Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šokio teatre – legendinis filmas „Metropolis“

Spalio 28 d. „Gaida“ pristato bene įspūdingiausią festivalio kino ir muzikos projektą – kino klasiko Fritzo Lango 1927 m. filmą „Metropolis“ su gyvai atliekama specialiai sukurta originalia muzika.
Legendinis filmas „Metropolis“
Legendinis filmas „Metropolis“ / Kadras iš filmo
Temos: 1 Muzika

Šiam futuristinio kino šedevrui muzikinį kūrinį 1995 metais parašė Martinas Matalonas – vienas produktyviausių Prancūzijoje gyvenančių dabarties kompozitorių. Kūrinį atliks gausybę perkusinių ir nemažai džiazo instrumentų naudojantis kamerinis orkestras iš Prancūzijos – pripažintas Europoje šiuolaikinės muzikos kolektyvas „Court-Circuit“.

Į Vilnių atvyksta ir pats muzikos autorius, diriguosiantis atlikimui. Šis intriguojantis renginys vyks Šokio teatre (prie Nacionalinės M.K. Čiurlionio menų mokyklos), pradžia 19 val.

1927 metais sukurto begarsio fantastinio filmo veiksmas vyksta 2026 metais. Jo autoriai, vokiečių ekspresionistas F. Langas ir jo žmona, scenarijaus autorė Thea von Harbou, nagrinėja to meto fantastikai būdingą temą – tai kapitalistų ir darbininkų klasės socialinių santykių krizė.

Metropolis – šaltas, mechanizuatas industrinis miestas. Daugybė jo gyventojų, priklausančių žemesnei klasei, gyvena po žeme tam, kad galėtų valdyti mašinas, o iš tiesų mašinos valdo monotoniškus su gyvuliais supanašėjusių darbininkų gyvenimus. Tačiau Metropolyje vyksta ir kitoks gyvenimas: privilegijuotieji mėgaujasi prabanga ir pramogomis.

Filmo specialieji efektai ir dekoracijos stebina net ir šiandien. „Metropolyje“ sukurti itin novatoriški vaizdiniai: miesto miniatiūros, filmavimas besisupančia kamera ir pan. „Robotžmogis“ sukonstruotas naudojant anuomet tik atrastą „plastiko medį“ – lanksčią medžiagą, naudojamą kaip medžio užpildas. Ypač įspūdingai atrodo iš šios medžiagos pagamintas šarvus primenantis kostiumas. Filme vaidina garsūs vokiečių nebyliojo kino aktoriai (Alfredas Abelis, moteris „vamp“ – Brigitte Helm, Gustavas Fröhlichas, Rudolfas Klein-Rogge).

1995 metais kurdamas muziką restauruotam „Metropoliui“, argentiniečių kilmės kompozitorius Martinas Matalonas labiausiai rėmėsi vaizdo sprendimais – vaizdo ritmiškumu, šešėlių ir šviesų žaismu ir pan. Kompozitorius ieškojo ypatingos muzikos ir vaizdo darnos. Vis dėlto, jis kiek sušvelnino ekspresionistinę filmo atmosferą, pasitelkdamas „minkštesnį“ džiazinių instrumentų skambesį (saksofono, kontraboso, elektrinės gitaros), o spalvingą orkestruotę dar praturtindamas ir egzotiškais instrumentais – indų tabla, afro-kubietiškais kongais, karibų plieniniais būgnais ir kt.

Įdomu, kad šio projekto sėkmė pastūmėjo M. Mataloną imtis ir kitų panašių sumanymų: jis yra sukūręs garso takelius keliems legendiniams Luiso Buñuelio filmams.

Projektą „Metropolis“ inicijavo ir užsakė garsusis Paryžiaus Châtelet teatras. Kūrinį įgyvendina Prancūzijos akustinių ir muzikinių tyrimų institutas IRCAM ir vienas geriausių prancūzų šiuolaikinės muzikos ansamblių „Court-Circuit“, kuriam Vilniuje diriguos pats muzikos autorius Martinas Matalonas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius