Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rumšiškėse Valstybės dieną ir Lietuvos tūkstantmetį skelbs tūkstantis simbolinių varpo dūžių

Kaišiadorių rajone, Rumšiškėse, įsikūręs Lietuvos liaudies buities muziejus Lietuvos tūkstantmetį ir Valstybės (Mindaugo karūnavimo) dieną paminės netradiciškai.
Tūkstantmečio varpas papuoš Lietuvos liaudies buities muziejaus Miestelio varpinę.
Tūkstantmečio varpas papuoš Lietuvos liaudies buities muziejaus Miestelio varpinę. / Muziejaus nuotr.

Liepos 6-ąją į muziejaus Miestelio bažnyčios varpinę bus įkeltas Tūkstantmečio varpas. 100 kg sveriantį varpą specialiai šiai progai nuliejo brolių Kruševskių varpų liejykla iš Vengrovo miesto, esančio Lenkijoje. Beveik visi liejyklos darbuotojai – vienos šeimos nariai, savo patirtį perduodami iš kartos į kartą. Šiuo metu įmonėje dirba jau ketvirta varpų liejikų karta. Jiems buvo patikėta išlieti ir varpus, kurie papuošė Karalių pilį Varšuvoje.

Pasak Lietuvos liaudies buities muziejaus ekskursijų vadovės Teodoros Morkūnienės, pagaminti šventinį varpą lenkų liejikai neturėjo daug laiko – vos mėnesį. „Sunkiausias darbas buvo į varpą įlieti smulkias bareljefines emblemas – Lietuvos tūkstantmečio, muziejaus logotipą, vytį“, – pasakojo T.Morkūnienė. Ypatingą dieną į varpinę įkeltu varpu paskambinti galės kiekvienas norintis.

„Planuojame,  kad tądien varpas skambės tūkstantį kartų – tiek, kiek šiemet sukanka metų nuo Lietuvos vardo paminėjimo Kvedlinburgo analuose. Jokių rekordų nefiksuosime, tai bus tik simboliškas žingsnis. Be to, gal varpas skambės mažiau, gal daugiau kartų“, – teigė muziejaus atstovė.

Lietuvos liaudies buities muziejuje 11 val. prasidėsiančioje šventėje dalyvaus Viešojo saugumo pučiamųjų orkestras, koncertuos Rumšiškių vyrų ansamblis, folkloro ansamblis „Praviena“ ir Juškių šeimos kapela. Atsigaivinti ir užkąsti bus galima muziejaus Miestelio arbatinėje,  
bus galima pajodinėti ir pasivažinėti arkliais. Muziejus renginio dieną bus lankomas kaip parkas (įėjimo kaina  3 Lt).

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius