-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Repeticijas Lietuvos nacionaliniame dramos teatre pradėjo vengrų režisierius László Bágossy

Vienas ryškiausių jaunųjų šiuolaikinio vengrų teatro kūrėjų, režisierius László Bágossy pradėjo repeticijas Lietuvos nacionaliniame dramos teatre.
László Bágossy
László Bágossy / Organizatorių archyvo nuotr.

Vasario 28 d. LNDT Didžiojoje salėje numatyta jo spektaklio pagal pasaulyje garsaus vengrų klasiko Ferenco Molnáro pjesę „Lilijomas“ premjera. Šiuo pastatymu LNDT pradeda naują bedradarbiavimo su užsienio menininkais etapą.

„Ferencas Molnáras – garsiausias vengrų dramaturgas pasaulyje, o jo „Lilijomas“ – labiausiai žinoma pjesė, vaidinta labai dažnai ir daugelyje skirtingų scenų. Štai, pavyzdžiui 1921-ųjų pastatymas Brodvėjuje buvo absoliutus pasisekimas.

Tai, kad šis kūrinys yra mažai žinomas Lietuvos žiūrovams, manau, padės man pristatyti spektaklį negalvojant apie išankstines publikos nuostatas“, – pasakojo L. Bagossy.

Prieš šimtą metų parašyta pjesė sulaukė daugelio interpretacijų įvairiose Europos ir plačiojo pasaulio teatrų scenose (1940-aisiais JAV rodytame pastatyme pagrindinę veikėją vaidino Ingrid Bergman) bei televizijose. Pagal ją sukurtas miuziklas Brodvėjuje ir net du Holivudo filmai.

Vieno iš jų autorius – legendinis vokiečių kino režisierius Fritzas Langas. 1945-aisiais pjesės pagrindu garsusis Brodvėjaus miuziklų kūrėjų duetas –  Richardas Rodgersas ir Oscaras Hammersteinas – sukūrė didžiulio populiarumo sulaukusį ir amžiams į miuziklų įstoriją įrašytą muzikinį spektaklį „Karuselė“.

„Mačiau tik vieną László Bágossy spektaklį „Kazimiras ir Karolina“, bet jo pakako, kad susidaryčiau įspūdį apie šį režisierių, kaip įdomų ir stiprų jauną kūrėją, mokantį savitai „išgirsti“ literatūrinį kūrinį ir sutelkti skirtingų kartų aktorius bendram darbui.

Po Arpado Schillingo tai naujas vardas šiuolaikiniame vengrų teatre jau pelnęs ir pirmąjį tarptautinį pripažinimą.

Tikiuosi, kad mūsų teatro aktoriams darbas su šiuo režisieriumi bus įdomi ir vertinga patirtis, o žiūrovams jo spektaklis suteiks naujų teatrinių įspūdžių“, – būsimą premjerą ir teatro bendradarbiavimą su režisieriumi pristatė LNDT meno vadovas Audronis Liuga.   

Pasak paties L. Bagossy, „Lilijomo“ kalba yra ypatinga – šmaikšti ir lyriška, joje gausu senamadiškų frazių. „Šie pjesės bruožai įtakos ir spektaklio scenovaizdį, ir muziką, ir veikėjų kostiumus“, – kalbėjo režisierius, šiuo metu intensyviai dirbantis su spektaklio vaizdinę ir muzikinę dalis kuriančiais lietuvių menininkais.

„Lilijomo“ scenografiją, menančią kai kuriuos jau sunykusius Vilniaus gamyklinių pastatų interjerus kuria dailininkas Gintaras Makarevičius. Spektaklyje skambės ne tik įrašai, bet ir gyva muzika, kurią rašo ir aranžuoja kompozitorius Gintaras Sodeika. Kostiumus „Lilijomui“ kuria žinoma drabužių dizainerė Dovilė Gudačiauskaitė.

Spektaklyje vaidins aktoriai Dainius Gavenonis, Miglė Polikevičiūtė, Toma Vaškevičiūtė, Nelė Savičenko, Marius Repšys, Algirdas Gradauskas, Vaiva Mainelytė, Saulius Balandis, Adelė Teresiūtė ir Arvydas Dapšys.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius