Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šv. Kristoforo kamerinio orkestro sezono pradžia – Haidno garbei

Kai kurie klasikos aukso fondo kūriniai atliekami gana dažnai, kad besidominčiam muzikiniu gyvenimu žmogui jų melodijos taptų pažįstamos (o po labai ilgo laiko – nebeintriguojančios).
Šv. Kristoforo kamerinis orkestras
Šv. Kristoforo kamerinis orkestras / Organizatorių nuotr.

Tačiau esama nuostabių, etaloninių partitūrų, kurių vardai garsūs, o skambesys pasiilgtas – tai kieti riešutėliai, daug atlikėjų resursų bei pastangų reikalaujantys šedevrai. Tokia yra Jozefo Haidno oratorija „Pasaulio sutvėrimas” – dieviškai graži ir taip seniai girdėta, kad jos atlikimą dera laikyti ne tik maloniu įvykiu, bet ir didele prabanga.

Šia prabanga bus galima pasigėrėti sausio 22 d. 19 val. Šv. Kotrynos bažnyčioje. Koncertas skiriamas Haidno metų pradžiai pažymėti (prieš 200 metų kompozitorius paliko šį pasaulį).

Šis momentas svarbus ne tik dėl ypatingai tinkamo „Pasaulio sutvėrimui” atlikti laiko: choras „Jauna muzika” prieš metus sėkmingai giedojo šios oratorijos choro partiją Jeruzalėje bei Tel Avive su geriausiomis Izraelio muzikinėmis pajėgomis, o Šv. Kristoforo kameriniam orkestrui Haidno muzika yra pagrindinis „arkliukas”, niekuomet nepavedanti „vizitinė kortelė”. Na, o prie soprano Astos Krikščiūnaitės ir boso Igno Misiūros, jau turinčių šią oratoriją savo repertuare, prisijungs tenoras Mindaugas Zimkus, papildysiantis solistų rinkinį gaivia gaida.

Koncertui diriguosiantis profesorius Donatas Katkus ne pirmą kartą inicijuoja šio kūrinio atlikimą Lietuvoje, todėl galima pagrįstai tikėtis dar labiau subrandintos, dar įspūdingesnės interpretacijos.                            

Oratorijos kūrimo laikotarpiu Haidnas buvo labai pamaldus, taigi dažnai kreipdavosi į Viešpatį, prašydamas stiprybės ir jėgų kūriniui užbaigti. Manoma, kad šis sumanymas jam gimė išgirdus Hendelio oratorijas per apsilankymą Anglijoje. Tačiau kompozitorius, palinkęs virš rankraščio religingumo nušviestu veidu, matyt, skirtingai negu baroko meistrai, nevengė švelniai nusišypsoti. „Pasaulio sutvėrimas” yra toks pat šviesus bei haidniškai lengvas, kaip ir kiti kūrėjo opusai. 

Kūrinys buvo pamiltas visame Vakarų pasaulyje akimirksniu, vos tik gimęs. Jo premjera įvyko uždarame renginyje, į kurį buvo pakviesti aukšto rango didikai, mecenatai… Tačiau norinčių išgirsti naująją oratoriją buvo gerokai daugiau, tad premjeros dieną prie Švarcenbergų rūmų susirinko minia, kuriai išvaikyti prireikė trisdešimties policininkų. Į pirmuosius viešus atlikimus bilietai būdavo išperkami iškart, vos tik pasklisdavo žinia apie planuojamą koncertą, o vien per pirmąjį kūrinio gyvavimo dešimtmetį jis nuskambėjo daugiau kaip keturiasdešimt sykių Vienoje ir apytikriai tiek pat – už Austrijos ribų: Vokietijoje, Anglijoje, Šveicarijoje, Italijoje, Švedijoje, Ispanijoje, Rusijoje ir Jungtinėse Amerikos Valstijose.

Nuo pirmojo atlikimo iki šiandienos praėjo daugiau kaip du šimtmečiai. Pirmieji oratorijos triumfai ir paties kompozitoriaus įsitikinimas dėl ilgo „Pasaulio sutvėrimo” gyvavimo pasitvirtino. Kiekvienas šio veikalo atlikimas priverčia išgyventi atsinaujinimą, išvysti tarytum ką tik sutvertą dieviškos kūrybos vaisių bei patirti didžiulį estetinį malonumą. Jozefo Haidno metams pažymėti „Pasaulio sutvėrimas” skambės sausio 22 d. 19 val. Šv. Kotrynos bažnyčioje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius