Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Telšiuose tris dienas gyventojus linksmino miesto šventė

Tradiciškai antrąjį birželio savaitgalį Telšių miestas atgijo – čia buvo minima miesto šventė, trukusi tris dienas. Šiųmečiai renginiai buvo skirti šeimai: penktadienį, pavadintam „Dūzgiam“, šventė vaikai ir jaunimas, šeštadienį buvo kviečiamos visos šeimos, o sekmadienis paskirtas senjorams.
Telšių miesto šventė
Telšių miesto šventė / Donatos Kazlauskienės nuotr.

Žemaitijos sostinės renginius pradėjo Vilniaus dailės akademijos Telšių fakulteto studentai. Dvidešimt absolventų Telšių menų inkubatoriuje visuomenei pristatė savo baigiamuosius darbus, įvairius kūrybos darbus, meno instaliacijas.

Masčio ežero pakrantėje pastatytose rotondose savaitgalį puikavosi telšiškių vaikų piešiniai. Telšių rajono savivaldybės meras Vytautas Kleiva kartu su mažaisiais telšiškiais iškilmingai perkirpo juostelę ir atidarė parodą „Tau, mano mieste“. Vėliau mažieji žemaičiai piešė piešinius ant asfalto ir dalyvavo akcijoje „Dovana miestui – Bijūnų alėja“.

Penktadienį popiet Masčio ežero pakrantėje prie muziejaus „Alka“ rinkosi jaunimas ir dalyvavo akcijoje „Atgyk, žmogau“. Čia koncertavo jaunieji Telšių atlikėjai ir įvairios muzikos grupės, įvyko orientavimosi sporto varžybos, šoko Telšių menų inkubatoriaus rengto projekto „Šokantis miestas“ dalyviai. Projektą įgyvendino šokių studija „Spindulys“ kartu su Telšių vaikų globos namų auklėtiniais ir Telšių dienos centro vaikais.

Nuo Zakso kalno iki Žemaičių muziejaus „Alka“ bėgte pasileido maratonininkai. Vakarop telšiškiams pristatytas spektaklis pagal tikras istorijas „Kūda“, o leidžiantis saulei amfiteatre iškilmingai atidaryta Žemaitijos sostinės šventė ir pradėtas šiuolaikinių šokių festivalis „Dance station“. Šventės proga iškeltos keturios vėliavos: Lietuvos (kėlė „Bočių“ atstovai Kajetonas Šliogeris ir Eugenija Abelkienė), Žemaičių (kėlė žemaitis Andrius Dacius kartu su mažaisiais renginio vedėjais Aušrine ir Jokūbu), Telšių miesto (kėlė seniūnas Kazys Lečkauskas ir Savivaldybės Švietimo, kultūros, sporto ir jaunimo reikalų skyriaus vedėja Danutė Mažeikienė) ir Taikos (kėlė „Divain“ šokių studijos vadovas Deivydas Račkauskas ir Telšių rajono mokinių parlamento pirmininkė Eglė Mockevičiūtė).

Šeštadienio rytas prasidėjo aktyviai – petankės dvejetų varžybomis „Kunkuolū laidims“, po to telšiškiai ir miesto svečiai buvo pakviesti į „Žemaitiū juomarka“ atidarymą, šventę atidarytą paskelbė miesto seniūnas K.Lečkauskas, koncertavo mėgėjų meno kolektyvai, visi vaišinosi gardžiais šašlykais, „žemaitiškomis patrovomis“, o troškulį malšino ne tik namine gira, bet ir alučiu.

Tradiciškai Senamiesčio gatvelės išdaigose veikė fotoateljė, telšiškiai spaudė žemaitiškus pinigus, gėlininkės kvietė įsigyti pinavijų, o vaistininkės ragino pirkti džiovintų žolelių. Prie kavinės „Pitlius“ po mero sveikinimo telšiškiai pakviesti vaišintis Telšių miesto gimtadienio tortu. Kol senamiestyje vyko „grįžimas laiku“ į XX a. pradžią, VDA Telšių galerijoje meno mėgėjai gėrėjosi „Aido“ galerijos menininkų darbais.

Įdienojus Telšių miesto Turgaus aikštėje įvyko „Tauro“ turnyro Lietuvos galiūnų čempionato 2013 metų II etapo varžybos. Sportininkai kėlė rąstą, „Džiugo“ akmenį, statines, laikė „Džiugo“ svarmenį, darė pritūpimus ir visaip kitaip žavėjo žiūrovus savo jėga.

Vakare vėl visi telšiškiai ir miesto svečiai pakviesti į amfitetarą, kur nuaidėjo Telšių krašto meno kolektyvų dainų šventės „Žemaitija – garsių žemaičių žemė“ skambesys. Gausų būrį atlikėjų ir muzikantų, žiūrovų ir smalsuolių įspūdingasis miesto amfiteatras vos talpino.

Sekmadienio diena „Bočių rodos“ prasidėjo klasikinės muzikos koncertu Telšių Šv.Antano Paduviečio katedroje, vėliau įvyko Šv.Antano atlaidai kartu su broliu Astijumi.

Po mišių amfiteatre visus sveikino brolis Astijus, vyskupas Linas Vodopjanovas, koncertavo „Bočių“ kolektyvai iš Telšių, Vilniaus ir Upynos, Lietuvos pensininkų sąjungos „Bočiai“ pirmininkas Petras Ruzgus apdovanojo geriausius rajono „bočius“: Stanislavą Naruševičienę, meno vadovę Daivą Lingienę, Petrą Mačiūną, Kajetoną Šliogerį. Vėliau šauniausius senjorus sveikino laikraščio „Telšių žinios“ redakcija, koncertavo Eduardas Kaniava ir Deivis, o vakare pristatytas spektaklis „Aksomo klostėse epochų šnabždesys“.

Įspūdingai prabėgusios šventės organizatoriai galėjo pasigirti puikiu oru, šauniai praėjusia švente ir žiūrovų gausa. Žemaitijos sostinės šventę organizavo Telšių rajono savivaldybė, Kultūros centras, Žemaitės dramos teatras, Telšių rajono mokinių parlamentas, šokių studija „Divain“, Lietuvos pensininkų sąjungos „Bočiai“ Telšių filialas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius