Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šokio spektaklis, griaunantis šokėjų amžiaus stereotipus

Vilniuje vykstančiame Naujojo Baltijos šokio festivalyje pirmadienio, gegužės 11-osios vakarą savo spektaklį rodė Londone gyvenanti choreografė Ieva Kuniskis. Jos spektaklyje „Jis gyvena šalimais“ šoka buvęs šokio teatro „Aura“ šokėjas Darius Stankevičius.
Svajonės
Svajonės / „Shuterstock“ nuotr.

Ieva Kuniskis – lietuvių choreografė ir šokėja, gyvenanti ir kurianti Londone. Prieš pora metų jos šokio spektaklį „Išėjau pieno“ galima buvo išvysti „Naujojo Baltijos šokio“ festivalyje. Šįkart šiame festivalyje ji rodo naujausią savo darbą – monospektaklį „Jis gyveno šalimais“. Spektaklyje šoka Darius Stankevičius, buvęs „Auros“ šokio teatro šokėjas, taip pat gyvenantis Londone.  48-erių šokėjas sako paskutinį kartą šokęs prie dešimtmetį.

„Spektaklis nėra apie amžių ar senatvę, jis apie istoriją ir prisiminimus, buitinį kasdienybės svorį, stebuklo laukimą. Aš dabar darau spektaklį su dviem vyresnio amžiaus šokėjais, nes pavargau scenoje matyti jaunus šokėjus, man atrodo, yra nusistovėjęs įprotis, kad šokėjas baigia karjerą 30–35-erių metų. Tai netiesa, šokėjas – jis visada šokėjas. Dariui per tris repeticijas viskas grįžo ir kūnas prisiminė“, – stereotipus griovė choreografė Ieva Kuniskis.

Darius Stankevičius savo kaip šokėjo karjerą pradėjo nuo pramoginių šokių, vėliau dvylika metų šoko teatre „Aura“, tuo pat metu baigė ir medicinos studijas, o dabar dirba vienoje Londono ligoninių. Jis teigia, kad šokis visuomet buvo jo gyvenimo dalis, todėl pakviestas mielai sutiko šokti. Nes, pasak jo, noras šokti nesusijęs su amžiumi.

„Tai ne raumenų atmintis, o smegenų atmintis, kuri perduoda informaciją į raumenis. Tai visiška fiziologija, aš sakyčiau“, – teigė šokėjas Darius Stankevičius.

„Žmogus jau į sceną ateina jau su savo istorija, su savo praeitimi. Aš nenoriu eksploatuoti amžiaus, bet pamačius vyresnio amžiaus žmogų scenoje, jūs kaip žiūrovas susikuriate istoriją. O dirbti su žmogumi, kuris daug atšokęs ir atgyvenęs... Jie turi žymiai mažiau stabdžių“, – sakė choreografė Ieva Kuniskis.

Antradienis – paskutinė „Naujojo Baltijos šokio“ diena, uždarymui „Menų spaustuvėje“ bus parodytas bendras Jungtinės Karalystės, Ispanijos ir Italijos choreografų darbas „Idiosinkrezė“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius