Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tarptautinis performanso meno festivalis Kaune atveria erdvę kūno poezijai

Rugsėjo 7 – 8 dienomis POST galerijoje Kaune vyksta tarptautinis performanso meno festivalis CREATurE Live Art. Šiemetinio festivalio gairės – queer, feminizmas, kūno poezija, seksualumas, magija, nenormatyvumas.
Kaune vyksta tarptautinis performanso meno festivalis
Kaune vyksta tarptautinis performanso meno festivalis / Organizatorių nuotr.
Temos: 2 Kaunas Performansas

Nuo 2012 metų Kaune vykstantis CREATurE Live Art festivalis šiemet penkiems jo dalyviams prasidėjo visa savaite anksčiau, nei visiems kitiems. Trys lietuvių menininkai ir du užsienio performanso kūrėjai susibūrė į CREATurE organizuojamas performanso meno kūrybines dirbtuves.

Dirbtuvėms vadovauja Rocío Boliver, performanso menininkė ir edukatorė iš Meksikos. Rocío tyrinėja kūną, seksualumą, brandžios moters kūną ir drauge išbando savo auditorijos ribas.

„Aš visuomet stengiuosi kurti tai, ko žiūrovas dar nesugeba suvokti, stengiuosi savo vaizdiniais užbėgti prieš akis bet kokiai įmanomai interpretacijai“- sako menininkė.

Tokiai kūrybinei prieigai, anot jos, būtina kurti iš nesąmoningumo, nežinojimo, iš trauminės ir kitos patirties, leidžiant performerio kūnui veikti neribojamam proto.

Kūrybinių dirbtuvių metu ji dalinasi savo darbo metodais, kuriuos savo performanso praktikoje dirbtuvių dalyviai išbandys jau penktadienį vakare, pristatydami bendrą valandos trukmės performansą. Pati Rocío Boliver performansą atliks šeštadienį.

Festivalio programą penktadienį atidarys performanso menininkas, didžėjus, video kūrėjas, scenografas, režisierius iš Prancūzijos Otomo de Manuel.

Otomo puikiai žinomas Prancūzijos avangardo ir kūno meno scenose. Jis 23 metus vadovavo „Cie Materia Prima Art Factory“ kolektyvui, kuris akcijas, intervencijas ir radikalius performansus atliko Prancūzijos ir pasaulio scenose. Nancy mieste jis buvo įsteigęs alternatyvią erdvę T.O.T.E.M ir vadovavo festivaliui „Le Festival SOUTERRAIN Corps/Limites“, kurio scena buvo atvira ekstremaliems kūno meno pasirodymams ir ekstremaliems muzikos žanrams.

Kaune menininkas atliks du performansus – vienu sieks „sukeistinti“ miesto erdvę, o kitu – tyrinėti geismo prigimtį.

Geismas, erotika ir magija yra ne vieno šių metų programos dalyvio raktažodžiai. Australų – britų menininkė Benjamin Sebastian, dirbanti įvairiose laiko medijose, teigia siekianti sugriauti heteronormatyvinį naratyvą.

„Mes – daugiau nei mūsų kūnai, mes esame santykis laike ir erdvėje” - apibrėžia Benjamin.

Menininkė į CREATurE sugrįžta – pirmąsyk ji pasirodė pirmąjame CREATurE Live Art festivalyje 2012 m. Per šiuos šešerius metus menininkė paliko Londoną ir drauge su kolegomis persikėlė į Folkestone.

Festivalyje ne pirmąsyk pasirodys ir lenkų performanso menininkė Karolina Kubik. Vos birželį grįžusi iš studijų prestižiniame Pratt institute Niujorke, Kaune ji planuoja atlikti performansą viešojoje erdvėje.

Ji tiki abstrakcijos galia, abstrakcija kaip revoliucingiausia forma, laisvu individų susibūrimu grįsta socialine santvarka ir įprastuose dalykuose mano tai, kas nepaprasta.

Tai, kas nepaprasta, tyrinėja ir Luke Jordan, britų noizo ir performanso menininkas. Luke performansai yra pirmykštės energijos iškrova, kultūrinio nerimo triukšmas, irimas, gedimas ir kelionė pinantis būtajam ir būsimajam laikams. Menininkas kuria hibridines formas ir siekia nutrinti ribą tarp žmogiškųjų ir nežmogiškų būtybių. Ritualine kakofonija ir triukšmu jis traukia auditoriją paskui save – gilyn į transą.

Ritualas, magija, erotika ir meilė yra kertinės dviejų menininkių iš Čekijos – Darinos Alster ir Janos Orlovos – kūrybinės temos. CREATurE festivalyje jos pristatys po individualų ir vieną bendrą performansą. Jana primygtinai kviečia kiekvieną festivalio žiūrovą atsinešti po asmeninį daiktą, kuris simbolizuotų tai, kuo gyvenime norima nusikratyti. Šie daiktai bus sudeginti maginiais Babilonijos tekstais paremto ritualo metu.

Jaunieji Italijos menininkai Gabriele Longega ir Emalia Mattia festivalyje pasirodys dukart – ir kaip R. Boliver mokiniai, ir pristatydami individualius performansus. G. Longega tyrinėja socialinės lyties ir seksualumo konstruktus, utopinį tarpinį ir „beveik“ laiką. Pastarųjų metų darbuose meninink* tyrinėja gėdą, heterotopijas, vaikiškumą, laikinumą. Emalia Mattia savo video ir foto performanse dirba su socialinės lyties apibrėžtumo ir primestumo problema.

Festivalį uždarys lietuvių kūrėjas Querelle (WE ARE PROPAGANDA). Jo pasirodymas prasidės vizualiniu performansu, tačiau peraugs į vakarėlį – Querelle ruošia specialią muzikos selekciją CREATurE dalyviams ir žiūrovams.

Festivalis CREATurE Live Art vyks rugsėjo 7 ir 8 dienomis POST galerijoje Kaune (Laisvės al.51A). Rengėjos įspėja, kad performansuose bus nuogo kūno, gali būti kūno skysčių, kraujo, skausmo, todėl re(n)giniai šiemet rekomenduojami brandžiam žiūrovui (S).

Festivalį remia Lietuvos kultūros taryba, Rocio Boliver kelionę į Europą remia Meksikos FONCA.

Daugiau informacijos – www.creatureliveart.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius