Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniuje bulvyčių kioską pristatantis vokiečių menininkas: „Bulvė vienija meną ir kasdienį gyvenimą“

Šiais metais Kultūros naktyje vilniečiams ir miesto svečiams neįprastą projektą „Mito Grilis“ („Mythos-Grill“) pristato vokiečių menininkas Matthias Schampas. Prie įėjimo į Sereikiškių parką (Barboros Radvilaitės g. 6) įkurtame gruzdintų bulvyčių kioske meninės akcijos kūrėjas visus norinčius kviečia tapti netradiciniais skulptoriais ir sukurti šedevrą iš lietuviškos bulvės.
Projekto „Mito Grilis“ kūriniai
Projekto „Mito Grilis“ kūriniai / Goethe’s instituto nuotr.

M.Schampas „Mito Grilį“ įsteigė 1997 metais ir su juo aplankė 5 šalis. Gruzdintų bulvyčių kioskas kaskart atsiduria netikėtoje vietoje, pavyzdžiui, muziejuje ar apleistame pastate. Visi, užsukę į „Mito Grilį“, kviečiami sukurti savo skulptūrą iš bulvės.

„Aš siūlau lankytojams ne tik apžiūrėti jau buvusių skulptūrų nuotraukas ar paveikslus iš specialių skrudintoms bulvytėms valgyti skirtų šakučių, bet ir tapti kūrėjais, kurti savo meną“, – idėją aiškino vyras.

Goethes instituto nuotr./Matthias Schampas
Goethe’s instituto nuotr./Matthias Schampas

Jis sugalvojo, kad visas sukurtas skulptūras reikia įamžinti, nes kiekviena jų gali būti suvalgyta, todėl kiekvienas ką nors sukūręs gauna sertifikatą su tai liudijančia nuotrauka.

„Mito Grilio“ pagrindinis tikslas – susieti kasdienio gyvenimo kultūrą su aukštąja kultūra, pažvelgti į aukštąją kultūrą per kasdienybės veidrodį, – 15min.lt pasakojo M. Schampas. – Labai svarbu pajusti ribą ir aukštosios kultūros nepaversti tiesiog pajuokos objektu.“

Bulvė, anot menininko, yra bene geriausiai kasdienybę atspindinti daržovė – ji yra pigi, bespalvė, o jos forma neapibrėžta, kas ją padaro puikiai tinkančia drožinėjimui.

Goethes instituto nuotr./Projekto Mito Grilis filialas Lietuvoje
Goethe’s instituto nuotr./Projekto „Mito Grilis“ filialas Lietuvoje

„Bulves kasdien valgo daugybė žmonių, todėl jų panaudojimas skulptūrai vienija meną ir kasdienį gyvenimą, – teigė vokietis. – Bulvė yra tarsi savotiška duomenų saugykla, nes joje sukaupta visa informacija apie tą vietą, kurioje ji užaugo – žemė, vėjas, saulė ir lietus.“

Šią kasdienio gyvenimo ir meno dermę taip pat atspindi iš Vokietijos atsivežti menininko paveikslai, sukurti iš mažų plastikinių šakučių, specialiai skirtų valgyti gruzdintoms bulvytėms.

„Šios šakutės yra labai paplitusios Vokietijoje, žmones jas tiesiog mėtyte mėto. Sudėliotos kartu jos virsta abstrakčiu paveikslu, – mintimis dalijosi M.Schampas. – Kiekviena šakutė – tarsi teptuko linija, turinti ir pradžią, ir pabaigą, ir kryptį.“

Goethe’s instituto kvietimu į Lietuvą su savo projektu iš Vokietijos atvykęs svečias visų susidomėjusių laukia „Mito grilyje“ iki liepos 7 d.

„Man kaip menininkui „Mito Grilis“ yra viskas – ir darbas, ir hobis, ir malonumas. „Mito Grilis“ man leidžia susipažinti su pasauliu ir svarbiausia – bendrauti“, – šypsodamasis tikino menininkas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius