-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Rudens sezonui festivalis „Kaunas Jazz“ paruošė galingą muzikinį užtaisą

Vis labiau vėstant orui ir tamsai keičiant šviesą, festivalis Kaunas Jazz pristato savo repertuarą bei žada ypatingą energiją ir šviesą skleidžiančios muzikos užtaisą tamsiajam laikotarpiui. Iki metų galo Kaunas Jazz kokybišką džiazą mėgstančiai publikai padovanos net keturis skirtingų muzikos virtuozų koncertus.
Alas Di Meola
Alas Di Meola / Organizatorių nuotr.

Rudens džiazo pliūpsnį spalio 20 d. istorinėje Lietuvos Respublikos Prezidentūroje Kaune pradės Lietuvos muzikantai – gerai žinomas šalies saksofonininkas Danielius Praspaliauskis ir vienas ryškiausių jaunosios kartos pianistų Leonardas Bėkša.

Prieš du dešimtmečius profesionalioje scenoje debiutavęs D. Praspaliauskis yra subūręs ir vadovavęs ne vienam kolektyvui, pasirodęs ne tik visuose svarbiausiuose Lietuvos, bet ir Prancūzijos, Bulgarijos, net Mongolijos festivaliuose. Tarp jo scenos partnerių – Anatolijus Vapirovas, Linas Rimša ir kiti ne tik mūsų šalyje, bet ir tarptautiniu mastu žinomi kūrėjai bei kolektyvai, ne vienas simfoninis ir kamerinis orkestras. Šį sykį jo koncerto partneris – vienas ryškiausių jaunosios kartos pianistų Leonardas Bėkša, taip pat turintis didelį džiazo renginių dalyvio bagažą, laimėjęs ne vieną konkursą, grojęs su ryškiausiomis šio žanro žvaigždėmis – Vytautu Labučiu, Eugenijumi Kanevičiumi ir kitais, taip pat koncertavęs su JAV, Danijos, Švedijos, Šveicarijos, Italijos muzikantais.

Spalio 20-osios vakarą restorane–klube Combo įvyks dar vienas Kaunas Jazz ruduo koncertas. Susirinkusią publiką džiugins dar pavasarį festivalyje koncertavę suomiai The Northern Governors, kurie nustebino net visko mačiusią publiką.

Grupės istorija – ryški kaip blizganti pirštinė, kurią eidamas į sceną maunasi jos lyderis, trimitininkas ir vokalistas Jorma Kalevi Louhivuori. Į šį jaunosios suomių džiazo mafijos sambūrį susirinko atlikėjai, jau spėję savo gabumus įrodyti kituose kolektyvuose – trio Mopo įkūrėja saksofonininkė Linda Fredriksson, visame pasaulyje koncertuojantis gitaristas Petteri Sariola, su roko dievukais Sunrise Avenue koncertuojantis bosininkas Osmo Ikonenas. Nors pirmuosius įrašus The Northern Governors išleido tik prieš metus, grupė jau yra nuskynusi galybę laurų, o drauge koncertuoti ją kviečia ryškiausios žvaigždės. Ir viskas – dėl virtuoziškai atliekamos muzikos, kuri laido energijos žiežirbas ir savyje sujungia fanką, džiazą ir afrikietiškos muzikos nuotrupas.

Įsimintiną džiazo savaitgalį vainikuos spalio 21 d. Kauno filharmonijoje vyksiantis Kaunas Jazz 2012 dokumentinio filmo 22 pristatymas (filmo autorius Rytis Zemkauskas) ir pasaulinio lygio perkusijos virtuozo Trilok Gurtu Band koncertas.

Garsioje indų muzikų šeimoje gimęs perkusininkas Trilokas Gurtu jau daugiau nei keturis dešimtmečius gulasi ir keliasi su muzika. Jo talentą greitai atrado pripažinti pasaulio džiazo meistrai – pirmiausia gitaristas Johnas McLaughlinas, kurio trio Triloko galimybes atskleidė plačia auditorijai. Unikalus Triloko perkusijos stilius, kuriame susipina Rytų ir Vakarų muzikos įtaka, sulaukė net legendinio džiazo klasiko Mileso Daviso komplimentų. Išskirtinis Triloko bruožas – sugebėjimas neapsiriboti vienu muzikos žanru ir jaustis kaip namie tiek džiazo, tiek klasikinės muzikos scenose. Sulaukęs 60-ies, jis yra muzikos pasaulio autoritetas – įtakingiausio džiazui skirto JAV žurnalo Downbeat apklausoje net penkis sykius buvo išrinktas geriausiu perkusininku.

Na, o baigiantis metams Kaunas Jazz persikels į sostinę Vilnių ir gruodžio 7 d. Vilniaus kongresų rūmuose surengs Kaunas Jazz metų koncertą, kuriame pasirodys geriausias pasaulyje gitaristas, tiesiai šviesiai vadinamas gitaros Dievu – Al Di Meola su grupe World Sinfonia.

Organizatorių nuotr./Trilok Gurtu
Organizatorių nuotr./Trilok Gurtu

2007 ir 2008 metais festivalyje koncertavęs amerikiečių gitaros virtuozas per pastaruosius ketverius metus išleido kritikų liaupsinamą albumą Pursuit Of Radical Rhapsody, atnaujino savo kolektyvą World Sinfonia ir į festivalio sceną sugrįžta, būdamas kūrybinių jėgų ir populiarumo viršūnėje. Studijų metais Alas Di Meola stebino visus dėstytojus, kasdien repetuodamas po dešimt valandų, o vos sulaukusį devyniolikos jį pastebėjo ir į savo grupę pakvietė garsus pianistas Chickas Corea. Dar po poros metų Alas išleido solinį albumą Land Of The Midnight Sun – vieną geriausiai perkamų instrumentinių įrašų muzikos istorijoje. Nuo to laiko gitaristo karjeros traukinys į priekį lekia nesustodamas. Nuostabi lyrika, Lotynų Amerikos muzikos, džiazo, roko ir klasikos atspindžiai, tobulas meistriškumas, kuriame grojimo greitis neužleidžia vietos nuogam jausmui – tai išskirtiniai A.Di Meolos bruožai, dėl kurių žurnalo Guitar Player skaitytojai keturis sykius skelbė muzikantą geriausiu pasaulyje džiazo gitaristu. Jo projektų ir pasirodymų stilistika žėri visomis vaivorykštės spalvomis, tačiau kolektyvui World Sinfonia, su kuriuo pasirodys Kaunas Jazz metų koncerte, Alas jaučia ypatingą palankumą.  „Tai – geriausia grupė, kokią man yra tekę suburti“, – sako gitaristas.

Panašu, jog Kaunas Jazz padovanos dar vieną galimybę išgirsti Lietuvoje jau viešėjusius džiazo meistrus ir patiems žiūrovams įvertinti, kokiomis naujomis spalvomis praturtėjo jų kuriama ir atliekama svaiginanti muzika.

Bilietus į Kaunas Jazz ruduo koncertus ir Kaunas Jazz metų koncertą platina Tiketa, kuriuos galite įsigyti tiek visoje Lietuvoje įsikūrusiose Tiketa kasose, tiek internetu www.tiketa.lt.

Daugiau informacijos apie Kaunas Jazz rudens/žiemos sezono programą galite rasti adresu www.kaunasjazz.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius