Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sausio 31-ąją Panevėžyje prasidės Lietuvos kultūros sostinės renginiai

Sausio 31 dieną 18 valandą nušvis Panevėžio miesto pagrindinė Laisvės aikštė – šviesos ir ugnies festivaliu oficialiai prasidės Lietuvos kultūros sostinės renginiai.
Panevėžio Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčia
Panevėžio Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčia / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Žiemą, kada visi taip pavargstame nuo tamsos ir šalčio, visiems pasiūlysime vakarą, kuriame netrūktų mūsų taip pasiilgtos šviesos, gerų emocijų, žaismės ir nostalgijos. Paskelbsime pradžią projekto, kuriam pasirengti tiek daug jėgų jau atidavė miesto kultūros, švietimo ir kitos įstaigos“, – sako Panevėžio miesto savivaldybės administracijos Kultūros ir meno skyriaus vedėja Loreta Krasauskienė.  

Pirmą kartą mieste bus parodytos 3 D videoinstaliacijos. Tai ypatingas projektas, kuriame atgis garsiojo Juozo Miltinio dramos teatro pastatas. Keliolikos minučių mini spektaklis visiems susirinkusiesiems primins miesto istoriją – nuo pat jo įkūrimo 1503-iaisiais iki šių dienų, kelią modernėjimo link. Išvysime Panevėžį garsinusias asmenybes, svarbiausius miesto simbolius. Pasaulio šalių, pristatomų Kultūrinės sostinės metais, atributus.        

Laisvės aikštę nušvies ir papuoš 15 meninių instaliacijų – nuo geometrinių figūrų iki erdvinių projekcijų. Žiūrovai pamatys futuristinius Panevėžio vaizdus, šviečiančius siūlų tiltus. Stilizuotą saulę, kuri simbolizuoja po ja esančių tautų ir kultūrų sąjungą. Šviesos kambarį-kubą, kuriame laimė slypi daiktuose. Gamtos ir pasaulio harmoniją simbolizuojančią origamio figūrą. Instaliacijas kūrė Andrius Kuprys (Panevėžys), Jurga Marciliauskaitė, Miglė Zdanevičiūtė ir Kamilė Česnavičiūtė (Vilnius), Dominykas Būta, Martynas Germanavičius, Baltramiejus Skridaila, Augustas Maniušis (Vilniaus Valdorfo mokykla), Panevėžio miesto dailininkai. 

Į Kultūros sostinės atidarymą įsitrauks Kauno pantomimos teatras. Panevėžiečiai ir miesto svečiai pamatys įspūdingą reginį, kaip plastiškai atgyja paveikslai, kur mimai vaizduoja gyvas skulptūras. Išskirtiniai programos bruožai – efektingi vizualūs sprendimai, plastika, judesys, teatralizuoti kostiumai, grimas ir muzika. Be to, mimai savaip iliustruos ir visus Kultūrinės sostinės mėnesius.

Dar vieną atrakciją žiūrovams parengė pučiamųjų orkestras „Panevėžio garsas“. Pirmąsyk ne tik Panevėžyje, bet ir visoje Lietuvoje bus organizuojamas interaktyvus žaidimas. Nuo 17 val. kiekvienas galės išbandyti save kaip dirigentą. Prie Savivaldybės stovės videoprojektorius, o atsistoję  ant specialios dirigento pakylos visi norintys galės nors trumpam pasijusti orkestro kolektyvo nariais, diriguoti pasirinktą kūrinį ir priversti orkestrą paklusti.

Kultūros sostinės atidarymą vainikuos efektingi ir profesionalūs muzikiniai fejerverkai. Tad paskutinė sausio diena tikrai neleis nuobodžiauti nė vienam namie nenorinčiam sėdėti ir naujų įspūdžių ištroškusiam panevėžiečiui.

„Turime auksinį posakį: jei nori, kad būtų įdomu ir linksma – linksminkis, įsitrauk ir pats. Savivaldybė ir Kultūros sostinės atidarymo organizatorė koncertinė įstaiga „Panevėžio garsas“  kviečia miesto gyventojus ir svečius šventei suteikti papildomų šviesų – atsinešti savo šviesos šaltinį. Tai gali būti žibintuvėlis, prožektorius, LED lempa, žvakė, fakelas ar pagaliau mobiliojo ryšio telefonas. Kartu padarykime taip, kad sausio 31-osios vakaras būtų nepamirštamas“, – kviečia Ryšių su visuomene skyriaus vedėja Irma Gritėnienė.

Kultūros sostinės atidarymo šventėje laukiama Prezidentės Dalios Grybauskaitės, kultūros ministro Šarūno Biručio, ministerijų, ambasadų atstovų, kitų garbingų svečių.   

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius