Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Trakų istorijos muziejuje – fotoparoda „Prūsija Žalgirio mūšio epochoje“

Antraidienį Trakų salos pilies vakariniuose kazematuose atidaroma Kaliningrado istorijos ir meno kilnojamoji fotoparoda „Prūsija Žalgirio mūšio epochoje“. Ji, kaip ir kiti šių metų Trakų istorijos muziejaus renginiai, skirta Žalgirio mūšio 600 metų sukakčiai paminėti.
Trakų pilis
Trakų pilis / Redo Vilimo/BFL nuotr.

Nuotraukose įamžintas nykstantis istorinis paveldas – XIII–XIV a. istorinėse prūsų žemėse Kryžiuočių ordino pastatytų pilių ir bažnyčių liekanos, dabar esančios Rusijos Federacijos Kaliningrado srityje, ir archeologiniai radiniai. Parodą sudaro 25 fotostendai.

„Su Kaliningrado istorijos ir meno muziejumi jau ne vienus metus bendradarbiaujame Pilių ir muziejų aplink Baltijos jūrą asociacijos veikloje, – sako Virgilijus Poviliūnas, Trakų istorijos muziejaus direktorius. – Tačiau parodą šis muziejus pas mus pristato pirmą kartą.“

Paroda iliustruoja ne tik Ordino įsikūrimą prūsų žemėse, bet ir turtingą lietuviams giminingos vakarų baltų – prūsų – kultūros palikimą. Tai liudija radinių iš Alt–Wehlau (Vėluvos) kapinyno nuotraukos. Miestiečių kultūrą bei prekybinius ryšius su kitais Vakarų Europos miestais pristato nuotraukose užfiksuoti Karaliaučiaus pilies ir Liobenichto archeologiniai radiniai.

Lietuvos ir Lenkijos pergalė Žalgirio mūšyje negrįžtamai pakirto Ordino valstybės galią ir apie 200 metų abi valstybes niokojusį karą, tačiau nebegalėjo iš esmės pakeisti prūsų likimo. Šiandien dauguma Kaliningrado srityje esančių Ordino laikų pilių ir bažnyčių, pastatytų ant senųjų prūsų piliakalnių ir šventovių, yra virtusios griuvėsiais, nesulaukiančiais reikiamos paveldosaugos institucijų paramos.

Paroda atidaroma 15.30 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius