-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Svečių Nidoje laukia Thomo Manno festivalis

Kasmet Nidoje vasarą sužydi Thomo Manno idėjos, jo palikimas, istorija ir kūrybiška dvasia. Šį savaitgalį neapsakomo grožio Lietuvos kampelyje įvyks jau XIV-asis tarptautinis Thomo Manno festivalis. Šiemet jo tema „Dvasios diduomenė?“.
Thomo Manno namelis Nidoje
Thomo Manno namelis Nidoje / Organizatorių nuotr.

Savaitę truksiantis festivalis pateiks renginius, suskirstytus į keturias – žodžio, muzikinę, dailės ir kino – programas. Šiemet vienijanti tema – „Dvasios diduomenė“ pasirinkta neatsitiktinai, tokie žodžiai yra Th.Manno 1945-aisiais Stokholme išleisto tomelio „Dvasios diduomenė: šešiolika bandymų humaniškumo tema“, kuriame surinktos kai kurios jo esė apie Goethe‘ę, Chamisso, Tolstojų ir kitus mąstytojus, pavadinime. Organizatorių teigimu, XIV-asis festivalis kvies diskutuoti, aiškintis, ar šiais laikais dar svarbi visuomeniniame gyvenime „Dvasios diduomenės“ sąvoka, intelektualų, išsilavinusių žmonių pozicija, grindžiama humanistinėmis idėjomis. Renginiuose atsižvelgta bus ir į daugybę šiemet švenčiamų sukakčių, tokių kaip 20-osios Nepriklausomybės ar 200-osios Frederico Chopino gimimo metinės.

Žodžių programa suburs pasakotojus ir klausytojus į pokalbius apie šiendieną, išsilavinimą, knygas ir, žinoma, Th.Manną. Programoje numatyta ir speciali jo bičiulių diena. Organizatorių teigimu, muzikinėje programoje stengtasi rinktis autorių, kurių meninis braižas paveikė tolimesnę muzikinę kultūrą, kūrybą. Dauguma koncertų bus tokių, kur bus atliekama tik vieno ar dviejų kompozitorių kompozicijas. Pagarba bus atiduota tokiems iškiliems kūrėjams kaip F.Chopinas, Robertas Schumannas, daug dėmesio skirta kompozitoriams Vytautui Bacevičiui ir jo seseriai Gražinai.

Organizatorių nuotr./Choras „Aidija“
Choras „Aidija“

Pradžios koncerte nuskambės jaunosios kompozitorių kartos kūrėjo Mariaus Baranausko specialiai Th.Manno festivaliui parašytas kūrinys chorui, kurį atliks kolektyvas „Aidija“. Naujiena muzikinėje programoje ir ta, kad šiemet pirmąsyk į ją įtraukta pilna operos „Didonė ir Enėjas“ versija. Nepriklausomybės 20-mėtį primins koncertas „F.Chopinas ir Baltijos šalių muzika“. Ypač laukiamas ir jaunojo virtuozo Luko Geniušo rečitalis, mat pianistas vos prieš savaitę JAV iškovojo prestižinio Ginos Bachauer konkurso aukso medalį ir pelnė publikos simpatijų prizą.

Dailės programoje lankytojai galės pasigrožėti XIX–XX a. Nidos dailininkų kolonijos darbais iš privačios Aleksandro Popovo kolekcijos, parodą atidarys Severija Inčirauskaitė-Kriaunevičienė, kuri papasakos apie „Ekstraordinarią rutiną“. Kaip ir kasmet stebėti kino ant Urbo kalno pakvies žiūrovų pamėgtos kino naktys. Jų metu bus pristatyti Lietuvos ir Vokietijos režisierių sukurti filmai.

Festivalio programa

Liepos 10 d., šeštadienis
19 val. Festivalio atidarymas. Savivaldybės aikštė.
20 val. Pradžios koncertas Nidos evangelikų liuteronų bažnyčioje.

Liepos 11 d., sekmadienis
16 val. Žodžio programa. Pokalbis su rašytoju Michaeliu Krügeriu (Vokietija). Th.Manno memorialiniame muziejuje.
20 val. F. Chopino muzikos rečitalis Lukas Geniušas (fortepijonas). Nidos evangelikų liuteronų bažnyčioje.

Liepos 12 d., pirmadienis
16 val. Žodžio programa. Susitikimas su Prezidentu Valdu Adamkumi. Th.Manno memorialiniame muziejuje.
20 val. F. Chopinas ir Baltijos kraštų muzika. J.Vītols, H. Eller, J.Gruodžio pjesės solo smuikui, violončelei, fortepijonui. O. Narbutaitė „Rudens riturnelė. Hommage á Fryderyk“ (1999) smuikui, altui, violončelei ir fortepijonui. Nidos evangelikų liuteronų bažnyčioje.

Visą programą rasite čia.

Archyvo nuotr./Thomas Mannas 1937-aisiais
Thomas Mannas

Apie Thomą Manną

Thomas Mannas (1875–1955 m.) gimė Vokietijoje, Liubeke. Buvo vokiečių rašytojas, eseistas ir kritikas. 1929-aisiais jis tapo Nobelio literatūros premijos laureatu. Jis gerai žinomas dėl savo simbolistinių ir ironiškų romanų bei novelių, ypač jose dažnas žvilgsnis į intelektualo ar menininko vidų, jo psichologiją. Adolfui Hitleriui atėjus į valdžią 1933-iaisiais, antifašistinių pažiūrų Th.Mannas išsikėlė į Šveicariją. Prasidėjus Antrajam pasauliniam karui jis emigravo į Jungtines Valstijas, o į Šveicariją grįžo 1952-aisiais.

Th.Mannas gyveno Nidoje 1930–1932 m. vasaromis. Dalis jo romanų ciklo „Juozapas ir jo broliai“ buvo parašyta būtent Lietuvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius