-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiauliai šurmuliavo naktį

Antrąjį kartą įvykusios „Šiaulių naktys“ atgaivino miestą – iki vėlumos po centrinį bulvarą vaikščiojo šiauliečiai ir miesto svečiai, kai kurie mėgavosi naktiniu gyvenimu iki paryčių. Dvi naktis vykę renginiai parodė, kad miestui to reikia. Ir tik antrąją naktį netikėtai prapliupęs lietus pakoregavo programą, tačiau neatvėsino šventinės nuotaikos. Kelių miesto patriotų galvose gimusi idėja parodė, kad reikia visai nedaug, jog kažką pakeistum į gerąją pusę.
Renginio „Šiaulių naktys“ akimirka
Renginio „Šiaulių naktys“ akimirka / Vadimo SIMUTKINO nuotr.
Temos: 1 Šiauliai

Prasidėjo nuo idėjos

Paskutinėmis vasaros dienomis surengtos „Šiaulių naktys“ buvo lyg savotiška nepriklausoma repeticija prieš „Šiaulių dienas“, kurios numatytos rugsėjo viduryje. Pastarąją šventę organizuoja miesto savivaldybė. Tačiau nepriklausomų menininkų ir miesto patriotų galvose gimusi idėja rengti šventę naktį parodė – miestui to reikėjo lyg dūstančiam oro, o valdžios pasiteisinimas, kad nėra pinigų – tik jų neveiklumo įrodymas.

Penktadienį ir šeštadienį suplanuotoje programoje buvo numatyta įvairiausių renginių – nuo meno, muzikos iki sporto, šokių ir kitokių atrakcijų. Šventę kiekvienas galėjo susikurti kaip panorėjęs: vieni vaikščiojo po naktinį bulvarą ir bendravo su ilgai nematytais pažįstamais, kiti sėdėjo perpildytose lauko kavinėse, kurios tiek lankytojų sunkiai surinkdavo net savaitgalio dienomis. Dar kiti pasinėrė į įvykių sūkurį.

Penktadienio pavakarę šventė prasidėjo su trenksmu – Ch.Frenkelio vilos parke surengtas unikalus koncertas: grupė „Bix“ ir valstybinis kamerinis choras „Polifonija“, diriguojami Roberto Šerveniko, atliko Alexei Tolpygo (Portugalija) kūrinį „Rockquiem“, dedikuotą 1863 m. sukilimui. Tai buvo baigiamasis dešimtojo tarptautinio Tytuvėnų vasaros festivalio koncertas.

Ir seni, ir jauni

Bulvare ir jo prieigose buvo galima pamatyti visko. Senjorų klubo „Bočiai“ nariai demonstravo, kad ne visi garbaus amžiaus sulaukę yra viskuo nepatenkinti – močiutės kepė gardžius blynus ir jais vaišino visus išalkusius, į kapeliją susibūrę vyrai grojo įvairiausias melodijas. Vėliau prie jų prisijungė moterų choras.

Senjorams nenusileido ir jaunimas. Vaikai aktyviai dalyvavo krepšinio akademijos „Saulė“ organizuotame taikliausio mėtytojo į krepšį renginyje. Įvairiose bulvaro vietose dalyvių akį traukė Šiaulių krepšinio klubo palaikymo komandos šokėjos. P.Višinskio aikštėje mušamųjų ritmus kūrė „Ritmas kitaip“ kolektyvas, taip pat vyko tradicinis „Šiauliai jazz“ festivalis. Atgijo ir amfiteatras, kuriame vyko įvairiausi pasirodymai, kaip ir pernai įvairūs performansai vyko Kaštonų alėjoje, pervadintoje į Raudonųjų žibintų kvartalą.

Nuotaiką temdė lietus

Antrąją naktį buvo numatyta dauguma renginių, tačiau programą pakoregavo lietus. Visą dieną laikęsis saulėtas ir giedras dangus prieš pat prasidedant naktinei programai subjuro, prapliupo lietus, kuris maudė gatves ir miego nenorinčius miestiečius. Be to, šeštadienį matomumą prastino ir aptemusios gatvės – miesto žibintus susiprotėta įjungti tik po devintos.

Nors kai kurie renginiai dėl lietaus neįvyko, jaunimui tai nesugadino nuotaikos. Jie būriais vaikščiojo po lietaus išmaudytas gatves, šturmavo kavines ir kitas pasilinksminimo vietas. Matant, kaip miestas atgijo naktį, lieka tikėtis, kad Remigijus Ruokis, Gintas Gascevičius, Diana Kuprytė ir kiti VšĮ „Remigijaus akcija“ bendraminčiai nenuleis rankų bei įkvėps gyvybės miestui ir kitais metais.

Miestas gyvas visą parą

Vienas iš „Šiaulių naktų“ organizatorių muzikantas Gintautas Gascevičius apie naują Šiaulių madą kalba linksmai: „Niekas negali privatizuoti tokio gamtos reiškinio, kaip naktis. Tai, kad žmonės naktį išdrįsta pavakaroti, panaktinėti, yra gerai. Miestas turi būti gyvas visą parą, jei tai miestas. O jei, žinoma, tai miestelis ar kaimelis – tiek to: tenka su saule gyventi, jai nusileidus eiti miegoti arba spaudinėti televizoriaus pultelį.“

Savivaldybė tam skyrė pinigų – tiesa, nedidelę sumą, užteko tik vienai scenai sutvarkyti. Be to, šiųmetinės „Šiaulių naktys“ buvo dar solidesnės ir įvairesnės, nes susijungė su tarptautiniu džiazo festivaliu, į kurį atvažiavo muzikantai iš Norvegijos, Čekijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius