Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tarptautinio menų festivalio „Trans/misijos“ organizatorius – apie išmoktas pandemijos pamokas ir ateities planus

„Nesinori kalbėti apie tai, kas galėjo būti, bet nebuvo. Labiausiai dabar norisi džiaugtis, kad festivalis įvyko“, – apibendrindamas tarptautinį menų festivalį „Trans/misijos“ sakė vienas iš jo organizatorių, Trakų kultūros rūmų vadovas Edvard Keizik.
Festivalio „Trans/misijos“ akimirka
Edvard Keizik (pirmas iš kairės) / Aleksandro Aziulevičiaus nuotr.

Nors pandemija gerokai pakoregavo iš anksto suplanuotą programą, o kai kuriuos sprendimus dėl kas savaitę „užsidarančių“ šalių teko priimti paskutinę minutę, pašnekovas neabejoja: nepaisant nieko, Trakai ir Lietuva turėjo retą progą išvysti unikalius meno projektus: parodas, koncertus ir spektaklius. Neabejotinai, tai buvo vienas svarbiausių programos „Trakai – Lietuvos kultūros sostinė 2020“ dalių ir vienas didžiausių meno festivalių Lietuvoje. Apie rugsėjį vykusį festivalį ir ateities planus kitiems metams – interviu su E.Keizik.

Organizatorių nuotr./Edvard Keizik
Organizatorių nuotr./Edvard Keizik

– „Trans/misijos’20“ baigėsi. Kaip vertinate: ar festivalis pavyko?

– Tiek, kiek buvo įmanoma padaryti, padarėme. Visos programos, kurios buvo paskelbtos, įvyko 38 kultūros renginiaiįvyko, visi dalyviai, kurie galėjo, atvyko ir įnešė labai gerą indėlį ir į „Trakai – Lietuvos kultūros sostinė 2020“ programą, ir į patį „Trans/misijų“ festivalį. Lietuvos nacionalinio dramos teatro, O.Koršunovo teatro, svečių iš Vengrijos, Latvijos spektakliai sulaukė didžiulio žiūrovų susidomėjimo: salės (laikantis visų saugumo reikalavimų!) buvo pilnos. Be to, trakiškiai festivalio metu galėjo išvysti meno parodas, spektaklius ir filmus neišvažiuodami iš savo miesto ir rajono. Visi renginiai, išskyrus O.Koršunovo teatro ir Lietuvos nacionalinio dramos teatro spektaklius, buvo nemokami.

Dėl pandemijos, žinoma, teko padaryti nemažai pakeitimų programoje. Net ir priimti paskutinės minutės sprendimų. Man asmeniškai labai gaila, kad teko atsisakyti Žešuvo Vandos Šemaškovos teatro (Lenkija) pasiūlymo atvykti ir gyvai suvaidinti spektaklį „Linksmosios Windsoro žmonos“ pagal V.Šekspyrą. Tai buvo vienas brangiausių šio teatro pristatymų, kainuojantis 1,5 mln. zlotų. Puošnūs kostiumai, beveik 20 aktorių ant scenos ir grandiozinės dekoracijos… Mes tiesiog pabijojome ir nerizikavome žmonių sveikata.

Suprasti akimirksniu

  • Pirmasis festivalis „Trans/misijos“ įvyko Žešuvo mieste Lenkijoje 2018 m. Jis buvo pavadintas „1918. Pabaiga ir pradžia“ ir įprasmino Pirmojo pasaulinio karo pabaigos bei Lenkijos ir Lietuvos nepriklausomybės šimtmečio minėjimo progą.
  • 2019 m. rugsėjo 8–14 d. Košicėje Slovakijoje įvyko antrasis festivalis „Trans/misijos“. Lietuvai jame atstovavo Trakų kultūros rūmų „Karališkasis“ teatras, meno galerija „Fojė“, šokio ir ugnies studija „Čiutyta“, muzikinis instrumentinis ansamblis „Serenada“.
  • 2020 m. rugsėjo 13–20 d. tarptautinis menų festivalis „Trans/misijos“ vyko Trakuose. Festivalio tema – „Daugiatautė kultūra – Valstybės stiprybė“ buvo pasirinkta tikslingai, atsižvelgiant į Trakų miesto istoriją, įvairialypę gyventojų sudėtį bei kultūrinį paveldą.
  • 2021 m. Trakuose planuojamas „mažasis“ festivalis – „Trans/misijos Balticum“. Pagrindinis tarptautinis renginys vėl vyks Lenkijoje, Žešuvo mieste.

– Rugsėjo pradžioje, nors visi tikėjosi priešingai, Europoje situacija su koronavirusu ėmė sparčiai riedėti į blogąją pusę. Kaip pavyko pasiekti, kad festivalis vis dėlto įvyktų, kai nemaža dalis svarbiausių programos dalyvių buvo svečiai iš kitų šalių?

– Mes ruošėmės tam, kad gali mus (Lietuvą – aut. past.) uždaryti. Tačiau taip pat planavome viską, kad festivalis vyktų. Pavyzdžiui, svečiai iš Vengrijos atvyko anksčiau – festivalio metu jie jau buvo baigę privalomą saviizoliaciją. Buvo labai didelė rizika dėl latvių. Jie labai stipriai surizikavo atvykdami pas mus, o iš Lietuvos išvykę teatralai Latvijos sieną kirto jau po oficialiai įsigaliojusio sprendimo nebeleisti vykti į Lietuvą. Tiesa, tai jie darė su savo šalies ministerijos žinia. Ačiū jiems – spektalis, kurį atvežė, buvo įspūdingas ir sulaukė žiūrovų įvertinimo.

Apskritai esu labai dėkingas užsienio šalių ambasadoms – jų darbuotojai mums labai daug padėjo, kai buvo sprendžiama, kaip elgtis kasdien besikeičiant situacijai jai koronaviruso. Ambasados daug padėjo ir skleidžiant žinią apie festivalį – apie „Trans/misijas“ ir jų programą ambasados informavo savo puslapiuose. Vengrijos, Slovakijos ir Lenkijos ambasadoriai atvyko ir į Trakus, dalyvavo festivalio atidaryme. Esu dėkingas ir festivalio garbės ambasadoriams – Kultūros ministrui Mindaugui Kvietkauskui ir Trakų rajono savivaldybės merei Editai Rudelienei.

Organizatorių nuotr./Festivalio „Transmisijos“ organizatoriai: (kairėje) Edita Tamulytė, (dešinėje) Edvard Keizik
Organizatorių nuotr./Festivalio „Transmisijos“ organizatoriai: (kairėje) Edita Tamulytė, (dešinėje) Edvard Keizik

Esu dėkingas ir kolegoms, kurių dėka festivalyje netrūko ir šiuolaikinio meno. Nors teko girdėti kalbų, esą to gal kiek pritrūko, norėčiau paprieštarauti: galerija „Fojė“ kartu su Edita Tamulyte padarė įspūdingą darbą, nes čia savo parodas pristatė 7 šalių menininkai, dar vieną jungtinę parodą parengė Lietuvos jaunieji kūrėjai, kuriantys užsienyje. Pasakysiu taip: esu patenkintas viskuo, kas įvyko. Dėl to, kas neįvyko: taip atsitiko ne dėl mūsų kaltės.

Ričardo Grigo nuotr./Festivalio „TRANS/MISIJOS“ trečioji diena
Ričardo Grigo nuotr./Festivalio „TRANS/MISIJOS“ trečioji diena

– Trakuose vykęs festivalis „Trans/misijos“ yra jau trečiasis. Kasmet jis vyksta vis kitos šalies mieste. Kur kelsis kitąmet?

– Festivalis sugrįžta į Lenkiją: Žešuvas jau pakvietė mus, kaip partnerius, dalyvauti. Mūsų siūlymu, kitąmet „Trans/misijose“ bus ir latviai. Lenkai taip pat yra numatę pakviesti dar daugiau šalių, pvz., Sakartvelą. Taigi, geografija plėsis, jau galima vadinti, kad „Trans/misijos“ yra trijų jūrų festivalis.

Tačiau tai dar ne viskas. Trakuose 2021 m. planuojame organizuoti mažą „Trans/misijų“ festivalį, kurį pavadinsime „Trans/misijos Balticum“. Tai bus Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Lenkijos festivalis. Jei viskas bus gerai, šis renginys vyks prieš didžiąsias „Trans/misijas“ rugpjūčio pabaigoje – rugsėjo pradžioje.

Na, o šiemet dar laukia kiti verti dėmesio „Trakai – Lietuvos kultūros sostinė“ renginiai, į kuriuos maloniai kviečiame. Jų kalendorių galima rasti tinklalapyje Kulturossostine.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius