Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Vaidilos klasikos“ programoje – „Grammy“ nugalėtojas A.Puškariovas

Dviejų jaunų ir veržlių žmonių – „Vaidilos“ teatro vadovo Gedimino Jankaus ir pianisto Dariaus Mažinto – iniciatyva gimęs naujas klasikinės muzikos projektas „Vaidilos klasika“ tapo nauja sensacija Lietuvos muzikiniame gyvenime.
Andrei Puškariov
Andrei Puškariov / Organizatorių nuotr.

Rugsėjo 21 d. įvykęs „Vaidilos klasikos“ atidarymo koncertas atnešė daug gerų emocijų ir ypatingų muzikinių išgyvenimų, kuriuos klausytojams dovanojo žymus Lietuvos pianistas Petras Geniušas.

Spalio mėnesio „Vaidilos klasikos“ repertuare – ypatingi svečiai iš užsienio: pianistas Viačeslavas Gryaznovas (Rusija) ir vibrafonininkas Andrei Puškariov (Ukraina, Latvija), kurių muzikinių laimėjimų skaičius jau sunkiai suskaičiuojamas, o talentas ir atsidavimas muzikai drebina pasaulį.

V.Gryaznovas (g. 1982) baigė studijas Maskvos valstybinėje P.Čaikovskio konservatorijoje, kurioje šiuo metu dėsto fortepijono specialybę, skirdamas savo laiką ir dėstymui Kurashiki Sakuyo universitete Japonijoje.

Organizatorių nuotr./ Viačeslavas Gryaznovas
Organizatorių nuotr./ Viačeslavas Gryaznovas

Tai atlikėjas, kuris niekada neprisiriša prie stereotipų, kas jį ir daro nuostabiu pianistu: „Tai ne tik virtuozas, bet ir aukščiausio lygio muzikantas, ypatingai jaučiantis instrumento prigimtį ir sugebantis „ištraukti“ iš jo pačius intymiausius muzikinės kalbos niuansus“, – rašė vienas prestižiškiausių Maksvos kultūrinių laikraščių „Kultūra“.

V.Gryaznovas yra buvęs Vladimiro Spivakovo, Jurijaus Bašmeto ir Mstislavo Rostropovičiaus fondų stipendininku, kas jam suteikė galimybę dalyvauti įvairiuose muzikiniuose projektuose visame pasaulyje. Pianistas neprisiriša prie kompozitorių ar muzikinių epochų – ar barokinės Domenico Scarlatti sonatos, ar eskperimentinė šiuolaikinių kompozitorių kūryba – kiekviena muzikinė patirtis atneša jam dar daugiau kūrybinės laisvės interpretacijoms ir praplečia patį muzikos suvokimą. Išskirtinis atlikėjo bruožas – operinės, simfoninės arba kamerinės muzikos transkripcijos, kurios sužavėjo ne vieną pasaulio melomaną ar muzikos kritiką.

A.Puškariovas (g. 1974) ankstyvoje vaikystėje buvo pianistas, tačiau keturiolikos metų nusprendė imtis mušamųjų instrumentų ir pirmuosius savo kūrinius, įskaitant kelias kompozicijas vibrafonui solo, jis parašė dar būdamas orkestro perkusijos studentas Kijevo konservatorijoje. Pasak pasaulinio garso smuikininko Gidono Kremerio, kurio sukurtame kameriniame orkestre „Kremerata Baltica“ groja atlikėjas, A. Puškariov ir jo vibracijos yra nepakartojamos: „Jis yra daugiau negu tik geras atlikėjas – jis muzikos magas, kurį ne tik įkvėpė geriausi visų laikų džiazo pianistai, bet ir jis įkvepia kiekvieną, prie kurio prisiliečia“.

Išskirtinis vibrafonininko laimėjimas – „Grammy“ prizas (2001 m.), kuriuo buvo apdovanota kompaktinė plokštelė „After Mozart“ su A. Puškariov atliekama muzika. Atlikėjo projektas, sulaukęs didžiausio pripažinimo, buvo „Bach Vibrations“: A.Puškariovas aranžavo žinomų džiazo pianistų (Oscar Peterson, Dave Brubeck, Chick Corea ir kt.) stiliumi ir įrašė penkiolika J.S. Bacho dvibalsių invencijų. Šis albumas pasaulį išvydo 2004 metais ir pateko į Vokietijos muzikos kritikų kasmet sudaromą geriausių įrašų sąrašą kaip novatoriškas muzikinis atradimas.

Vienas naujausių jo darbų – gruzinų kompozitoriaus Gija Kančeli muzikos kino filmams ir teatro spektakliams įrašai, kuriuos muzikantas įrašė su G.Kremeriu ir bandonijonistu iš Argentinos Dino Saluzzi.

„Jo technika briliantinė, o muzikinė ekspresija neapsakomai žavinga – jo atliekamą muziką norisi išgirsti dar ir dar kartą“,– rašė didžiausias Vašingtono laikraštis „The Seattle Times“.

Išskirtinė galimybė išgirsti fortepijono virtuozą Viačeslav Gryaznov – spalio 12 d. 19 val., o „Grammy“ laimėtoją – Andrei Puškariov – spalio 16 d. 18 val. „Vaidilos“ teatre, Vilniuje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius