Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šv. Kristoforo kamerinis orkestras švęs gimtadienį

Vilniaus miesto savivaldybės Šv. Kristoforo kamerinis orkestras kviečia vasario 26 d. 19 val. Šv. Kotrynos bažnyčioje pažymėti itin malonų įvykį savo biografijoje: orkestras gyvuoja jau lygiai penkiolika metų.
Maestro Donatas Katkus
Maestro Donatas Katkus / Šv. Kristoforo kamerinio orkestro nuotr.

Per šį sąlyginai trumpą laiką stygininkų sambūris pelnė išties spalvingą reputaciją: vieniems šis kolektyvas atrodo neatsiejamas nuo linksmų pokštų, stilingo ir lengvo svingavimo, malonių šventiškų vakarų. Kitiems Šv. Kristoforo orkestras – klasikos ekspertas, puikiai jaučiantis stilistinius niuansus nuo baroko iki šiuolaikinės muzikos ir nepagydomai įsimylėjęs Haidną. Treti regi jo misiją kaip lietuvių muzikos propaguotojo, kuris interpretuoja disonansų prisodrintą šiuolaikinę muziką taip pat nuoširdžiai ir entuziastingai kaip ir melodingas praeities simfonijas.

Niekas dar nesiryžo konstatuoti, kuriuo amplua Šv. Kristoforo kamerinis orkestras yra įspūdingiausias, tad gimtadienio proga skambės ir klasikinė muzika, ir šiuolaikinė, ir, žinoma, kaip ir kiekviename susitikime su profesoriaus Donato Katkaus bendraminčių sambūriu, yra didelė siurprizų tikimybė.

Pagrindinę savo penkioliktojo gimtadienio dovaną orkestrantai „išpakuos“ publikos akivaizdoje – tai kompozitoriaus Anatolijaus Šenderovo naujasis kūrinys „Dvylika Donato dienų”. Ši išgyvenimo drama buvo inspiruota 2007 m. išleisto kalendoriaus, kurio kiekviename puslapyje profesorius Donatas Katkus buvo pavaizduotas vis naujame vaidmenyje.

„Man pasirodė, kad visi šie personažai – tai orkestro vadovo kovos už meną, būvį ir orkestro egzistencijos realūs vaizdai, – pasakoja apie kūrinį kompozitorius A. Šenderovas. – Juk kartais jam tenka būti ne tik dirigentu, bet ir šventuoju (dirbant vien iš idėjos), darbininku (nuolat repetuojant), boksininku (kovojant prieš rutiną), valdininku (pasirašyti ar nepasirašyti?), buhalteriu (duos – neduos pinigų), geologu (ieškant giliai užkastos Koncepcijos), policininku (užtikrinant teisingumą), kariu (kovojant su nedorėliais: išlikti ar neišlikti?), muitininku (ieškant paslėptų netikslumų ir interpretacijos dar neatrastų galimybių ). Greit teks tapti ir elektriku (po Atominės jėgainės uždarymo)... Taip gimė šis kūrinys, skirtas orkestro gimtadieniui – juokingai nejuokingas... bet optimistiškas!"

Visus minėtus profesoriaus Donato Katkaus muzikinius pavidalus galima bus išgirsti numatytą premjerai vasario 26-osios vakarą, o kartu – dar kartą įsitikinti, kad tikrąjį savo vaidmenį – orkestro vadovo bei dirigento – maestro atlieka taip pat išraiškingai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius