-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Sekdami Antano Poškos pėdsakais: nuo Vrublevskių bibliotekos iki Kalkutos

Lietuvos mokslų akademijos (LMA) Vrublevskių bibliotekoje rengiamas vakaras, skirtas vienam garsiausių Lietuvos keliautojų, mokslininkui ir esperantininkui dr. Antanui Poškai (1903-1992 m.).
Keliautojo Antano Poškos užrašų knygelė ir kiti dokumentai
Keliautojo Antano Poškos užrašų knygelė ir kiti dokumentai / LMA nuotr.
Temos: 1 Antanas Poška

Vakaro metu bus pristatyta fotografijų paroda „Antano Poškos pėdsakais“, kurią inicijavo Užsienio reikalų ministerija kartu su Lietuvos–Indijos forumu.

Vrublevskių bibliotekoje saugoma didelė dalis keliautojo kolekcijos: korespondencija, asmeniniai ir kūrybinės, finansinės veiklos dokumentai. Renginio metu dalis šių šaltinių bus eksponuojama, o Bibliotekos fondus papildys naujas dokumentas – jauni mokslininkai antropologė Justina Kazokaitė ir keliautojas Daumantas Liekis Vrublevskių bibliotekai dovanos esperanto kalba iš Bulgarijos parsivežtą rankraštį.

Jungtinėje autorių parodoje (Gintaras Kazilionis, Linas Mickevičius, Jonas Nekrašius, Raimondas Puišys, Alina Taluntytė, Vytis Vidūnas) – nuotraukos iš įvairių minėtų autorių kelionių, kurias įkvėpė legendinis lietuvių keliautojas ir mokslininkas Antanas Poška (1903–1992).

Išgarsėjo po kelionės motociklu

A.Poška keliavo po Europą, o tremties metais – po Centrinę Aziją, bet labiausiai išgarsėjo savo neįtikėtina, beveik aštuonerius metus trukusia, kelione į Indiją, motociklu kartu su kitu pašėlusiu keliautoju ir žurnalistu Matu Šalčiumi. Jau beveik septyniasdešimties, nepalaužtas nei tremties bėdų, nei asmeninių praradimų, 1972-aisiais A. Poška iškeliavo į dar vieną kone kultine tapusią kelionę motociklu į Kaukazą.

Jau beveik septyniasdešimties, nepalaužtas nei tremties bėdų, nei asmeninių praradimų, 1972-aisiais A. Poška iškeliavo į dar vieną kone kultine tapusią kelionę motociklu į Kaukazą.

Sovietmečiu jo nepriklausomybės laikų kelionė į Indiją tapo laisvės troškimo ir nesusitaikymo su okupacijos primestu gyvenimo būdu simboliu.

Jaunimas, studentai, su­sitikę su A.Poška, palaikę rankose jo parsivežtus tolimų kelionių suvenyrus, ilgam prisimindavo šiuos susitikimus ir pasisemdavo iš šio žilagalvio vyro stiprybės ir laisvės troškimo.

Savo kelionių dienoraščiuose A.Poška daugiausia dėmesio skyrė žmonėms. Jis bendravo su Indijos nepriklausomybės lyderiu Mahatma Gandžiu, poetu Rabindranathu Tagore, jo portretą Bombėjuje nutapė žinomas Goa dailininkas Kruzo. A.Poškai netgi pavyko Indijoje rasti iš Lietuvos kilusių žmonių, sutikti indų profesorių, susirašinėjusių su to meto Lietuvos kolegomis.

Renginys įvyks 2015 m. kovo 4 d. 17 valandą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius