Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus Radvilų rūmuose – dailės konkurso paroda „Lietuvos sakmė“

Lietuvos dailės muziejus ir Čiurlionio galerija (Lemontas, JAV) rugsėjo 13 d., antradienį, 17 val. Radvilų rūmuose (Vilniaus g. 24) atidaro Miko J. Šileikio ir Teofilio Petraičio premijų dailės konkurso parodą Lietuvos sakmė“ (veiks iki spalio 26 d.).
Vienas parodos „Lietuvos sakmė“ darbų
Vienas parodos „Lietuvos sakmė“ darbų / LDM nuotr.

Lietuvos dailės muziejaus Radvilų rūmai vėl atvėrė sales Miko J. Šileikio ir Teofilio Petraičio premijų dailės konkursų ciklą tęsiančiai parodai „Lietuvos sakmė“. Ją, kaip ir ankstesnes konkursines parodas, bendrai rengia Lietuvos dailės muziejus ir Čiurlionio galerija (The Art Gallery of Čiurlionis, Inc.), veikianti JAV, Lemonte. Šios galerijos iniciatyva 2005 – 2009 metais Vilniuje buvo surengtos trys, o Lemonte – dvi konkursinės parodos. Lietuvos ir išeivijos menininkai pirmąkart galėjo dalyvauti tame pat projekte, improvizuoti tomis pat temomis ir buvo apdovanoti tomis pat išeivijos dailininkų Miko J. Šileikio ir Teofilio Petraičio premijomis. Čiurlionio galerija ne tik įvykdė įsipareigojimą skirti premijas visų penkių konkursinių parodų laureatams, bet ir finansavo visų šių parodų katalogų leidimą.

Čiurlionio galerijos, Inc., Lemonte surengti dailės konkursai „Išeivijos kelias“ (2006) ir „Lietuvos tūkstantmečio aidas išeivijoje“ (2008) tapo išeivijos kultūrinio gyvenimo įvykiais. Jie paskatino lietuvius dailininkus vėl burtis į bendrąsias parodas, o Čikagos lietuvių visuomenė galėjo pamatyti šiandienos išeivijos dailės panoramą, susitikti su dailininkais iš Lietuvos, po nepriklausomybės atkūrimo persikėlusiais gyventi į JAV ir įsitraukusiais į išeivijos kultūrinę veiklą.

„Lietuvos sakmė“ – didžiausia iš konkursinių parodų. Vertinimo komisija ekspozicijai atrinko 135 dailininkų kūrinius. Akivaizdų pritarimą konkurso parodų idėjai pareiškė ir Lietuvos dailininkai. Kiekviena iš konkursinių parodų „Lietuvos kelias“ (2005), „Lietuvos laikas“ (2007), „Lietuvos tūkstantmetis“ (2009) sulaukė vis daugiau dalyvių; „Lietuvos tūkstantmečio“ ekspozicijai buvo ankštoka net užėmus visas Radvilų rūmų parodines erdves. Lietuvos dailininkų aktyvumas, matyt, buvo stipriausias argumentas svarstant tolesnį konkursų likimą. Po paskutiniosios parodos Čiurlionio galerijos valdyba pasiūlė muziejui pratęsti Miko J. Šileikio ir Teofilio Petraičio premijų dailės konkursų ciklą ir 2011 m. Vilniuje surengti dar vieną konkursinę parodą.

Ir Vilniuje, ir Lemonte veikusių konkursinių parodų temas diktavo Lietuvos vardo paminėjimo tūkstantmetis. Naujoje LDM ir  Čiurlionio galerijos sutartyje konkurso nuostatai iš esmės nepakeisti, tad ir šios parodos tema, kaip ir ankstesnio ciklo parodų, pasaulį persmelkusių kosmopolitizmo ir globalizmo idėjų kontekste siekia stiprinti mūsų istorinę atmintį bei lietuviškosios kultūrinės tapatybės pagrindus ir išreiškia premijų donatorių bei konkursą inicijavusios Čiurlionio galerijos, Inc., puoselėtus idealus.

Čiurlionio galeriją 1957 m. Čikagoje įkūrė lietuviai dailininkai, karui baigiantis iš Lietuvos pasitraukę į Vakarus, o vėliau persikėlę į JAV. Galerija rengė lietuvių dailininkų parodas, iš visuomenės aukų pirko geriausius jų kūrinius būsimai laisvai Lietuvai. Kelis dešimtmečius kauptas išeivijos dailės rinkinys 1999 – 2000 m. parsiųstas į Lietuvą. Į tėvynę galerija grąžino ir joje saugotą premijų donatorių Miko J. Šileikio ir Teofilio Petraičio kūrybinį palikimą.

Mikas J. Šileikis (1893 – 1987), atvykęs į JAV iš Zarasų krašto 1913 m., baigė Čikagos meno institutą  ir tapo pirmu profesionaliu išeivijos dailininku. Per  ilgą gyvenimą jis sukūrė apie tūkstantį kūrinių, buvo vienas iš Lietuvių dailininkų sąjungos kūrėjų, Čiurlionio galerijos signataras, pirmasis jos direktorius, nuolatinis parodų dalyvis, rengėjas ir vertintojas, „Naujienų“ priedo „Meno žinios“ įkūrėjas ir redaktorius, dailės kritikas, rašytojas, vertėjas. Jis buvo ir pirmasis premijos, nuo 1980 m. teikiamos Čiurlionio galerijos rengiamų bendrųjų parodų dalyviams, donatorius. Kito mecenato – Lietuvos savanorio, Kauno meno mokyklos auklėtinio, dailės pedagogo, akvarelininko ir tapytojo Teofilio Petraičio (1896–1978) premija jo valia įsteigta po dailininko mirties iš Čiurlionio galerijai patikėto jo palikimo. Čiurlionio galerija, išsaugojusi daugiau kaip prieš tris dešimtmečius šių donatorių įsteigtą premijų fondą, iš jo skyrė premijas ir ankstesnių, ir šio konkurso laureatams.

„Lietuvos sakmė“ – didžiausia iš konkursinių parodų. Vertinimo komisija ekspozicijai atrinko 135 dailininkų kūrinius. Rodoma apie 260 skulptūros, tapybos, grafikos, akvarelės kūrinių, sukurtų 2009-2011 metais. Parodoje dalyvauja ankstesnių konkursų Miko J. Šileikio premijų  laureatai Asta Vasiliauskaitė, Jūratė Bogdanavičiūtė, Pranas Grušys, Leonas Strioga, Arvydas Ališanka ir Teofilio Petraičio premijų laureatai Emilija Taločkienė-Gaspariūnaitė, Nijolė Valadkevičiūtė, Saulė Kisarauskienė, Romualdas Čarna, Vitolis Trušys, Vija Tarabildienė.

Konkursui „Lietuvos sakmė“ pateiktus kūrinius vertino ir laureatus rinko Lietuvos dailės muziejaus ir Lietuvos dailininkų sąjungos sudaryta vertinimo komisija – Lietuvos dailės muziejaus direktorius Romualdas Budrys (pirmininkas), menotyrininkė dr. Nijolė Tumėnienė, dailininkai Arūnė Tornau, Rytas Jonas Belevičius ir Romualdas Orantas.     

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius