaus nuotr.

Parodos lankytojai galės išvysti 15 plakatų – vizualizacijų, kuriuose vaizduojami kariai – leičiai, atskleidžiamos eskizų ir detalių variacijos, bandant sukurti kuo autentiškesnį kiekvieno herojaus portretą. Tokiu būdu ekspozicija supažindina su retai matoma, tačiau viena svarbiausių – iliustracine kūrybos puse. Negana to, iliustracijose didelis dėmesys skirtas detalėms, todėl apsilankiusieji galės savo akimis išvysti, kaip iš tikrųjų atrodė populiariuose šaltiniuose neretai klaidingai vaizduojami Senosios Lietuvos gyventojai.

 „Leičių“ tikslas – naudojantis lietuvybės pagrindais, priminti ir atgaivinti garbingą, didžią Senosios Lietuvos praeitį, parodyti kokie nuožmūs ir drąsūs buvo retai istoriniuose šaltiniuose minimi valdovo kariai – leičiai. Intensyviai gimstančiam kūriniui savitumo prideda ir originalus formatas, pasirinktas dėl ypatingos komiksų specifikos – galimybės vaizdais išreikšti detales ir emocijas. Parodai pasirinkome Raudonės pilį, nes joje itin jaučiamas didingumas ir ryšys su gamta – tokia buvo ir Senojo Lietuvos krašto istorija“, – pasakoja iliustratorius Tomas Mitkus.

Iliustracijose didelis dėmesys skirtas detalėms, todėl apsilankiusieji galės savo akimis išvysti, kaip iš tikrųjų atrodė populiariuose šaltiniuose neretai klaidingai vaizduojami Senosios Lietuvos gyventojai.

Tomas Mitkus rūpinasi komikso vizualizacija. Jis – MB „Studio Mitkus“, steigėjas ir vyr. dailininkas, save apibūdinantis, kaip VGTU dėstytoją dienomis ir konceptualaus dizaino, grafikos bei animacijos kūrėją naktimis. Iliustratorius komiksais susidomėjo dirbdamas Jungtinėse Amerikos valstijose.

Projekte didelis dėmesys skiriamas autentiškų XIII a. Senosios Lietuvos aplinkos ir detalių atkūrimui. Tai užtikrina karo istorikas Karolis Zikaras.

„Kurdami „Leičius“ kruopščiai patikriname kiekvieną detalę – nuo karių barzdos ilgio iki medžiagos, iš kurios būdavo siuvami jų rūbai. Scenarijaus autorius K. Zikaras stengiasi leidinyje sutalpinti kiek įmanoma daugiau istoriškai patikrintų faktų, kurie, žada netikėtus ir įdomius herojų nuotykius“, – sako projekto koordinatorė, integruotos komunikacijos agentūros „Visetas“ projektų vadovė Iveta Galdauskaitė.

Raudonės pilis – jau antrasis komikso „Leičiai“ personažų vizualizacijų ir konceptualių dizainų parodos ekspozicijos centras. Parodą, pradėtą eksponuoti „Kauno Hanza dienos 2014“ metu,  aplankė per 500 lankytojų neabejingų naujosioms meno formoms ir Lietuvos istorijai.

Projekte didelis dėmesys skiriamas autentiškų XIII a. Senosios Lietuvos aplinkos ir detalių atkūrimui.

Parodą rugsėjo 22 – spalio 22 dienomis galės pamatyti visi Raudonės pilies lankytojai.

Komiksų serijos „Leičiai“ įgyvendinimą dalinai finansuoja Kauno miesto savivaldybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius