Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šv. Jonų bažnyčioje skambės Anglijos Renesanso vargonų muzika

Ar norite sužinoti kokia vargonų muzika skambėjo Anglijos Karalienės Elizabeth I ir W.Shekespere'o laikais? Ką apie vargonus manė Oliveris Cromwellis? Kas dėjosi Anglijos kultūriniame ir religiniame gyvenime, kai buvo sutriuškinta nenugalimoji Ispanų Armada? Kokios politinės intrigos buvo rezgamos Henrio VIII dvare?
Vargonai
Vargonai / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Į šiuos ir daugelį kitų klausimų atsakymus sužinosite atėję į ketvirtąjį ciklo „Septyni vargonų muzikos šimtmečiai“ koncertą „All in a Garden Green“: Anglijos Renesanso vargonų muzika, kuriame vargonuos Vidas Pinkevičius. Koncertas įvyks gruodžio 17 d. 18 val. VU Šv. Jonų bažnyčioje.

Kaip pasakojo V.Pinkevičius, muzikų pasaulyje vyrauja nuomonė, kad Renesanso laikais Anglija garsėjo tik savo chorine kultūra, o instrumentinė muzika buvo palikta nuošalyje. „Šią nuomonę bandysiu paneigti šiame koncerte, kuriame klausytojai galės patys įsitikinti nepaprastai virtuoziškais Williamo Byrdo ar Peterio Philipso kūriniais,“ – mintimis dalinosi muzikas.

Anot vargonininko, iki šių dienų patys svarbiausi to laikmečio klavyrinės muzikos rinkiniai išliko Mullinerio ir Fitzwilliamo kolekcijos. „Tai yra didžiulės kelis šimtus kompozicijų talpinančios knygos, atspindinčios visą tuometinės Anglijos instrumentinės muzikos kontekstą. Juose gausu ne tik tokių įprastų žanrų kūrinių, kaip fantazijų, vokalinių kūrinių transkripcijų, bet ir virtuoziškų variacijų šmaikščių populiarių liaudies dainelių temomis“, – pasakojo Pinkevičius.

Ketvirtojo koncerto metu skambės Williamo Byrdo, Johno Bullo, Orlando Gibbonso ir kitų kompozitorių kūriniai. Visus vargonų muzikos kūrinius lydės pasakojimai apie Anglijos Renesanso vargonų muziką bei to meto Anglijos kultūrinį, istorinį, politinį ir religinį kontekstą. Daugelis kūrinių Lietuvoje bus atliekami pirmąjį kartą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius