Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilmanto Marcinkevičiaus personalinė paroda Danijoje – draugystės tema

Šeštadienį, spalio 3-ąją, 14 val. šiuolaikinio meno galerijoje „Galleri NB“ Viborge (Danija) atidaroma nauja žinomo lietuvių dailininko, tapytojo Vilmanto Marcinkevičiaus paroda pavadinimu „Friends“ (Draugai). Tai antroji paroda iš teminės serijos, atskleidžiančios visapusį šio lietuvių dailininko paveikslą, kurioje bus pristatyti naujausi dailininko tapybos darbai ir naujai išleista antroji knyga pavadinimu „Draugai“.
Vilmanto Marcinkevičiaus paveikslas tema „Friends“ (Draugai)
Vilmanto Marcinkevičiaus paveikslas tema „Friends“ (Draugai) / Paveikslo fragmentas

Lygiai prieš 20 metų dailininkas Vilmantas Marcinkevičiaus surengė pirmąją savo meno parodą. Šie metai, pažymintys menininko kūrybinės veiklos dvidešimtmetį, jam buvo itin dosnūs. Vilmantas tapo nugalėtoju pasauliniu masto „Showdown“ konkurse, kuris vyko „Saatchi Gallery“ Londone, sėkmingai sudalyvavo ES Komisijos būstinėje Briuselyje organizuotoje parodoje „FLAG“, jo didžiulė solinė paroda šiemet buvo surengta meno dailės muziejuje Listasavne, Torshavne, Farerų salose ir turėjo didelį pasisekimą.

Daugiau nei dešimtį metų su dailininku Vilmantu Marcinkevičiumi bendradarbiaujanti meno galerija „Galleri NB“ nuolatos rengia parodas, kuriose pristato šio įžvalgaus menininko, pastebinčio ir suprantančio slapčiausias jį supančių žmonių mintis, svajones, džiaugsmus ir rūpesčius, kūrinius. Asmenybė, unikali ir kerinti vizualinė meninė ekspresija ir jaudinanti istorija – tai simboliniai žodžiai, kuriais galima apibūdinti lietuvį dailininką Vilmantą Marcinkevičių.

Ilgametė pažintis su Vilmanto tapyba padėjo pamatus daugybei galerijos „Galleri NB“ surengtų parodų ne tik Danijoje, bet ir kitose užsienio šalyse. Viborgo galerija „Galleri NB“ pradėjo Vilmanto kūrybos teminių parodų ciklą. Su tikslu visapusiškai pristatyti menininką, visos ateityje planuojamos rengti Danijoje Vilmanto parodos ir toliau turės vis naujas temas. Visos šio projekto temos kartu atskleis daugialypį Vilmanto meninį pasaulį. Kiekviena tema aprašoma knygoje, pateikiant plačias temų įžangas. Pirmoji paroda, surengta 2008 m. rudenį, buvo tapatybės tema. Antroji paroda, atsidaranti šį šeštadienį, pristato draugystės temą.

Vilmanto tarptautinį pripažinimą tęsia šiųmetis teminių parodų projektas „Draugai“. Parodai atrinktus, naujai sukurtus darbus vienija draugystės tema. Galerijos leidykla taip pat ką tik išleido antrąją, gausiai iliustruotą Vilmanto knygą tuo pačiu pavadinimu, kurioje apžvelgiama menininko kūryba. Joje galima rasti norvegų meno istorikės ir kuratorės Eva Furseth parašytą nepaprastai įdomų straipsnį apie draugystės temą Vilmanto kūryboje.

Knygoje Eva Furseth rašo: „Vilmantas yra vienas iš tų menininkų, kuriems nereikia pasirašinėti ant savo kūrinių, nes kiekvienas jo potėpis paveiksluose savaime yra jo parašas. Jei esame matę nors keletą jo darbų, tai išsyk atpažinsime jo ranką ir kituose šio menininko kūriniuose, nors jie pasižymi plačia stiliaus ir išraiškos gama. Vilmantas pripildo savo darbus pačiu savimi. Dar daugiau – juose esame ir mes: paveikslai mus nejučia įtraukia ir mes dalyvaujame atsiskleidžiančiose paveikslų scenose.“

Kritikė straipsnyje dėsto savo pastebėjimus: „Nors paveikslų temos yra rimtos, pačiuose darbuose yra humoro. Tai satyrinis aspektas, kurio dėka vaizduojamos figūros išvengia aukų įvaizdžio. Mums siūloma matyti jas pakylėtas į aukštesnį lygį, bendrą visai žmonijai.“

Paroda „Draugai“ veiks iki spalio 31 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius