Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiuolaikiniame „Carmen“ balete Toreadorą scenoje pakeis roko žvaigždė

Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre (LNOBT) lapkričio 29 ir 30 d. žiūrovų laukia originali baleto spektaklio „Carmen“ premjera, kurią stato danų choreografė Didy Veldman. Menininkė garsiąją Carmen istoriją transformavo, pritaikydama šiems laikams – nuspręsta Toreadoro įvaizdžio atsisakyti, jį pakeičiant roko muzikantu.
Spektaklio choreografė Didy Veldman
Spektaklio choreografė Didy Veldman / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Mes labai džiaugiamės šia premjera, nes tai – nauja choreografinė, kūno kalba. Žinoma, šokėjams tai yra iššūkis, nes reikia labai daug dirbti, kad išmoktų ir perteiktų svarbius šiuolaikinio šokio niuansus“, – teigė baleto trupės direktorė Rūta Butvilienė.

Baleto trupės direktorė Rūta Butvilienė
Baleto trupės direktorė Rūta Butvilienė

Šio spektaklio scenarijus ir Johno Longstaffo aranžuotė buvo sukurta Didžiosios Britanijos „Northern Ballet“ teatre – spektaklis jau pastatytas trijuose žemynuose. Tačiau choreografės teigimu, Lietuvos publika išvys visiškai atnaujintą „vilnietišką“ versiją.

„Mane ši fatališkos moters istorija įkvepia, nes ji – be galo šiuolaikiška, jos temos – meilė, aistra, pavydas – yra labai universalios ir visiems visais laikais pažįstamos. Tačiau kadangi norėjau papasakoti šį siužetą kaip šiuolaikinė moteris, padariau jame pakeitimų, – išdavė D.Veldman. – Didžiausias jų – nusprendžiau atsisakyti Toreadoro įvaizdžio, nes manau, kad jis šiais laikais nebeaktualus. Jį pakeičiau roko žvaigžde, lydima roko muzikos – šis personažas sufleruoja mums gerai pažįstamus įvaizdžius, susijusius su šlove ir garbe.“

Scenoje šokėjai šoks be puantų ir atliks daug šiuolaikinio šokio judesių, kurie Lietuvos klasikinio baleto solistams nėra gerai pažįstami.

„Šįkart darbo procesas buvo visai kitoks, nes dažniausiai aš dirbu su šiuolaikinio šokio trupėmis. O klasikinio baleto trupė turi kitokį šokėjų skirstymą į kordebaletą ir solistus, griežtą darbo tvarkaraštį, – skirtumus vardijo viešnia iš Danijos. – Kai kurie LNOBT šokėjai niekada nėra atlikę jokių šiuolaikinio šokio judesių, nežino jo principų, tačiau jie buvo labai atviri, noriai mokėsi ir dirbo taip, kaip norėjau aš.“

Dailininkė Kimie Nakano
Dailininkė Kimie Nakano

Pagrindinius vaidmenis spektaklyje „Carmen“ atliks Anastasija Čumakova, Olga Konošenko, Greta Gylytė, Rūta Juodzevičiūtė, Grytė Dirmaitė, Inga Cibulskytė, Andrius Žužžalkinas, Martynas Rimeikis, Genadijus Žukovskis, Marius Miliauskas, Eligijus Butkus, Kipras Chlebinskas, Ignas Armalis, Romas Ceizaris ir kiti.

Scenografiją ir kostiumus sukūrė Didžiosios Britanijos menininkė Kimie Nakano.

„Originalus choreografės požiūris į „Carmen“ suteikė man sąlygas naujai pažvelgti į šią istoriją kaip dailininkei. Scenografijoje bandžiau pavaizduoti Carmen psichologinę būseną, kai ji trokšta ištrūkti iš šios situacijos, bet niekaip negali. Todėl scenografija yra griežtų formų, labai paprasta, neperkrauta, bet nelabai reali, – pasakojo dailininkė. – Tuo tarpu kostiumuose stengiausi akcentuoti spalvas, jie yra tarsi kontrastas scenografijai.“

Brito J.Longstaffo perdaryta G.Bizet partitūra pateko į muzikos vadovo ir dirigento Modesto Barkausko rankas.

„Ši versija yra be vokalo, joje gausu naujų instrumentų, kaip, pavyzdžiui, saksofono, trimito ir pan., solo, kurie suteikia naujų spalvų charakteriams. Kadangi siužete atsiranda šiuolaikinių veikėjų, žiūrovai išgirs klasikos ir šiuolaikinės muzikos, roko samplaiką“, – teigė dirigentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius