-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tarp parodos eksponatų – mažoji Lietuva Amerikoje

Istorinėje Kauno Prezidentūroje Kaune atidaryta paroda, skirta kolekcininko Aleksandro Mykolo Račkaus 125-osioms gimimo metinėms. Minėdamas A.M.Račkaus 125-ąsias gimimo metines i pasitikdamas  Pasaulio lietuvių metus Nacionalinis M.K.Čiurlionio dailės muziejus kauniečius ir miesto svečius kviečia susipažinti su „Ypatinga dovana Lietuvai“ – paroda, kurioje eksponuojamos dvi skirtingos kolekcijos.
Kaune pristatyta paroda: „Ypatinga dovana Lietuvai“
Kaune pristatyta paroda „Ypatinga dovana Lietuvai“ / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Numizmato A.M.Račkaus rinkiniuose pristatomi įdomiausi eksponatai: retos Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės ir pasaulio tautų monetos, medaliai, egzotiškos įvairenybės ir retos lituanistinės bei numizmatinės knygos.

Antrojoje parodos dalyje lankytojai supažindinami su XIX a. 7 dešimtmečio – XX a. 4 dešimtmečio JAV lietuvių visuomeniniu gyvenimu, jų indėliu į Lietuvos valstybės atkūrimą ir įtvirtinimą.

Kaip sakė Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus Fonotekos ir dokumentacijos skyriaus vadovė Vaida Sirvydaitė-Rokutienė, paroda visų pirma yra išskirtinė dėl pačios A.M.Račkaus asmenybės. Viso jo Lietuvai padovanotą kolekciją sudaro daugiau nei 50 tūkstančių įvairių eksponatų, tad parodoje pristatoma tik maža jų dalis.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Vaida Sirvydaitė-Rokutienė
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Vaida Sirvydaitė-Rokutienė

„Vien mūsų skyriuje yra daugiau nei 2 tūkstančiai nuotraukų, kurias parodai buvo sunku atrinkti. Norisi parodyti daugiau, nei leidžia salių erdvės. Parodyti tikrai yra ką. Tai – ir nuotraukos, pinigų kolekcija, lietuvių išeivių karių uniformos, įvairiausių organizacijų atributika, daug spaudinių, dokumentų, susijusių ir su paramos rinkimu Lietuvai, nuo karo nukentėjusiais žmonėmis. Labai įvairi medžiaga“, – sakė V.Sirvydaitė-Rokutienė.

Nemenką parodos dalį sudaro ekspozicija „Kaip lietuviai Amerikoje gyveno“. A.M. Račkus rinko ir kaupė įvairius su pirmąja lietuvių išeivių banga susijusius dokumentus bei eksponatus.

Gilintis į kolekcionavimą paskatino dr. Jonas Basanavičius, 1913 m. viešėjęs JAV. A.M.Račkui, susitikus su J.Basanavičiumi, gilų įspūdį padarė jo žodžiai: „Amerikos lietuviai išmirs, nutautės ir paskęs svetimose bangose. Pasirūpink, p. Račkau, kiek galint surinkti čia, Amerikoje, lietuvių kultūrinio gyvenimo relikvijas ir atsiųsk jas Vilniun, Lietuvių mokslo draugijos muziejui.“

A.M.Račkus ne tik rinko Amerikos lietuvių relikvijas, bet ir domėjosi Lietuvos istorija, tad jis tapo vienu aktyviausių 1917 m. Čikagoje įkurtos Lietuvių numizmatikos ir istorijos draugijos narių. Pagrindiniai šios draugijos tikslai buvo lietuviškų senienų ir JAV lietuvių istorijai svarbių liudijimų rinkimas.

Kaip pasakojo parodos rengėjai, eksponatais pasakojamas lietuvių gyvenimas JAV – lietuviškose kolonijose, kur kūrėsi lietuvių gyvenvietės su savo parduotuvėmis, teatrais, bendruomenėmis.

„Tai buvo savotiška mažoji Lietuva“, – sakė parodos rengėjai.

A.M.Račkaus Lietuvai padovanota kolekcija yra išskaidyta ir saugoma skirtingose Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus padaliniuose.

Kaip sakė muziejaus Numizmatikos skyriaus vedėjas Ignas Narbutas, dalis kolekcijos yra pristatoma nuolatinėse muziejaus ekspozicijose.

„Vertingiausi eksponatai nuolatos dalyvauja parodose, ekspozicijose. Pavyzdžiui, Egipto amuletai rodomi senosios dailės ekspozicijoje M.Žilinsko dailės galerijoje, taip pat – Babilono lentelės“, – sakė I.Narbutas.

Muziejininkai viliasi, kad ateityje bus išleista ir monografija, pristatanti A.M.Račaus asmenybę ar bent jau – raštų rinkiniai.

A.M.Račkus savo surinktus eksponatus Lietuvai perdavė 1935 metais, kai Kaune įvyko Pirmasis pasaulio lietuvių kongresas. Ta proga Užsienio lietuviams remti draugijos kvietimu į Kauną A.M.Račkus atvežė Lietuvių numizmatikos ir istorijos draugijos rinkinį ir savo kolekciją.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Kaune pristatyta paroda: „Ypatinga dovana Lietuvai“
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Kaune pristatyta paroda: „Ypatinga dovana Lietuvai“

Būsimasis gydytojas, kolekcininkas, visuomenės ir kultūros veikėjas A.M.Račkus gimė 1893 m. birželio 7 d. Čekiškėje. Vaikystę ir paauglystę praleidęs Lietuvoje, 1910 m. išvyko į Ameriką.

1912 m. pradėjo mokslus St.Laurent kolegijoje Kanadoje, Monrealyje. Vėliau mokėsi Holy Cross kolegijoje Vusteryje (Worcester), Lojolos universitete ir Medicinos mokykloje Čikagoje. Nuo 1922 m. vertėsi gydytojo praktika.

Paroda Istorinėje Lietuvos Respublikos Prezidentūroje bus eksponuojama iki metų pabaigos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius