Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šokio spektaklis „Knygnešys“ apie stiprią kiekvieno mūsų fantazijos galią

Kaip skatinti vaikų individualią vaizduotę, kūrybiškumą ir motyvaciją saviraiškai šiais intesvysios technokratijos laikais, kuomet dėl didelio informacijos srauto nebelieka minutės atokvėpiui? Kada pabūti ramybėje nuo mus supančių medijų, galiausiai suvokti kas aš? Visi šie klausimai kankina jau mus suaugusiuosius, tačiau labiausiai į informacijos srautą, kuriame dažnai sunku atskirti turinio aktualumą, įtraukiami yra vaikai.
Šokio spektaklis „Knygnešys“
Šokio spektaklis „Knygnešys“ / „Jelena Jelena“ nuotr.

Choreografas Donatas Bakėjus su puikia komanda – Nacionaline M.K.Čiurlionio menų gimnazija bei Lietuvos teatro ir muzikos akademija, kelia vėliavą ir ieško atsakymų į šiuos klausimus kartu su jaunais kūrėjais ir tom priemonėm, kurias išmano geriausiai – kūrybiškumu ir šokiu. Puikiai komandai pavyko įgyvendinant net du tikslus – atrasti ir dar labiau motyvuoti išskirtinio gabumo šokiui vaikus iš Mažeikių, Kretingos, Švenčionių, Visagino regionų, bei sukurti edukacinį šokio spektaklį „Knygnešys“, kuris vainikuos projektą kovo 20 dieną Šokio teatre.

Kovo 16 d. buvo paminėta knygnešių diena. Projekto kūrybinei komandai kilo idėja patyrinėti šią temą plačiau. Kaip atkeliauja žinia iki mūsų dabar ? Ką mes perduodame kitiems ? Juk atverčiant mėgstamos knygos puslapį labiausiai dėmesį prikausto turinys, o ne viršelis. Išgyventos akimirkos drauge su knygos personažais leidžia geriau suprasti ir savąjį pasaulį.

„Skaitydami knygą kiekvienas individualiai susikuriam personažus savo vaizduotėje, aplinką kurioje vyksta veiksmas. Tik mūsų fantazijos ir interpretavimo dėka, persikeliame į knygos istoriją, susitapatinam su ja ir tarsi vienalytėje plotmėje išgyvenam visas emocijas išvien su pagrindiniais herojais“, – dalinasi spektaklio autorius ir režisierius Donatas Bakėjus.

Šokio spektaklyje tarsi knygos puslapiai sugula istorija apie jaunos sielos išsilaisvinimą, kūrybiškumo atradimą, prasmingos vidinės laisvės auginimą.

Gatvės, modernaus, šiuolaikinio šokio stiliai scenoje persipina tarpusavyje ir leidžia dar raiškiau atsiskleisti jaunos sielos impulsyvumui, žaismingumui ir kūrybiškumui.

Šokio kompozicijas kūrė didelė choreografų komanda, tai Nacionalinės M.K.Čiurlionio menų mokyklos modernaus baleto mokytoja Ieva Ginkevičiūtė, buvusios baleto skyriaus mokinės Vasara Visockaitė, Monika Voišnytė ir Judita Šečkutė, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos magistrantė Silvija Navardauskaitė, choreografas Donatas Bakėjus, na ir žinoma jaunieji artistai, kurie yra suburti iš visų aplankytų miestų choreografijos mokyklų, klasių, būrelių ir Nacionalinės M.K.Čiurlionio menų mokyklos baleto skyriaus mokinių.

„Knygnešys“ kalba ne apie istorinį knygnešį, o apie tai, kad mes kiekvienas savo širdyje galime būti juo – skaitydami, reflektuodami įgytą išmintį aplinkoje, panaudodami ją savo gyvenimo kelyje, kaip kūrybiškumo šaltinį. Kas užsiliks mumyse, kas mus formuos, augins, priklauso nuo pasirinkimų. „Tegul mūsų pasirinkimai būna sąmoningi, atsakingi, nešantys pridėtinę vertę tiek mums, tiek aplinkai“, – dalinasi režisierius D.Bakėjus. Jis džiaugiasi dideliu jaunų atlikėjų entuziasmu – „Yra scenų, kuriose vienu metu susiburia 40-50 spektaklio artistų ir įdomiausia, kad tai darbo visai neapsunkina, o priešingai visus suvienija bendrai idėjai. Vaikai labai noriai įsitraukė į šokių kompozicijų, judesių kūrimą. Man gera kartais juos stebėti iš šalies. Matau kokie jie drąsūs, išradingi, gerai žino savo kūno gebėjimus, geba įsiklausyti ne tik į save, bet ir vienas į kitą.“

Visa kūrybinė grupė vienbalsiai sako, kad projektas pasiteisino. Dabar belieka tikėtis, kad tas impulsas skatins toliau augti jaunuosius talentus ir siekti profesinio tobulėjimo šokyje bei kūrybinėje saviraiškoje kiekvieną dieną. Tai yra pirmas toks šokio ir žinių edukacinis projektas Lietuvoje, kurio tęstinumo galima tikėtis ir ateityje.

Šokio spektaklį „Knygnešys“, kartu su Nacionalinės M.K.Čiurlionio menų mokyklos baleto skyriaus mokinių kurtų kompozoicijų pristatymu, galėsit išvysti kovo 20 dieną Šokio teatre.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius