Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniuje apdovanoti Tado Dambrausko fotografijų konkurso nugalėtojai (nuotraukos)

Ketvirtadienį Vilniuje, Arkos galerijoje, įvyko Tado Dambrausko fotokonkurso „Lietuvos kariuomenė fotografijoje 2008-2009" laureatų apdovanojimo ceremonija.
Tarp konkursui pateiktų nuotraukų krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė rado ir save
Tarp konkursui pateiktų nuotraukų krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė rado ir save / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Krašto apsaugos ministerija informuoja, kad jau penktą kartą Krašto apsaugos ministerijos rengiamame konkurse dalyvavo 87 šalies spaudos profesionalūs fotografai, taip pat fotografai mėgėjai, kariškiai ir civiliai, darbus pateikė ir užsieniečiai. 2008-2009 metais nuotraukose užfiksuotos akimirkos varžėsi skirtingose kategorijose - profesionalų ir mėgėjų. Iš viso konkursui buvo pristatyta apie 800 darbų.

Konkursui pateiktas nuotraukas vertino iš penkių narių sudaryta konkurso komisija. Komisijos narys Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Stanislovas Žvirgždas sakė galįs drąsiai teigti, jog kasmet vykstantis T.Dambrausko konkursas puikiai atspindi Lietuvos kariuomenės kasdienybę, šventes, nelengvą kario tarnybą ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje.

Pasak NATO fotografo Walterio Vanderhaegeno, taip pat dalyvavusio vertinant konkursui pateiktus darbus, šiais metais fotografijos konkursui pateikta medžiaga savo meniniu lygiu netgi pranoksta pernykštę. „Šio fotokonkurso albumas turėtų būti visų fotografijos mylėtojų trokštamu kolekciniu leidiniu," - sakė Belgijos fotografas.

Šiais metais minint Lietuvos narystės NATO penktąsias metines ir Baltijos kelio dvidešimtmetį įsteigta nauja nominacija - prizais buvo apdovanotos unikaliausios ir įdomiausios nuotraukos tema „Nuo Sąjūdžio žaliaraiščių iki NATO. 1988 - 2004". Šia tema buvo pateikta 131 nuotrauka.

„Manau, kad tie keli šimtai konkursui pateiktų nuotraukų padės mums, ypač mūsų vaikams, giliau suprasti sudėtingą Lietuvos nepriklausomybės įtvirtinimo kelią, atpažinti asmenis, paaukojusius savo gyvenimą Lietuvos labui, suvokti, kad ilgiau už greitai bėgantį laiką išlieka tautos atmintis," - teigė šios kategorijos nuotraukų atrankoje dalyvavęs atsargos pulkininkas Jonas Gečas.

Konkurso laureatai

Pirmąją vietą profesionalų kategorijoje laimėjo KAM operatorius Lukas Kalvaitis. Nugalėtojo laurus jam atnešė nuotrauka „J-27 „Spartan" ruošiasi skrydžiams į „karštus" taškus".

Antrąją vietą profesionalų kategorijoje laimėjo Evaldas Butkevičius, o dvi trečiąsias pasidalijo Gintautas Tiška ir Alfredas Pliadis.

Mėgėjų grupėje nugalėjo Jurijus Azanovas ir nuotrauka „Siena". Antrąją vietą laimėjo Vladimiras Sinikovas, o dvi trečiąsias - Laura Tyrylytė ir Mindaugas Norkaitis.

Specialų kariuomenės vado prizą laimėjo nuotrauka „Gynybai pasiruošęs" ir jos autorė Silvija Pranauskaitė-Bitinienė. O specialų Arkos galerijos lankytojų simpatijų prizą laimėjo profesionalų kategorijos nugalėtojas Lukas Kalvaitis.

Nominacijos „Nuo Sąjūdžio žaliaraiščių iki NATO. 1988 - 2004" nugalėtojais tapo Povilas Šimkavičius, Kęstutis Dijokas, Albertas Daugirdas, Vytautas Milušauskas ir Eugenijus Žygaitis.

Krašto apsaugos ministerijos organizuojamam fotokonkursui karo operatoriaus ir fotografo Tado Dambrausko vardas suteiktas norint įamžinti jo atminimą ir nuopelnus.

Arkos galerijoje atidaryta T. Dambrausko fotokonkurso paroda veiks iki birželio 30 d.

Apie Tadą Dambrauską

T. Dambrauskas Krašto apsaugos departamente pradėjo dirbti 1990 metais, netrukus buvo paskirtas Vilniaus operatyvinės grupės instruktoriumi-metodininku. Vėliau dirbo žurnalo „Karys" fotografu, brigados „Geležinis Vilkas" ir Krašto apsaugos ministerijos operatoriumi. Jis sukaupė unikalų nuotraukų ir vaizdų archyvą - fiksavo Lietuvos kariuomenės raidą nuo Sąjūdžio žaliaraiščių iki modernios, vertos narystės NATO, kariuomenės.

Dirbdamas T. Dambrauskas nevengė rizikos ir netradicinių sprendimų, dėl „gero kadro" buvo pasiryžęs pralaužti bet kokius ledus. Jis pirmasis ir vienintelis kariuomenėje filmavo parašiutininkus prisirišęs prie lėktuvo sparno, nuolat leisdavosi į ilgus ir sudėtingus žygius kartu su kariais, fiksavo pirmųjų tarptautinių lietuvių misijų akimirkas Balkanų regione ir Afganistane.

Jei norite peržiūrėti nuotraukas iš apdovanojimo ceremonijos, spauskite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius