Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilnių buvo apgaubusi „Kultūros naktis“: sostinės gatvėse – muzika, cirko artistai, įspūdingos instaliacijos

„Akyse nušvis“ – tokiu šūkiu šiemet vilniečius ir miesto svečius pasinerti į kultūrą ir menu alsuojančią šventę pakvietė tradicinė „Kultūros naktis“. Vienuoliktus metus rengiamas festivalis skelbia – penktadienį nuo 18 iki 2 val. nakties Vilniuje bus ką veikti.
„Kultūros naktis“ Vilniuje
„Kultūros naktis“ Vilniuje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tuo neabejoja ir „Kultūros nakties“ vadovė Irma Petrašiūnaitė. Pasak jos, šiemet festivalis gausus įdomių ir kokybiškų renginių, ką veikti jame ras kiekvienas – nuo pačių mažiausių iki vyresnio amžiaus svečių, organizuojama programa patiks įvairaus skonio publikai.

Dar prieš prasidedant vienos nakties festivaliui, 15min kalbinta I.Petrašiūnaitė prasitarė šįkart „Kultūros nakties“ laukusi su nekantrumu. Esą tai tikra šventė kultūros ir meno mylėtojams, šventė visam miestui.

„Kasmet sulaukiame vis daugiau pozityvių reakcijų, žmonės džiaugiasi, jog pats renginys – turtingas renginių, o jie turi galimybę aplankyti tas vietas, kurias šiaip neretai aplenkia. Maža to – aplankyti jas per vieną naktį“, – 15min pasakojo projekto vadovė.

Prie renginio šiemet prisijungė ir nemažai menininkų iš užsienio, tarp dalyvių buvo galima sutikti svečių iš Norvegijos, Nyderlandų, Didžiosios Britanijos, Islandijos. „Kasmet sulaukiame vis daugiau menininkų paraiškų, o tai džiugina, geografija vis labiau plečiasi. O ir mes labiau orientuojamės į kokybę, ne kiekybę, vis daugiau pasirodymų – įdomesni, originalesni, kokybiškesni“, – sakė ji.

Išskirtinis dėmesys Antakalniui

Šiemet didžiausia „Kultūros nakties“ renginių koncentracija – Antakalnyje, rajonas tapo viena svarbiausių festivalio ašių.

Vienai nakčiai čia duris atvėrė Sapiegų rūmai, kuriuose pasirodymą rengia iš Lietuvos kilusi, tačiau jau daugiau nei 18 metų užsienyje gyvenanti ir kurianti šokėja ir choreografė Sakurako. Ji pristato solo spektaklį „Voyager“, kuriame atskleidžia japoniško buto šokio techniką.

„Tai pasakojimas apie mūsų nesugebėjimą gyventi čia ir dabar, bet skendėti prisiminimuose bei ateities planuose, prisirišimą bei bandymą išsivaduoti nuo priklausomybės nuo daiktų, žmonių, emocinių būsenų“, – taip lauktą pasirodymą apibūdino jo organizatoriai.

Originalų projektą Sapiegų rūmuose pristato ir Urtė Milda Širvinskaitė. Šviesos performansą rengianti menininkė susirinkusiems kūrybiška kalba pasakoja apie drugio metamorfozę, nerangaus vikšro virsmą į grakštų drugį.

Meno mylėtojus turėtų sudominti ir Sapiegų „Tech parke“ organizuojama Donato Jankausko-Duonio ekspozicija-skulptūrų paroda. Čia nuo 22 val. vyks ir radijo teatro laidos „Bilietų nėra“ transliacija, kurios metu bus gyvai kuriama audioinstaliacija.

„Antakalnis – neeilinis rajonas, jis pilnas kultūros, todėl renginių gausa skatiname žiūrovus atrasti jį iš naujo, norėjome jam skirti daugiau dėmesio“, – sakė I.Petrašiūnaitė.

Pasak jos, dažniausiai pagrindinė renginių koncentracija būna sostinės centre, tačiau dar pernai kilo idėja dalį jų perkelti į kitas miesto vietas. Šiemet epicentru tapo Antakalnis, tačiau organizatoriai neabejoja, kad metams bėgant į „Kultūros naktį“ įsitrauks ir kiti rajonai.

Vis dėlto vakaro pradžioje Sapiegų „Tech parkas“ atrodė skurdokai, ypač palyginus su miesto centru ir senamiesčiu – čia buvo daugiau ramiai vakarą leidžiančių antakalniečių, nei į „Kultūros naktį“ susirinkusių lankytojų. Prieš 19 val. lankytojai galėjo susipažinti su Donato Jankausko skulptūromis bei mokslinių eksperimentų dirbtuvėmis, labiausiai masinančiomis jaunuosius „Kultūros nakties“ lankytojus.

Tiesa, ne vienas senamiestyje kalbintas vilnietis tikino žadantis užsukti į Antakalnį „Kultūros nakčiai“ jau įpusėjus, juolab jog renginių programa čia truks iki pat pirmos valandos nakties.

Koncertai – nuo klasikinės iki eksperimentinės muzikos

I.Petrašiūnaitė džiaugėsi ir jau tradiciniais spėjusiais tapti festivalio renginiais, kurie sudomina daugybę festivalio lankytojų. Vienas tokių – fortepijoninės muzikos koncertas „Juodais baltais“. Lietuvos muzikos ir teatro akademijos skverelyje šalia Genocido aukų muziejaus vietą užleidžia fortepijoniniams duetams, čia koncertą ruošia Jurgis Karnavičius, jaunosios kartos pianistai Martyna Kloniūnaitė ir Vincenzo de Martino, taip pat – Petras Geniušas.

Klasikinės muzikos garsai užtvindo ir Valdovų rūmus. Didžiojoje renesansinėje menėje į sceną žengia ir trečius metus festivalio nepraleidžiantis Mstislavo Rostropovičiaus labdaros ir paramos fondas su daugybe jaunųjų šalies muzikos talentų priešakyje, drauge su septyniais muzikantais jie čia pristato koncertą „Talentų menė“. Belaukiant muzikinių pasirodymų, vilniečiai ir miesto svečiai noriai naudojasi proga nemokamai aplankyti Valdovų rūmų ekspoziciją.

Teatrališki šou ir įspūdingos instaliacijos

Mėgstantys gatvės teatrą turėtų nepraleisti Simono Daukanto aikštėje vyksiančio komiško prancūzų „Company Francasse de 12“ pasirodymo „HOP!“. Vienas įdomiausių festivalio renginių žiūrovus nustebins originaliu gatvės šlavėjų šou.

Artistų rankose šluotos tampa instrumentais, o jų triukšmas – ritminga muzika. Svečiai iš Prancūzijos į savo pasirodymą įtraukia ne tik muziką, bet ir šokį, tuo pačiu į visą smagią teatrališką karuselę įsuka ir praeivius gatvėje.

„Tikrai ne kasdien išvysime gatvės šokėjus, kurie juda hiphopo ritmu. Nuotaikingas jų šou neabejotinai vienas įdomiausių „Kultūros nakties“ renginių“, – sakė I.Petrašiūnaitė.

Dar vienas įdomus projektas – Technikos bibliotekos kieme iškilusi skulptoriaus Vėjo Aliuko instaliacija „Spurga“. Gigantiškas, 8 metrų skersmens stilizuotas desertas – tai objektas, lenktyniaujantis su erdve ir šviesa, žaidžiantis ir iškreipiantis subjekto santykį su realybe.

Cirko gerbėjai raginami neaplenkti Šventaragio slėnio, čia trupė „Taigi cirkas“ ruošia abejingų įprastai nepaliekantį oro akrobatų šou.

Iš naujo atgimusios bažnyčios

Veiksmo netrūksta ir devyniose sostinės bažnyčiose. Pavyzdžiui, Vilniaus Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčia kurį laiką buvo paversta sandėliu, o dabar „Kultūros naktyje“ atgimė kaip meno erdvė.

Kaip ir pernai, Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčia įspūdingo skaičiaus lankytojų sulaukė jau nuo 18 val. vakaro, prasidėjus Apeirono teatro spektakliui „Palikuonis“, režisuotam Eglės Kazickaitės. Netrūko ir susidomėjusių skirtingose bažnyčios erdvėse eksponuojamomis instaliacijomis bei šiuolaikinio meno kūriniais ir įspūdinga bažnyčios erdve, į kurią įprastai nepavyktų lengvai patekti.

VIDEO: Vilniuje vyksta 11-oji „Kultūros naktis“

Vilniaus evangelikų liuteronų bažnyčioje vykusi muzikos ir vaizdo kelionė „500 dūžių“ stebino bendru Vokietijos ir Baltarusijos vaizdo menininkų ir atlikėjų projektu, kuriame žiūrovas muzikos, vaizdo ir šviesų sinteze buvo kviečiamas pakeliauti per Reformacijos istoriją nuo 1517 iki 2017 metų.

Eksperimentinės muzikos mylėtojai turėjo nepraleisti koncerto Šv. Jonų bažnyčioje, kur interaktyviame muzikos ir šviesų spektaklyje susipynė grigališkojo choralo ir šiuolaikinės elektroninės muzikos garsai.

Svarbiau kokybė, ne kiekybė

Veiklos „Kultūros naktyje“ turėjo ir mažieji festivalio lankytojai. Sostinės Bernardinų sode vyko speciali šeimoms pritaikyta programa – čia sukurta šeimų erdvė, kurioje didžiųjų šalies miestų menininkai per įvairius pojūčius kvietė vaikus pajausti meną, prisidėti prie jo kūrimo. Viso parko teritorijoje išsidėsčiusios įvairios dirbtuvėlės ir meno instaliacijos sulaukė jaunųjų „Kultūros nakties“ lankytojų ir jų tėvelių dėmesio.

„Palyginti su pirmaisiais, 2007-aisiais festivalio metais, kai renginių buvo apie 40, šiemet labai išaugome. Tiesa, iki 2013 metų renginių kasmet vis daugėjo, tuomet jų skaičius buvo išaugęs kone iki 200. Tačiau vėliau nusprendėme, kad norime labiau orientuotis į kokybę, ne kiekybę ir ėmėme tą pasirinkimą vėl šiek tiek mažinti“, – kalbėjo I.Petrašiūnaitė.

Festivalio vadovė džiaugėsi ir tarptautiniu pripažinimu. Kadangi „Kultūros naktis“ pakartotinai gavo Europos festivalių kokybės ženklą, pasak jos, tai ne tik įvertinimas, bet ir paskata nenuleisti per 11 metų iškeltos kartelės ir ją kasmet tik dar labiau kelti.

„Labai džiugu, kad kasmet susidomėjimas festivaliu tik auga, kad žiūrovų prisijungia vis daugiau. Stengiamės sukurti programą, kurioje kiekvienas atrastų kažką įdomaus. „Kultūros naktis“ skirta ir klasikos, ir šiuolaikinės, ir populiariosios muzikos mylėtojams. Čia – ir teatras, ir cirkas, ir pramogos vaikams. Kultūra vienija, todėl norisi, kad kuo daugiau žmonių išgirstų apie tokius renginius“, – sakė pašnekovė.

Tad gal tokių „kultūros naktų“ ateityje numatoma ir daugiau? „Idėjų turime įvairių. Tačiau ar keisime sugalvotą modelį – dar neaišku, gal kitąmet ir paeksperimentuosime“, – šyptelėjo ji.

Ko šiemet laukia „Kultūros nakties lankytojai?

15min kalbintos vilnietės Emilija ir Gabija teigė „Kultūros naktyje“ besilankančios kasmet. Kadangi į šiųmetinį festivalį išsiruošė su kūdikiu, planuojant savąjį maršrutą daugiau dėmesio skyrė vizualiojo meno kūriniams, taip pat ketina apsilankyti koncertuose, Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčioje.

„Patinka, kai būna tokie atviri, vizualiniai renginiai, kur gali tiesiog slampinėti ir žiūrėti, pasivaikščioti. Smagu, kad miestas gyvas, visiems kažkas įdomu, viskas šviečia. Kiekvienam kampe gali rasti kažką, kas patenkins norus“, - savo įspūdžiais dalinosi Emilja ir Gabija.

Vilnietis Lukas ir kaunietė Jūratė šiandien dar planuoja išgirsti „Aidą“ bei apsilankyti teatro projektuose. Trečius metus festivalyje besilankantis Lukas teigė kasmet susipažįstantis su programa ir atsirenkantis renginius, kurie labiausiai patinka, o kartais apsilankantis ir tuose projektuose, apie kuriuos nieko nėra skaitęs.

Tiesa, kartais „Kultūros naktis“ nepateisina lūkesčių: „Būna ir nusivylimų, ypač su šviesos instaliacijomis. Atrodo, kažkas yra, bet ne iki galo išbaigta.“

Vis tik didžioji dalis kalbintų vilniečių sakė savųjų „Kultūros nakties“ maršrutų iš anksto nesiruošiantys – keliauja ten, kur patogu, taip pat apsilanko ir tuose renginiuose, apie kuriuos mieste išgirsta pozityvių atsiliepimų.

TAIP PAT SKAITYKITE: 10 „Kultūros nakties“ renginių, kurių vertėtų nepraleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius