Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus galerijų savaitgalis: 7 renginiai, kurių vertėtų nepraleisti

Rugsėjo 6–9 d. trečią kartą organizuojamas Vilniaus galerijų savaitgalis šiemet kviečia į 27-ias galerijas ir meno erdves, kuriose – naujų parodų atidarymai, susitikimai su menininkais, koncertai ir diskusijos. Visi renginiai – nemokami.
2016-ųjų Vilniaus galerijų savaitgalis
2016-ųjų Vilniaus galerijų savaitgalis / Organizatorių nuotr.

Kad savąjį Vilniaus galerijų savaitgalio renginių maršrutą susidėlioti būtų lengviau, kviečiame susipažinti su 15min rekomendacijomis.

Paroda „Materials from the Archive“

Nauja meno ir kultūros erdvė Naujosios Vilnios rajone pirmą kartą atveria duris lankytojams. Tarptautinį kultūros centrą „Empty Brain Resort“ savo rankomis kuria „pasidaryk pats“ muzikos ir kultūros aktyvistų bendruomenė, kuri jau 8-erius metus Lietuvoje organizuoja tarptautinius alternatyvios kultūros renginius.

Vilniaus galerijų savaitgalio metu lankytojai kviečiami susipažinti su paroda „Materials from the Archive“ ir dalyvauti koncerte.

Pristatomi menininkai: Otto Borus, Octavio Garabello, Vytautas Viržbickas, Jose Gomez, Sima Jundulaitė, Gerda Krutaja, Visvaldas Morkevičius, Simonas Nekrošius, Mariongo Tres Hongos, Gintarė Sokelytė

Kur? „Empty Brain Resort“ (Dūmų g. 3, Naujoje Vilnioje)

Lankymas Vilniaus galerijų savaitgalio metu:

Rugsėjo 7 d. 16–21.30 val.

Rugsėjo 8 d., šeštadienis 11–16 val., 13.30 val. – ekskursija

Paroda „3Dvs2D“

Paroda kviečia apmąstyti nesibaigiančią dvimatės ir trimatės sąrangų kovą – net ir XXI a. kuriamos draugijos, siekiančios įrodyti, jog Žemė yra plokščia. Parodoje kalbama apie nesibaigiančią ir vis iš naujo permąstomą tikrovės bei jos reprezentacijos dvikovą.

Parodoje pristatomi menininkai: Danas Aleksa, Arūnas Gudaitis, Aistė Kisarauskaitė, Arūnas Kulikauskas, Vytautas Kumža ir Eduardo Leòn, Tomas Martišauskis, Dalia Mikonytė ir Adomas Žudys, Gytis Skudžinskas, Gintautas Trimakas.

Kur? Lietuvos fotomenininkų sąjungos „Prospekto galerijoje“ (Gedimino pr. 43, Vilniuje)

Lankymas Vilniaus galerijų savaitgalio metu:

Rugsėjo 6 d. 12–20 val.

Rugsėjo 7 d. 12–20 val.

Rugsėjo 8 d. 12–18 val.

Lietuvos fotomenininkų sąjunga/Vytautas Kumža ir Eduardo Leòn. Don't fall in love with the Props. 2018 m.
Lietuvos fotomenininkų sąjunga/Vytautas Kumža ir Eduardo Leòn. Don't fall in love with the Props. 2018 m.

Paroda „Spirits Within“

Projektų erdvė „Editorial“ kviečia į jaunos lietuvių menininkės Rūtenės Merk parodą „Spirits Within“.

Joje pristatomi naujausi, 2018 metais Miuncheno vaizduojamųjų menų akademijoje sukurti kūriniai. Kompiuterinę žaidimų grafiką primenančia vizualine kalba kuriamos keistai realiam pasauliui priklausančios būtybės: Wilsonas iš kino filmo „Prarastasis“, Michaelą Jacksoną primenantis moters biustas iš senovės Egipto, žaidimo „Grand Theft Auto: San Andreas“ personažė Denisė. Šie ir kiti paveikslų veikėjai pasirodo specialiai „Editorial“ projektų erdvei sukurtoje ekspozicijoje.

Kur? Projektų erdvėje „Editorial“ (Latako g. 3, Vilniuje)

Lankymas Vilniaus galerijų savaitgalio metu: rugsėjo 6 d. nuo 19 val.

Paroda „Depas / Depot“

Antrą kartą rengiama satelitinė Vilniaus galerijų savaitgalio paroda „Depas / Depot“ išsiplečia ne tik į XIX a. Lentvario garvežių remonto cechą, bet ir į geležinkelio stoties apartamentus. Parodoje šeši menininkai (Algirdas Jakas, Anastasija Sosunova, Austėja Masliukaitė, Mykolas Natalevičius, Gailė Griciūtė ir Thuy-Han Nguyen-Chi) pristatys specialiai šiai progai sukurtas arba adaptuotas instaliacijas.

Spontaniškai į Lentvario kasdienybę įsiterpianti paroda tyrinėja vietines istorijas – turtingą ir idilišką gyvenimą nutiesus geležinkelio liniją bei nuo dundesio pavargusią šiandieną. Miestas, kadaise projektuotas lyg rojus žemėje, tapo tranzitiniu tašku, o sulaukėjęs Lentvario parkas ir užakę kriokliai budi tarsi organizmo depai, vis dar tyliai besitikintys antrojo gyvenimo. Garso instaliacijomis, kvapais, skulptūriniais objektais ir utopiniais vaizdiniais menininkai bando užčiuopti vietos baimes ir ateities nuojautas.

Kur? Lentvario lokomotyvų depe (Geležinkelio g. 15, Lentvaryje) ir Lentvario kultūros rūmuose (Geležinkelio g. 13, Lentvaryje)

Lankymas Vilniaus galerijų savaitgalio metu:

Rugsėjo 8 d. 15–19 val.

Rugsėjo 9 d. 15–19 val., 15.30 val. – ekskursija

Lauryno Skeisgielos nuotr./Lentvario geležinkelio stoties lokomotyvų depas
Lauryno Skeisgielos nuotr./Lentvario geležinkelio stoties lokomotyvų depas

Paroda „Asukas“

Kompozitorių namuose atidaroma jaunosios kartos skulptorės Beatričės Mockevičiūtės paroda „Asukas“ (suomių k. – gyventojas). Išskirtinės architektūros erdvėse, kurių interjeras nekinta dešimtmečius, menininkė apgyvendina pasakojimą apie šias sienas ir grindis lankančius atspindžius.

„Kiekvienas vardas yra forma, o kiekviena forma gali daug daugiau, nei jai leidžia vardas. Svečio pėda palieka unikalų žodį, kurio niekas nenuplaus nuo kilimo. Rakto ir spynos šokis labai trumpas, bet taip jie pasidalina paslaptimis, apie kurias vakarais šnabždasi fortepijonai“, – taip parodą pristato menotyrininkė Monika Kalinauskaitė.

Kur? Kompozitorių namuose (A. Mickevičiaus g. 29, Vilniuje)

Lankymas Vilniaus galerijų savaitgalio metu:

Rugsėjo 6 d. 13–19 val.

Rugsėjo 7 d. 13–19 val.

Rugsėjo 8 d. 12–17 val.

Rugsėjo 9 d. 12–17 val.

Parodos „Daiktų istorijos. Lietuvos dizainas 1918–2018“ ir „Lietuva. Londonas. 1968. Lietuviško dizaino odisėja“

Nacionalinė dailės galerija (NDG) kviečia pasivaikščioti po dvi parodas – „Daiktų istorijos. Lietuvos dizainas 1918–2018“ ir „Lietuva. Londonas. 1968. Lietuviško dizaino odisėja“.

Didžiojoje galerijos salėje eksponuojami objektai atspindi lietuviško dizaino kismą nuo 1918-ųjų iki šių dienų. Paroda pasakoja, kaip formavosi lietuviško dizaino mokykla ir kokią įtaką mūsų gyvenimams turi buitį lengvinantys ir puošiantys daiktai.

5-ojoje NDG salėje prisimenamas 1968 metų rugpjūčio mėnesį Londone, legendiniame parodų centre „Earls Court“ pristatytas Lietuvos, kaip vienos iš sovietinių respublikų, paviljonas, supažindinęs su kultūros, meno, mokslo ir pramonės pasiekimais.

Kur? Nacionalinėje dailės galerijoje (Konstitucijos pr. 22, Vilniuje)

Lankymas Vilniaus galerijų savaitgalio metu:

Rugsėjo 8 d. 11–19 val.

Rugsėjo 9 d. 11–17 val.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Nacionalinėje dailės galerijoje vyko dviejų parodų – „Lietuvos dizainas 1918-2018“ ir „Lietuva. Londonas. 1968“ pristatymai
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Nacionalinėje dailės galerijoje vyko dviejų parodų – „Lietuvos dizainas 1918-2018“ ir „Lietuva. Londonas. 1968“ pristatymai

Šiuolaikinio meno ir teorijos knygynas „Six chairs books“

Buvusiose „Žinijos“ draugijos patalpose įsikursiantis šiuolaikinio meno ir teorijos knygynas „Six chairs books“ pristatys leidyklą iš Berlyno „Errant Bodies“.

Specialiai Vilniaus galerijų savaitgaliui leidyklos redaktorius profesorius Brandonas LaBelle sudarė garso meno teorijos leidinių kolekciją. Savaitgalio metu knygynas ne tik prekiaus leidiniais iki vidurnakčio, bet ir pristatys menininkės Onos Juciūtės vitriną bei prancūzų autorės Lili Reynaud Dewar filmus.

Kur? Vilniaus g. 22A, Viniuje (I a., šalia baro „Vėjai“)

Lankymas Vilniaus galerijų savaitgalio metu:

Rugsėjo 7 d.17–24 val.

Rugsėjo 8 d.17–24 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius