-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Valdas Adamkus apie Jurgą Ivanauskaitę: mirtis yra bejėgė

„Simboliška, kad čia susirinko tiek jaunų žmonių“, – Jurgos Ivanauskaitės 50-čiui skirtos parodos sausakimšame atidaryme ir paskutinės jos knygos pristatyme antradienio vakarą pastebėjo profesorė Viktorija Daujotytė. Minėdami J. Ivanauskaitės jubiliejų, jos artimieji, bičiuliai, kolegos ir gausybė talento gerbėjų galėjo dar kartą ją pažinti ne tik kaip įkvepiančią rašytoją, bet ir jautrią dailininkę.
Jurgos Ivanauskaitės parodos „Jurga Ivanauskaitė (1961-2007). Sankryžos“ ir knygos „Angelo rūbas“ pristatymas.
Jurgos Ivanauskaitės 50-čiui skirtos parodos atidarymas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Kiek tautoje yra asmenybių, apie kurias kalbant užtenka pasakyti vardą – ir to užtenka? Tokia lietuviams yra Jurga. Ši menininkė savyje atrado ir rašytojos, ir dailininkės, ir bendravimo su žmonėmis talentą. Matydamas čia susirinkusį būrį jos bičiulių, jaučiu tą Jurgai būdingą bendravimo lengvumą, – prisipažino prezidentas Valdas Adamkus. – Dažnai tikrasis menininko pažinimas prasideda tik jam išėjus, tačiau Jurgai tai negaliojo. Pripažinimą ir žmonių meilę ji pelnė jau  būdama tarp mūsų. Mirtis yra bejėgė. Jurga visada buvo, yra ir bus su mumis.“

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Valdas Adamkus
Valdas Adamkus

Susirinkusieji galėjo apžiūrėti J.Ivanauskaitės darbų parodą „Jurga Ivanauskaitė (1961-2007). Sankryžos“ ir dar artimiau pažinti šią menininkę.

„Didžiausias šios parodos atradimas – Jurgos piešiniai sau ir artimiesiems. Juose matome ją tokią, kokią kadaise pažinome: drovią, mergišką, jautrią. Žvelgdama privačiu žvilgsniu, ji įamžino savo mamą, sesę, bobutę, save, – pristatydama parodą, kurioje eksponuojami J.Ivanauskaitės kurti plakatai, eskizai ir asmeniniai piešiniai, sakė jos koordinatorė Ramutė Rachlevičiūtė. – Ši paroda – pirmoji, kuri parodo J.Ivanauskaitės sankryžas tarp literatūros ir dailės, tarp privataus ir visuomeninio gyvenimo.“

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Algirdas Kauapėdas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Algirdas Kaušpėdas

Šurmulyje su ypatinga dvasia skaitytojams pristatyta rašytojos tekstų – asmeniškų maldų – knyga „Angelo rūbas“, kuri, anot leidyklos „Tyto alba“ vadovės ir ilgametės J.Ivanauskaitės leidėjos Lolitos Varanavičienės, daugeliui Jurgos gerbėjų galės atstoti daugelį knygų.

„Nežinau, ar bent vienas Lietuvos rašytojas yra parašęs maldaknygę. Joje Jurga rodo begalinį troškimą tikėti, kuris ją nubloškė net į tolimiausią šalį. Šių laikų žmogui dažnai taip pat nėra duota atrasti tikėjimo. Čia užrašytos maldos, kurios buvo šnabždėtos, išverktos, išrėktos, niūniuotos ar išdainuotos, nėra nukreiptos į Dievą – Jurga kreipiasi į jį per tarpininką Žemėje – angelą sargą, – komentuodamas nedidelę knygelę, kalbėjo kunigas Julius Sasnauskas. – Ši maldaknygė yra paskutinė, daugiau rašytojos rankraščių nėra likę. Simboliška, kad paskutinė pačios Jurgos skaityta knyga taip pat buvo pati paprasčiausia maldaknygė...“

Paroda lankytojų lauks Vilniaus dailės akademijos ekspozicijų salių „Titanikas“ I aukšte (Maironio g. 3, Vilnius), o maldaknygė – knygynuose.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Jurgos Ivanauskaitės parodos Jurga Ivanauskaitė (1961-2007). Sankryžos ir knygos Angelo rūbas pristatymas.
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Jurgos Ivanauskaitės parodos „Jurga Ivanauskaitė (1961-2007). Sankryžos“ ir knygos „Angelo rūbas“ pristatymas.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius