Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Spektaklis „Nebylys“: nesitikėkite nei banalaus meilės trikampio, nei kaimiško buitiškumo

Šiaulių dramos teatre pirmoji Teatro metų premjera – dviejų dalių impresija pagal Juozą Tumą-Vaižgantą „Nebylys“. Spektaklį pastatė teatro ir kino režisierius Jonas Vaitkus.
Spektaklis Nebylys
Spektaklis Nebylys / Šiaulių dramos teatro nuotr.

Spektaklio eskizas buvo pristatytas praėjusių metų gruodžio 15 dieną, o šį ir kitą savaitgalį, sausio 25 dieną ir vasario 1 dienomis, numatyti premjeriniai spektakliai. Jau suplanuotos ir pirmosios gastrolės – kovo 12 dieną Vilniuje, Lietuvos rusų dramos teatre.

Šiaulių dramos teatre spektaklį „Nebylys“ pagal Juozo Tumo-Vaižganto to paties pavadinimo apysaką statančioje kūrybinėje grupėje – visas teatralų žvaigždynas: režisierius-statytojas ir inscenizacijos autorius – J.Vaitkus, kuriam talkina jaunas režisierius Tomas Jašinskas. Scenografiją kuria žinomas dailininkas Gintaras Makarevičius, o kostiumus – dizainerė Sandra Straukaitė. Įspūdį sustiprina kompozitoriaus Algirdo Martinaičio muzika, scenos judesį kuria jauna choreografė Lina Šimkienė.

Apysaka „Nebylys“ (1930), paties autoriaus vadinta romanu, rašyta gyvenimo pabaigoje, priskiriama prie „tamsiųjų“ Vaižganto kūrinių. Net meilė ir motinai, ir moteriai eina su satanizmu, kol archajiško kaimo idilė per „velykinę nuodėmę“ sudraskoma velniškų aistrų.

Šiaulių dramos teatro nuotr./J.Vaitkus su kūrybine komanda
Šiaulių dramos teatro nuotr./J.Vaitkus (kairėje) su kūrybine komanda

Istorija – labai gyvenimiška, tačiau sprendžiamos problemos (meilės, nuodėmės, pasirinkimo ir būties) tolygios didžiosios literatūros šedevrams. Todėl spektaklyje nereikėtų tikėtis banalaus meilės trikampio, kūrybinės grupės sprendimai žiūrovui nežada kaimietiško buitiškumo.

Kūrybinė komanda nesiekė tiesiog perpasakoti apysakos siužetą.

Kūrybinė komanda nesiekė tiesiog perpasakoti apysakos siužetą. Pasak režisieriaus T.Jašinsko, tai ne etnografinė rekonstrukcija ano meto šventųjų, ne papildinys istorijos ar literatūros programai, esą kur kas svarbesnė vidinė būsena, lietuvio sielos atskleidimas.

Scenografas, kompozitorius ir kostiumų dizainerė irgi vengia buitiškumo. Taip scena – tuo pat metu ir grindų lentos, ir vagos. Svarbų vaidmenį atlieka video fragmentai.

Aktorių kostiumai – be nuorodų į vietovę ar laikmetį, o,  pasak S.Straukaitės, labiau lietuvio, „rūpintojėlio“, archetipą atspindintys. Kompozitorius A.Martinaitis muziką suguldė į dvi vagas – sakraliąją ir velniškąją.

Vaidina: Inga Norkutė, Aidas Matutis, Anicetas Gendvilas, Monika Šaltytė, Vladas Baranauskas, Virginija Jakštaitė, Aurimas Pintulis, Nomeda Bėčiūtė, Vilija Paleckaitė, Danguolė Petraitytė, Eglė Stanišauskaitė, Juozas Bindokas, Rolandas Dovydaitis, Juozas Žibūda, Mindaugas Jurevičius, Saulius Eduardas Pauliukonis, teatro bendradarbis Karolis Mileška.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius