Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Švenčiant Lietuvos operos jubiliejų, melomanai kviečiami į seminarą

Lietuvos opera šiemet švenčia 90-metį: 1920 metais Kaune įvyko pirmasis nacionalinio operos teatro spektaklis, Giuseppe‘s Verdi „Traviata“.
Opera „Valkirija“
Opera „Valkirija“ / M. Raškovskij nuotr.

Šiais metais minime ir Atkurtos Nepriklausomybės 20-metį, kuris operos gyvenime buvo paženklintas naujoviškų pastatymų ir tarptautinio bendradarbiavimo. Ta proga LNOBT ir operos žurnalas „Bravissimo“ kviečia operos žinovus ir mėgėjus bei apskritai kultūros ir krašto istorijai neabejingus žmones į V-ąjį Tarptautinį operos kritikų seminarą „Nuo „Traviatos“ iki „Valkirijos“...“. Čia žadama pateikti anksčiau neskelbtų faktų iš Lietuvos operos istorijos ir tarsi iš šalies pažvelgti į dabartį.

Įdomių ir iki šiol nežinomų faktų apie teatro steigimo pradžią žada pažerti muzikos istorikas, profesorius Jonas Bruveris („Operos vaidykla: keletas įsteigimo štrichų“). Kai gaudžia pabūklai, mūzos nutyla?.. Dramatiško laikotarpio – II Pasaulinio karo metų – Lietuvos muzikinių teatrų (Kauno, Vilniaus ir Šiaulių) veiklos panoramą nušvies muzikologė Vytautė Markeliūnienė („Muzikinis teatras tautinio tapatumo sargyboje. Karo metai: 1941–1944“).

Mūsų istorija ir patirtis unikali ar greičiau atspindi bendresnes Baltijos regiono, o gal ir europines tendencijas? Tai įvertinti padės svečiai iš Rygos ir Berlyno. Operos kritikas, Richardo Wagnerio draugijos Latvijoje narys Mikusas Čeže mus supažindins su iki šiol ginčus įžiebiančia Latvijos nacionalinės operos steigimo istorija („Latvijos nacionalinė opera: „klajojančio jubiliejaus“ fenomenas“), savo pasakojimą iliustruosiantis unikalia vaizdine medžiaga.

Įdomų pokalbį žada ir autoritetingą operos žurnalą „Dar Opernwelt“ atstovaujantis kritikas Borisas Kehrmannas, pasišovęs palyginti LNOBT ir kitų Baltijos kraštų (taip pat ir Vokietijos) operos teatrų repertuarą. Ypač intriguoja kritiko ketinimas atskleisti, kokių atsiliepimų šiaip jau naujovėmis besižavinčioje Vokietijoje sulauktų jo matyti LNOBT spektakliai – bene daugiausia ginčų sukėlęs teatro pastatymas, Modesto Musorgskio „Borisas Godunovas“ (rež. Mariuszas Trelinskis), ir gerokai nuosaikesnės stilistikos Amilcare Ponchielli „Lietuviai“ (rež. Jonas Jurašas). B. Kehrmannas svetur yra matęs ir Eimunto Nekrošiaus operos pastatymų, tad pavasarį laukiant šio režisieriaus G. Verdi operos „Otelas“ pastatymo LNOBT, įdomu bus išgirsti kritiko samprotavimus ir apie šio režisieriaus darbus.

Į baigiamąją diskusiją kviečiami įsijungti visi neabejingi operos menui! O „teorinę“ seminaro dalį vainikuos lapkričio 20-osios vakarą teatre rodoma Richardo Wagnerio opera „Valkirija“ (rež. Eimuntas Nekrošius), kurią diriguos Modestas Pitrėnas.

Seminaras vyks lapkričio 20 d. LNOBT Kamerinėje salėje lietuvių ir anglų kalbomis (su sinchroniniu vertimu), pradžia 10 val. Kviečiame registruotis iki lapkričio 18 d. elektroniniu paštu zurnalas@opera.lt, tel. (8 5) 2610493.

Seminarą remia Kultūros rėmimo fondas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius