Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Televizijos bokšto tunelio gale – premjera „Noctis“ sausio 13-osios aukoms atminti

Sausio 12 dieną Vilniaus Televizijos bokšto tunelyje įvyks kompozitoriaus ir dainininko Jono Sakalausko kūrinio „NOCTIS“ premjera. Kūrinys skirtas Sausio 13-osios aukoms atminti, o kartu jis yra In memoriam Antanui Sakalauskui – aktyviam laisvės gynėjui, neseniai po sunkios ligos pasitraukusiam iš gyvenimo.
1991 m. sausis
1991 m. sausis. / Alfredo Girdziušo nuotr.

Simboliška, kad lygiai prieš dvidešimtmetį, nepabūgę sovietinės kariuomenės šaudymų ir tankų, prie Televizijos bokšto susirinko daugybė susivienijusių lietuvių. Karinei technikai pradėjus važinėti po minią ir šaudyti į beginklius žmones, žuvo 14 ir buvo sužeisti daugiau nei tūkstantis laisvės gynėjų. Tarp sužeistųjų – ir šviesios atminties Antanas Sakalauskas, kompozitoriaus Jono Sakalausko tėvas.

Muzikos kūrinio premjera įvyks neįprastoje erdvėje – tunelyje, kuris simbolizuos sudėtingą kelią į laisvę. Kūrinio partitūroje kompozitorius naudoja garsinę ir tekstinę dokumentiką – Sausio 13-ąją užfiksuotus garsus, jungiamus su vaizdais, kurie persipina su muzikos instrumentais ir balsais.

„Man Sausio 13 diena labai svarbi, tai – vienintelė oficiali Lietuvos minėjimo diena, su kuria „gyvai“ susijusi didžioji šalies gyventojų dalis, todėl norėjau įnešti ir savo indėlį į šios datos paminėjimą“, – sako kompozitorius Jonas Sakalauskas. „Kadangi 1991 metais dar buvau vaikas, apie šios nakties įvykius sužinojau iš tėvo pasakojimo, dokumentinės filmuotos medžiagos ir knygos „Liudijimai“, kurią labai dažnai atsiversdavau. Tai suformavo mano požiūrį į Sausio 13-osios vaizdinius ir išgyvenimus. Remdamasis jais ir dokumentine medžiaga, sukūriau kompoziciją, kurioje atsispindėtų mano matoma Sausio 13-osios istorinė vizija“, – dalinasi premjeros autorius.

Kūrinį „Noctis“, priminsiantį šiurpius įvykius, atliks Kęstutis Alčiauskis (tenoras), Agnė Sabulytė
(mecosopranas), vokalinis ansamblis, styginių septetas, Birutė Asevičiūtė (klavišiniai) ir Ignas Juzokas (nešiojamasis kompiuteris), diriguos Vytautas Lukočius.

„Noctis“ premjera – 2011 metų sausio 12 d. 17.30 val. Televizijos bokšto tunelyje, kuriame nuo 16 val. taip pat bus atidaryta muzikinė instaliacija „Laisvės tunelis“, kurios autoriai – broliai Jonas Sakalauskas ir videomenininkas Rimas Sakalauskas. Pastarasis sukūrė video projekcijas, remdamasis dokumentine sausio 13-osios video medžiaga.

Instaliacija „Laisvės tunelis“ ir muzikiniu kūriniu „Noctis“ muzikinė organizacija „UNITED VOICES“ su J.Sakalausku priešaky bando pakeisti visuomenės požiūrį į Valstybinį minėjimą. „Norime atkreipti dėmesį ir tų žmonių, kurie nemėgsta vaikščioti į tradicinius Valstybinius minėjimus, o ieško subtilesnių, unikalesnių formų. Tam pasirinkome netradicinę erdvę, neįprastas formas“, – sako idėjos autorius J.Sakalauskas.

Į renginį įėjimas laisvas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius