Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus Kaziuko mugė žada staigmenų: šaukštų medį, gyvas ožkas ir lauktuvių iš Peru

Kitą savaitgalį Vilnius gyvens tradicinės Kaziuko mugės ritmu. Amatininkai ir prekybininkai užtvindys miesto centrą, o lankytojai vėl pirks skanėstus, tradicines vilnietiškas verbas ir kitus gaminius, randamus tik šioje mugėje. Organizatoriai žada, kad šiemet bus ir staigmenų. O orų prognozėse bent kol kas matosi saulė ir tik nedidelis šaltukas.
Vilniaus gatvėse prasidėjo tradicinė Kaziuko mugė.
Kaziuko mugė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kaziuko mugės istorija prasidėjo prieš 411 metų.

Žada gerą orą

„Norite ar nenorite, bet į Vilnių ateina pavasaris, o kartu su juo ir Kaziuko mugė. Tai viena didžiausių Vilniaus miesto švenčių ir, ko gero, didžiausias ir sėkmingiausias eksporto produktas, nes tokios mugės organizuojamos ir kituose miestuose-partneriuose. Jau turime kvietimą 2016 metais rengti Kaziuko mugę ir Vroclave, kuris tais metais bus Europos Kultūros sostinė“, – teigė šios mugės organizavimą jau ne pirmus metus globojantis Vilniaus vicemeras Jaroslavas Kaminskis.

Vicemeras pažadėjo ir palankius orus – saulę, jokio vėjo ir nebent tik sekmadienį paspaus kelių laipsnių šaltukas. „Kviečiu visus apsilankyti, pasidalinti gera nuotaika ir nepamiršti pasiimti pinigų, nes kai kuriems amatininkams tai metų šventė“, – kvietė J.Kaminskis.

Kaziuko mugės organizatorius Vytenis Urba prisipažino į orų prognozes nežiūrėjęs: „Bijau žiūrėti.“

Katedros aikštėje – tautinis paveldas

Šiemet bus naujovių. Pirmiausia tai susiję su tautiniu paveldu. Katedros aikštėje vyks didysis Tautinio paveldo produktų ir tradicinių amatų pristatymas bei koncertai. „Tai bus paroda po atviru dangumi. Jau ir pernai taip buvo, vaizdas tikrai išskirtinis, šie amatininkai nedalyvauja kiekvienoje mugėje“, – sakė Lietuvos tautodailininkų sąjungos Vilniaus krašto tautodailininkų–meno kūrėjų bendrijos pirmininkė Ramutė Kraujalienė. Čia bus galima nusipinti ir tautinių spalvų apyrankę: „Tautodailininkai labai gabūs, išmokys nusipinti visus.“

Jau turime kvietimą 2016 metais rengti Kaziuko mugę ir Vroclave, kuris tais metais bus Europos Kultūros sostinė, – teigė J.Kaminskis. 

Gedimino prospekte atsivers keletas verbų oazių, kurios masinėms įvairių spalvų ir raštų verbomis. Rotušės aikštėje įsikurs „Kaziuko pastogė“, kurioje ketinama rengti degustacines vaišes, varžytuves ir kitokius pasirodymus. Čia pat stovės ir Šaukštų medis, išaugintas Zarasų rajono medžio drožėjo Gedimino Kairio, veiks Inkilų sostinė, kuri taps ir mini mokyklėlė mažiesiems paukščių mylėtojams – bus galima susikalti inkilą.

Į Vilnių atvyks Žemaitukų kinkinių rinktinė iš Laukuvos, Salantų, Anykščių ir Kernavės, kuri prekiaus įdomiais ir originaliais produktais iš vežimų. Net gyvų ožkų Senamiesčio širdyje žadama, bus demonstruojama ir kaip gaminamas sūris.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Kaziuko mugės pristatymas
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Kaziuko mugės pristatymas

Kėdė kaip simbolis

Keliose vietose stovės ir vadinamosios „Kanarėlės“ – kelių metrų aukščio, kuriose bus pardavinėjami Kaziuko suvenyrai, laikraščiai, atvirlaiškiai. „Vienas iš suvenyrų bus ir Kaziuko mugės kėdė, kuri turėtų tapti simboliu“, – sakė V.Urba.

V.Kudirkos aikštėje šeštadienį vyks tradicinės „barbekiu“ varžytuvės.

Vienas iš suvenyrų bus ir Kaziuko mugės kėdė, kuri turėtų tapti simboliu, – sakė V.Urba.

Be Kaziuko laikraščio, žemėlapio šiemet ketinama išleisti ir Kaziuko mugės pasus, bet tik 411, tad juos gauti galės toli gražu ne visi lankytojai ir dalyviai. Juos bus galima gauti specialiuose pasų poskyriuose. Vieno paso kaina bus 5 eurai, o jis galios iki 2040 metų. „Su pasu bus galima keliauti, pasižymėti, bus įkurtas Kaziuko klubas, kuriame paso turėtojai gaus privilegijų“, – žadėjo mugės organizatorius.

Mugėje bus ir Kaziuko kinas, ir Užsienio šalių „pasiuntinių“ kampas Lukiškių a. prieigose. Prie Bernardinų sodo įsikurs pirtininkai, Maironio g. – studentai.

Svečiai – net iš Peru

Šiemet teko mugę praplėsti, nes tradicinėse vietose jau nebetilpo visi norintieji. Dalyvių geografija plati – nuo kaimyninių šalių iki Gruzijos, Ispanijos, Portugalijos, Prancūzijos ir net tolimosios Peru.

Išsamią kultūrinę mugės programą galite rasti čia.

Mugė startuos kovo 6-osios, penktadienio, vidurdienį. O baigsis ji rekordo fiksavimu – ketinama išmatuoti visą mugės ilgį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius