Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Unikalaus projekto organizatoriai: „Galvės ežeras ir Trakų pilis yra ideali dekoracija baletui „Gulbių ežeras“

Paskutinį birželio savaitgalį (29 ir 30 dienomis) Trakuose įvyks įspūdingas renginys – plūduriuojančioje scenoje Galvės ežere garsūs baleto solistai šoks populiariausią pasaulyje baletą „Gulbių ežeras“.
Baleto „Gulbių ežeras“ Galvės ežere pristatymas
Baleto „Gulbių ežeras“ Galvės ežere pristatymas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Ši idėja labai sena ir pasaulyje tokie renginiai labai populiarūs, tik sunkiai suorganizuojami. Ištyrėme Galvės ežero dugną ir ežere pastatysime pontoninį plaustą, ant kurio bus sukonstruota scena, nuo kranto nutolusi 10–15 metrų. Joje vienu metu šoks iki 60 baleto solistų, kurie į sceną atplauks laivu. Specialiai šiems spektakliams bus apšviesta ne tik scena vandenyje, bet ir Trakų pilis, parkai, – apie būsimą renginį pasakojo idėjos autorė Tatjana Sedunova. – Kiekvieną spektaklį stebės apie 2000 žiūrovų, kurie sėdės aikštelėje prieš Trakų pilį.“

Baleto „Gulbių ežeras“ Galvės ežere pristatymas
Baleto „Gulbių ežeras“ Galvės ežere pristatymas

Ištyrėme Galvės ežero dugną ir ežere pastatysime pontoninį plaustą, ant kurio bus sukonstruota scena, nuo kranto nutolusi 10-15 metrų. Joje vienu metu šoks iki 60 baleto solistų, kurie į sceną atplauks laivu.

Šeštadienio, birželio 29 d., vakarą P. Čaikovskio spektaklį „Gulbių ežeras“ ant Galvės ežero šoks Maskvos Didžiojo teatro primabalerina Jekaterina Krysanova ir primarijus Dmitrijus Gudanovas kartu su Baltarusijos didžiojo nacionalinio akademinio operos ir baleto teatro trupe. Dėl per dešimt dienų išpirktų visų bilietų organizatoriai nusprendė surengti ir antrąjį spektaklį sekmadienį, birželio 30 d. Jame pasirodys Sankt Peterburgo baleto teatro trupė, primabalerina Irina Kolesnikova ir Sankt Peterburgo Marijos teatro pirmasis primarijus Jevgenijus Ivanchenko.

„Gulbių ežeras“ yra pats lankomiausias baleto spektaklis pasaulyje, todėl labai džiaugiuosi, kad mums pavyko įkalbėti jame dalyvauti keturis visame pasaulyje žinomus teatrus. Žiūrovai pamatys labai aukšto lygio baletą, kuris pasaulyje labai vertinamas, – pabrėžė projekto iniciatorė. – Tikiuosi, kad šis projektas bus ne vienkartinis ir taps tradicija, nes Trakams jis labai tinka.“

Projektas, kuriuo susidomėjo ne tik lietuviai, bet ir užsienio svečiai bei turistai, sulaukė didelio Trakų valdžios palaikymo.

„Kai organizatoriai atvyko su šia idėja, mes be jokių dvejonių sutikome, kad šis renginys reikalingas ne tik mūsų miestui, bet ir visai šaliai, kurią jis išgarsins. Šis projektas gražiai sulies kultūrą ir istoriją, o taip pat pritrauks daug užsienio svečių. Pavyzdžiui, Turkijos Alanijos kurorto meras, sulaukęs mano kvietimo, labai susidomėjo šiuo renginiu ir atvyksta jo pažiūrėti“, – džiaugėsi Trakų rajono meras Vytautas Zalieckas

Baltarusijos didžiojo nacionalinio akademinio operos ir baleto teatro generalinis direktorius Vladimiras Gridiuško tikino, kad dalyvavimas šiame projekte jų teatro solistams yra didelė garbė ir jų meistriškumo pripažinimas.

Kultūros ministras Šarūnas Birutis
Kultūros ministras Šarūnas Birutis

Šis projektas gražiai sulies kultūrą ir istoriją, o taip pat pritrauks daug užsienio svečių. Pavyzdžiui, Turkijos Alanijos kurorto meras labai susidomėjo šiuo renginiu ir atvyksta jo pažiūrėti.

„Ten, kur nesusikalba politika, susikalba kultūra. Lietuvos ir Baltarusijos baleto solistai vertina vieni kitus ir gražiai bendradarbiauja, o Lietuvos publika mūsų artistus visada priima labai šiltai. Todėl tikiu, kad ir šis netradicinis projektas visiems žiūrovams suteiks didžiulį nepamirštamą malonumą“, – sakė teatro vadovas.

„Galvės ežeras ir Trakų pilis yra ideali dekoracija baletui „Gulbių ežeras“. Mano nuomone, baltarusių ir lietuvių kultūros labai susijusios, todėl tikiuosi, kad šis spektaklis tai tik įrodys“, – vylėsi Baltarusijos didžiojo nacionalinio akademinio operos ir baleto teatro baleto meno vadovas Jurijus Trojanas.

Projektas „Gulbių ežeras“ Galvės ežere“, anot kultūros ministro Šarūno Biručio, yra sektinas privataus ir viešojo sektoriaus partnerystės pavyzdys.

„Žinant, kiek valstybė gali skirti lėšų kultūros renginiams, jiems labai svarbus verslo indėlis. Tai geras pavyzdys, kaip turėtume dirbti ateityje“, – sakė ministras.

Tuo tarpu Lietuvos baleto primarijus Nerijus Juška, kurio mokyklos mažosios auklėtinės šokiu pasveikino užsienio svečius, džiaugėsi už galimybę Lietuvos žiūrovams išvysti pasaulyje garsius baleto solistus.

„Smagu, kad vyksta tokie kultūriniai mainai ir žiūrovai, neišvažiuodami iš Lietuvos, galės pamatyti pripažintas žvaigždes. Šie šokėjai gali pakeisti šio ežero pavadinimą iš Galvės į Gulbių ežerą“, – šmaikštavo baleto šokėjas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius